Etusivu / Usein kysyttyä kaihileikkauksesta

Usein kysyttyä kaihileikkauksesta

Sameneeko uusi tekomykiö joskus ja voiko kaihi tulla uudestaan?

Kaihi ei voi tulla uudestaan.  Kaihileikkauksessa laitettu uusi tekomykiö säilyy kirkkaana.

Voiko kaihileikkauksen avulla päästä eroon silmälaseista?

Kyllä voi. Kaihin poiston jälkeen silmän sisälle asetetaan uusi teräväpiirtolinssi (tekomykiö), eli leikkauksen jälkeen silmälasi on ikään kuin valmiina silmän sisällä.

Tekomykiöitä on lukuisia erilaisia. Erikoistekomykiöillä voidaan korjata samalla silmän hajataittoa (toorinen tekomykiö), ja moniteholinssin asettamisen jälkeen potilas voi nähdä lähelle ja kauas ilman silmälaseja.

Myös yksiteholinsseillä voidaan leikata toinen silmä kaukosilmäksi ja toinen silmä lukusilmäksi, jolloin potilas näkee sekä lähelle että kauas ilman silmälaseja (monovision).

Potilas keskustelee leikkaavan silmälääkärin kanssa eri leikkausvaihtoehdoista leikkauksen esitutkimuskäynnillä.

Miten kaihileikkaus ja linssileikkaus eroavat toisistaan?

Eivät mitenkään, jos mietitään leikkaustekniikkaa. Molemmissa operaatioissa silmän oma luonnollinen linssi korvataan tekomykiöllä.

Kaihissa silmän oma linssi on samentunut, jolloin leikkaus samalla parantaa näöntarkkuutta ja myös värit näkyvät kirkkaammin. Linssileikkauksessa silmän oma linssi on kirkas, mutta leikkaus tehdään pelkästään sen vuoksi, ettei potilas tarvitsisi silmälaseja. Linssileikattuun silmään ei tule enää koskaan kaihia, vaan kaihileikkaus on ikään kuin tehty valmiiksi etukäteen.

Mitä tarkoittaa jälkikaihi ja joudutaanko silloin leikkaamaan uudestaan?

Kaihileikkauksessa silmään on asetettu muovinen teräväpiirtolinssi eli tekomykiö, joka sijaitsee silmänsisäisessä linssipussissa. Tekomykiön ja linssipussin väliin voi muodostua pienen pienistä soluista koostuva samentumalaatta, jolloin puhutaan jälkikaihista. Se voi tulla muutaman kuukauden tai jopa yli kymmenen vuoden päästä leikkauksesta pienelle osalle potilaista.

Jälkikaihin hoito on erittäin vaivatonta uusilla laserlaitteilla. Toimenpide on muutaman sekunnin kestävä valohoito. Tyypillisesti tekomykiön takana sijaitseva samentumalaatta poistetaan YAG-laserin avulla. Näkö kirkastuu välittömästi. NEO Silmäklinikalla jälkikaihin laserhoito voidaan tehdä heti vastaanottokäynnin yhteydessä ilman erikoisjärjestelyjä.

Varaa aika vastaanotolle nettiajanvarauksemme kautta tai puhelimitse, puh. 010 235 3535.

Julkaistu: 14.06.2016 | Päivitetty: 05.08.2016