Etusivu / Vamman sattuessa suoraan erikoislääkärille – mutta korvaako vakuutus?

Vamman sattuessa suoraan erikoislääkärille – mutta korvaako vakuutus?

Jussi-RantanenMehiläinen NEO:n Urheiluklinikalla huomataan jatkuvasti tapauksia, joissa itsensä loukanneen urheilijan vakuutusturva on ollut riittämätön tai käytetty loppuun. Aina ei ole myöskään selvää, että urheilijan tapaturmaisena loukkaantumisena pitämä tapahtuma on sitä myös vakuutusyhtiön silmissä.

NEO Urheiluklinikan ortopedi Jussi Rantanen on nähnyt paljon tilanteita, joissa urheilijan vakuutusturva ei ole riittävällä tasolla.

– Moni ajattelee, että pelkkä tapaturmavakuutus tai seuran lisenssivakuutus on riittävä turva vammojen varalle. Mutta näin ei välttämättä ole, Rantanen toteaa.

Suurella osalla on olemassa vapaaehtoinen tapaturmavakuutus, joka kattaa tapaturman seurauksena syntyneiden vammojen hoitokuluja.  Tapaturma ei kuitenkaan ole mikä tahansa loukkaantuminen. Esimerkiksi äkillinen kipu urheilutilanteessa voidaan tulkita vanhaksi rasitusvammaksi tai seuraukseksi saman raajan aikaisemmasta vammasta.

Ongelmia syntyy silloin, jos vammaa ei löydetä tai diagnosoida oikein. Silloin se jää paitsi hoitamatta, myös kirjaamatta vahinkoilmoitukseen oikealla tavalla.

– Jotta kyseessä on vakuutusyhtiön kannalta tapaturma, pitää olla äkillinen ulkoinen tekijä, joka on vaikuttanut vamman syntyyn. Se, miten asia ensimmäisellä lääkärikäynnillä kirjataan, on kriittisen tärkeää. Tämän vuoksi kannattaa mennä suoraan urheiluvammojen asiantuntijan hoitoon, jolloin saadaan oikea hoito aloitettua heti, ja myös kirjattua ylös riittävät ja tarpeelliset tiedot vakuutusyhtiötä varten, Jussi Rantanen muistuttaa.

Kahden viikon aikaraja

Tapaturmavakuutuksen kannalta on tärkeää, ettei vamman kanssa jäädä odottamaan kotiin liian pitkäksi aikaa. Vahinkoilmoitus vakuutusyhtiöön pitäisi tehdä mahdollisimman pian lääkärikäynnin jälkeen.

– Useimmissa tapaturmavakuutuksissa on kahden viikon määräaika hoitoon hakeutumiselle, jotta vamma luokitellaan tapaturmaksi ja äkilliseksi ongelmaksi. Jos hoitoon hakeutuminen kestää kauemmin, epäillään herkästi, että taustalla voi olla jokin muu kuin äkillinen syy, Jussi Rantanen sanoo.

Tapaturmavakuutuksesta saatetaan sulkea ulos myös esimerkiksi koko polvi tai olkapää, jos sen on aikaisemmin loukannut. Erityisesti akillesjänteen ja olkapään vammat tulkitaan urheilijalla helposti rappeutumisesta johtuviksi, jopa kaksikymppisillä. Tapaturmavakuutus ei kulumisesta tai vanhasta vammasta aiheutuneita vaivoja korvaa.

– Vamma voidaan tulkita vakuutusyhtiössä vanhaksi tai rappeutumisesta johtuvaksi, vaikka tulkinta olisi lääketieteellisesti epäselvä. Systeemi ei ole virheetön, Rantanen muistuttaa.

Tarkista vakuutuksesi ehdot

Vapaaehtoinen sairaskuluvakuutus korvaa loukkaantumisten ja vammojen hoitoa myös silloin, kun syynä ei ole tapaturma. Rantanen suosittelee sen hankkimista kaikille urheileville lapsille ja nuorille.

