Etusivu / Vaivaako eturauhanen?

Vaivaako eturauhanen?

Yleisin eturauhasvaiva on eturauhasen tulehdus eli prostatiitti, joka on myös yleisin syy tulla urologin vastaanotolle.

Eturauhasvaivojen syyn selvittämiseksi tarvitaan hyvät esitiedot ja eturauhasen sormitunnustelu, mitkä yleensä riittävät diagnoosin tekemiseen. Tarvittaessa voidaan tehdä magneettitutkimus.

Eturauhasen tulehduksen oireet

Eturauhasen tulehduksen oireet ovat hyvin moninaiset. Tulehdus voi aiheuttaa alavatsan jomottelua, joka säteilee nivusiin, kiveksiin tai niiden alle, virtsaputken kärkeen, reisien sisäsivuille sekä ristiselkään. Näiden lisäksi virtsaamisen tarve voi olla tihentynyt. Usein eturauhasen tulehdukseen liittyy vain osa edellä mainituista oireista, mutta osalla esiintyy niitä kaikkia.

Mistä eturauhasen tulehdus johtuu?

Eturauhastulehduksen perussyy on osin epäselvä. Tiedetään että kylmä, veto ja pitkäaikainen istuminen saattavat laukaista tulehduksen, mutta myös stressi tai ummetus voi olla eturauhastulehduksen syynä. 

Kyseessä ei yleensä ole bakteerin aiheuttama tulehdus, vaan lähinnä eturauhasen ”ärsytysreaktio”. Osalla miehistä onkin niin sanottu kylmäherkkä eturauhanen, joka reagoi herkästi esimerkiksi lämpötilanvaihteluihin, tuuleen tai kosteaan.

Uusiminen aiheuttaa herkästi huolta

Eturauhasen tulehdus ei tartu eikä muutu syöväksi. Tauti on vaaraton mutta kiusallinen, sillä se voi kestää kuukausien ajan ja uusia nopeasti. 

Jos vaiva uusii tai pitkittyy, alkaa potilas helposti epäillä onko kyseessä todella eturauhastulehdus vai jokin muu. Tämän selvittämiseksi paras tutkimus on eturauhasen magneettitutkimus, joka on potilaalle vaivaton ja kivuton tutkimustapa.

Julkaistu: 14.06.2016 | Päivitetty: 16.08.2016