Etusivu / Uudenlaisella implanttihoidolla eroon glaukoomalääkkeistä

Uudenlaisella implanttihoidolla eroon glaukoomalääkkeistä

Glaukooma on silmän takana sijaitsevan näköhermon etenevä sairaus, joka voi hoitamattomana aiheuttaa silmän näkökyvyn heikentymisen. Glaukooman suurin riskitekijä on kohonnut silmänpaine. Paine lisääntyy, kun kammioneste ei pääse poistumaan silmästä normaalisti.

Glaukooman riskitekijöitä lisäävät ikä, likinäköisyys, huono verenkierto sekä perintötekijät. Taudin esiintyvyys yli 50-vuotiailla on noin kaksi prosenttia, ja yli 75-vuotiailla se on jopa yli viisi prosenttia. Suomessa on yli 85 000 glaukoomalääkkeitä käyttävää potilasta.

– Glaukoomaa on aikaisemmin kutsuttu silmänpainetaudiksi. Se vaurioittaa näköhermon päätä, verkkokalvon hermosäiekerrosta ja aiheuttaa puutoksia näkökenttään. Glaukoomaa hoidetaan silmänpainetta alentamalla: esimerkiksi silmätipoilla, laserhoidolla sekä myös leikkaushoidolla, kertoo Mehiläinen NEO Silmäklinikan silmälääkäri Marja-Liisa Vuori, joka on erikoistunut glaukooman hoitoon.

Uusi leikkaushoito voi helpottaa arkea

Glaukos iStent -implantti on niin pieni, että sitä on vaikea erottaa kuvasta.

Vaikka glaukoomaa ei voida parantaa, varhainen hoito voi viivyttää tai pysäyttää sairauden etenemisen. Hoito keskittyy silmänpaineen alentamiseen ja alkaa tavallisesti silmätipoilla. Usein potilaan on kuitenkin käytettävä hoitona useita, erilaisia silmätippoja.

– Silmätippoja tulee käyttää oikein, jotta ne tehoavat. Se voi olla välillä hankalaa, ja siksi monet toivovat helpompaa hoitokeinoa. Mikroinvasiivinen glaukoomakirurgia voi silloin olla vaihtoehto. Siinä silmään asennetaan kaksi erittäin pientä implanttia, jotka on suunniteltu muodostamaan tukkeumakohtaan pysyvä kanava nesteiden ulosvirtauksen mahdollistamiseksi. Kun nesteet pääsevät poistumaan silmästä, alenee silmänpaine, Vuori kertoo.

Implanttien avulla voidaan vähentää tai jopa kokonaan lopettaa glaukoomalääkitys.

– Jopa yli 70 prosenttia implanttihoidetuista potilaista on voinut vuoden sisään lopettaa kokoaan glaukoomalääkityksen. Glaukooman implanttileikkaushoidosta hyötyvät parhaiten glaukoomapotilaat, joilla on hyvä hoitotasapaino, toive vähentää lääkitystä esimerkiksi kosmeettisten ongelmien tai kuivasilmäisyyden takia tai ongelmia silmätippojen laittamisen kanssa.

Leikkaus on erittäin nopea, toimenpide tehdään noin 15 minuutissa. Implantit voidaan myös laittaa paikoilleen kaihileikkauksen yhteydessä. Jos operaatio tehdään kaihileikkauksen yhteydessä, pidentää se leikkausta noin 5–10 minuuttia.

– Toipuminen leikkauksesta on nopeaa. Leikkauksen jälkeen kosteuttavia silmätippoja pitää käyttää noin pari viikkoa, ja glaukoomalääkkeitä voidaan vähentää kuukauden kuluttua leikkauksesta.

Varaa aika!

Vastaanotolle voit varata ajan nettiajanvarauksemme kautta tai puhelimitse NEO:n ajanvarausnumerosta, puh. 010 235 3535.

Jos olet kiinnostunut silmäkirurgisista toimenpiteistä ja haluat keskustella etukäteen erilaisista vaihtoehdoista, voit varata ajan silmäsairaanhoitaja Jenni Elomaalle. Tavoitat hänet myös sähköpostilla (etunimi.sukunimi@mehilainen.fi) tai soittamalla, puh. 050 465 5261.

Asiantuntija:

Marja-Liisa Vuori

Marja-Liisa Vuori
Silmälääkäri, glaukooma- ja kaihikirurgi
LT, silmätautiopin dosentti, professorin pätevyys
Marja-Liisa Vuorella on yli 20 vuoden kokemus glaukooman hoidosta ja glaukoomakirurgiasta

Lue lisää glaukooman hoidosta.

Julkaistu: 22.11.2018 | Päivitetty: 23.11.2018