– Parhaan mahdollisen turvan saa kun hankkii vakuutuksen mahdollisimman aikaisin. Ja jos sellainen jo on, kannattaa omia vakuutusehtoja tutkia aika ajoin. Esimerkiksi kaikki vakuutukset eivät korvaa 16- tai 18-vuotiaasta eteenpäin kilpaurheilussa syntyneitä vammoja. Jos itsellä on tämän ikäinen kilpaurheileva lapsi, kannattaa hänen vakuutusturvaansa laajentaa iän karttuessa, Jussi Rantanen sanoo.

Riittääkö lisenssivakuutus?

Mutta entä jos lapsella tai nuorella on jo olemassa seuran lisenssivakuutus? Onko sairaskuluvakuutus silloin turha hankinta?

Rantasen mukaan ei ole. Lisenssivakuutusten ongelmana on usein se, että vaikka omavastuuosuus on pieni, tulee korvauskatto nopeasti vastaan.

– Lisenssivakuutuksissa kertakorvaussumma voi olla henkilöä kohden esimerkiksi vain tuhat euroa. Jos menee vaikka kaksi paikkaa rikki saman vakuutuskauden aikana, ei vakuutus välttämättä riitäkään. Urheiluliitot ovat saaneet solmittua näitä lisenssivakuutuksia halvalla hinnalla, joka valitettavasti usein näkyy vakuutuksen ehdoissa, Jussi Rantanen sanoo.

Mehiläinen NEO auttaa vakuutusasioiden selvittelyssä

Mehiläinen NEO:n Case Manager Kaisa Saarinen auttaa ja opastaa NEO:n asiakkaita silloin, jos heillä on kysyttävää vakuutusasioista. Hänen apuaan voi pyytää esimerkiksi vakuutusehtojen tulkintaan liittyvissä asioissa tai sen selvittämisessä, mistä vakuutuksesta oman vamman hoitokuluja voi hakea korvattavaksi. Hän voi myös auttaa arvioimaan sitä, milloin maksusitoumus kannattaa pyytää vakuutusyhtiöltä etukäteen.

Sillä ei ole merkitystä, minkä vakuutusyhtiön asiakkaana on. Jotkut vakuutusyhtiöt suosittelevat tiettyjen palveluntuottajien käyttöä, mutta vapaaehtoisissa vakuutuksissa asiakas saa viime kädessä itse valita hoitopaikan. NEO:ssa hoidetaan kaikkien vakuutusyhtiöiden asiakkaita.

Jos olet jo käynyt magneettikuvassa toisella lääkäriasemalla, voit pyytää magneettikuvat toimitettavaksi Mehiläinen NEO:on.

Mehiläinen NEO:n
Case Manager Kaisa Saarinen
kaisa.saarinen@mehilainen.fi

Milloin lääkäriin?

Hakeudu lääkäriin viimeistään kahden viikon sisällä vamman sattumisesta.

• Alaraajavamman kanssa on normaalia, ettei loukkaantunut raaja kestä heti painoa. Jos tilanne on sama muutaman tunnin päästä, hakeudu hoitoon nopeasti, mieluiten seuraavana päivänä.
  • Ranne ja sormivammat: jos sormen tai ranteen asento näyttää poikkeavalta, eikä särkylääke ja kylmä helpota kipua, hakeudu lääkäriin seuraavana päivänä
  • Olkapäävammat: sijoiltaan oleva olkanivel vaatii hoitoa heti. Sen tunnistaa siitä, että nivel ei liiku juuri lainkaan, ja hartian ääriviiva on huomattavasti toisesta hartiasta poikkeava. Muut olkavammat eivät ole yhtä kiireellisiä, yleensä hoitoon hakeutuminen lähipäivinä riittää.

Julkaistu: 03.01.2017 | Päivitetty: 23.04.2018