Etusivu / Kun vatsa vaivaa – milloin lääkäriin?

Kun vatsa vaivaa – milloin lääkäriin?

NEO_Vatsavaivat

Vatsaa kipristää, sattuu, närästää. Joskus kesä helpottaa vatsaoireita, kun loma alkaa ja stressi helpottaa. Toisaalta myös loma-ajan poikkeava ruokavalio voi lisätä vaivoja. Joskus vatsakivut ja –vaivat vaativat lääkärissä käyntiä.

Vatsakipuja on lähes kaikilla useita kertoja elämän aikana. Hyvin yleisiä ovat niin sanotut toiminnalliset vatsavaivat. Niillä tarkoitetaan sellaisia vatsan ja suoliston oireita, joiden taustalla ei ole osoitettavissa varsinaista sairautta.

– Toiminnallisista vatsavaivoista kärsivillä voi olo helpottua loman alkaessa, kun stressi ja kiire vähenee. Toiminnallisiin vatsavaivoihin voi saada helpotusta myös ruokavaliomuutoksilla, NEO:n gastroenterologi Jussi-Pekka Haikio kertoo.

Milloin lääkäriin vatsavaivan vuoksi?

Jos vaivat pitkittyvät, on hyvä mennä lääkäriin, jotta sairauden mahdollisuus voidaan poissulkea asianmukaisilla tutkimuksilla.

–  Perussääntö on tulla lääkäriin silloin, jos uusi vatsavaiva jatkuu yli kolmen viikon ajan. Vastaanotolle kannattaa tulla myös silloin, jos aiempi vatsan tai suoliston oireilu vaikeutuu tai muuttuu erilaiseksi, ja jatkuu yli kolme viikkoa, Haikio kuvailee.

Närästys on tavallinen vaiva

Närästys on myös tavallinen vaiva, jonka taustalla on useimmiten refluksitauti. Loma-ajan poikkeava ruokavalio voi lisätä närästykselle alttiin potilaan oireilua.

Käypä hoito -suosituksen mukaan ruokatorven ja mahalaukun tähystys (gastroskopia) on hyvä tehdä, mikäli yli 45-vuotiaalla esiintyy närästystä eikä tähystystä ole aikaisemmin tehty.

– Nuoremmilla tähystys kannattaa tehdä silloin, jos närästykseen liittyy nielemiskipua, nielemisvaikeutta, oksentelua, laihtumista tai kuumeilua. Tähystys on aiheellinen myös, mikäli närästyslääkitys ei tehoa tai lääkityksen tarve on jatkuvaa, Haikio neuvoo.

Keliakia voi olla vähäoireinen

Keliakiaa esiintyy noin kahdella prosentilla suomalaisista. Keliakia todetaan nykyään usein vähäoireisilta tai oireettomilta henkilöiltä vatsavaivojen tai lähisukulaisilla tiedossa olevan keliakian takia otetuissa verikokeissa.

Diagnoosi varmistetaan mahatähystyksen yhteydessä otettavien ohutsuolen limakalvonäytteiden mikroskooppitutkimuksella. Hoitona on tarkka gluteeniton ruokavalio.

Tulehdukselliset suolistosairaudet

Tulehdukselliset suolistosairaudet, eli haavainen paksusuolitulehdus (colitis ulcerosa) ja Crohnin tauti, ovat jatkuvasti lisääntyvä suolistosairauksien ryhmä. Niille on tyypillistä pitkittynyt ripuli, joka voi olla veristä sekä vatsakivut.

– Diagnoosiin päästään useimmiten paksusuolen tähystyksellä eli kolonoskopialla, jossa pyritään tutkimaan myös ohutsuolen loppuosa. Tarvittaessa tutkimuksia jatketaan ohutsuolen kuvantamisella, kuten magneettikuvauksella tai ohutsuolen kapselikamera-kuvauksella. Tulehduksellisten suolistosairauksien hoitona on jatkuva lääkitys sisätautigastroenterologin valvonnassa, Haikio kertoo.

Paksusuolen tähystys on aiheellinen myös silloin, mikäli ulosteen mukana tulee verta tai mikäli suolen toiminta on aiempaan nähden muuttunut, ja oireet ovat jatkuneet yli kolme viikkoa.

– Oireiden taustalla saattaa olla hyvänlaatuinen kasvain eli polyyppi tai paksusuolen syöpä. Epäselvän anemian (matala hemoglobiini) selvityksiin kuuluu aina paksusuolentähystys ja mahantähystys.

Vatsavaivojen asiantuntijat NEO:ssa

Tarvittaessa vatsakipujen selvittelyssä käytetään apuna myös vatsan ultraäänitutkimusta, tietokonetomografiakuvausta tai magneettikuvausta. Niiden avulla voidaan todeta esimerkiksi sappikivitauti ja haiman kasvaimet.

Vatsan ja suoliston alueen oireiden selvittelyssä auttavat NEO:n kokeneet vatsaelinsairauksien erikoislääkärit. NEO:sta saa nopeasti ajan lääkärin vastaanotolle, laboratoriokokeisiin, mahantähystykseen, paksusuolen tähystykseen ja vatsan ultraääni- ja magneettikuvauksiin. Mahantähystykset ja paksusuolentähystykset voidaan tehdä tarvittaessa myös sedaatiossa (suonensisäinen rauhoittava lääkitys) tai nukutuksessa.

Varaa aika numerosta 010 235 3535 tai netistä.

Julkaistu: 27.06.2016 | Päivitetty: 14.06.2017