Etusivu / Uuden sukupolven TT-kuvauslaitteella tarkempia 3D-kuvia ja nopeampia diagnooseja

Mehiläinen NEO:n kuvantamislaitteiden valikoima täydentyy lokakuussa kardiologisella tietokonetomografialaitteella, joka on aikaisempia TT-laitteita nopeampi ja tarkempi.

Uudella Canon Aquilion Prime TT-laitteella voidaan kuvata kehonosia, joiden kuvantaminen ei onnistu pienemmällä tietokonetomografialaitteella, kuten olkapäitä, lonkkia ja selkää, sekä vatsaa ja suolistoa. Aivojen ja keuhkojen kuvauksessa laitteen valttina on nopeus, jolloin esimerkiksi välitöntä hoitoa vaativa keuhkoveritulppa voidaan todeta nopeasti.

– TT-laitteen kuvaus kestää vain muutamista sekunneista minuutteihin, kun magneettikuvauksen kesto on tavallisimmin 15–45 minuuttia. Magneettikuvauslaitteet eivät erityisen hyvin myöskään sovellu jatkuvassa liikkeessä olevien kohteiden kuten sydämen ja verisuonien kuvaukseen. Uusi TT-kuvauslaite helpottaa esimerkiksi suomalaisten kansantaudin eli sepelvaltimotaudin diagnoosia, sanoo Heli Kanttikoski, Mehiläinen NEO:n kuvantamisyksikön vastaava hoitaja.

Entistä monipuolisempia kuvausmahdollisuuksia

Canon Aquilion Prime mahdollistaa tarkkojen 3D-kuvien ottamisen. Kuvasta voidaan karsia kuvattavan kohteen edessä olevia kudoksia ja kuvaa voidaan kääntää, jolloin esimerkiksi sydäntä voi tarkastella eri puolilta. Laite ottaa kuvattavasta kohteesta 160 leikettä kerralla, kun vanhemmat laitteet ottavat vain puolet siitä.

– Vastaavaa uuden sukupolven TT-laitetta ei ole käytössä Turun seudulla yksityisellä puolella. Mehiläinen NEO:n kuvantamisyksikkö ottaa vastaan myös muiden hoitoyksiköiden potilaita, joten siitä hyötyvät muutkin kuin meidän potilaamme, Kanttikoski lupaa.

Laite on potilaskäytössä lokakuun puolivälissä.

– Potilaan kannalta uuden laitteen hyviin puoliin kuuluu myös pienempi säteilyannos kuin mitä vanhemmilla laitteilla tehdystä tutkimuksesta saa. Laite ei ole magneettilaitteiden tapaan pitkä putki, vaan donitsin muotoinen. Tämä helpottaa ahtaanpaikankammosta kärsivien potilaiden hoitoa, sanoo Mehiläinen NEO Kuvantamisen röntgenhoitaja Jan Gustafsson.

Varaa aika

Mehiläinen NEO Kuvantaminen on avoinna
ma–pe klo 8–20
la–su klo 10–18

Varaa aikaa kuvaukseen, puh. 010 414 4992.

Mehiläinen NEO Kuvantaminen

Julkaistu: 11.10.2018 | Päivitetty: 11.10.2018