Etusivu / Urheilijoiden astmaoireet ovat tavallisia

Urheilijoiden astmaoireet ovat tavallisia

Urheilijan-astmaHengitysvaikeudet, raskas hengitys tai yskä urheilusuorituksen aikana voivat olla rasitusastman oireita. Nuorista ja aikuisista 5–7 prosenttia sairastaa astmaa, mutta astmaoireilu urheilijoilla on paljon tavallisempaa.

– Kestävyysjuoksijoilla ja jääkiekkoilijoilla astman riski on moninkertainen, ja kilpauimareilla jopa kuusinkertainen tavallisiin kansalaisiin verrattuna, Allergia NEO:n lääkäri Varpu Elenius kertoo.

Kaikilla astmaa sairastavilla rasitus on oireitten tavallinen pahentaja, mutta urheilijan harjoitus- ja kilpasuoritus vie rasituksen suorituskyvyn äärirajoille ja voi johtaa astmatyyppisiin oireisiin. Oireet vähenevät usein aktiiviuran päätyttyä.

Urheilijan rasitusastman oireet

Urheilijan hengitystieoireiden taustalla voi astman lisäksi olla myös infektio, toiminnallinen äänihuulisalpaus tai joskus hyperventilaatio.

Urheilijan rasitusastman oireina on tavallisesti rasitukseen liittyvää yskää, hengenahdistusta, hengityksen vinkunaa ja limaneritystä. Jos urheilija on allerginen esimerkiksi siitepölylle, voi oireilu olla voimakkaampaa tai esiintyä pelkästään siitepölykaudella. Flunssan yhteydessä oireet ovat yleensä voimakkaammat.

Allergia NEO:ssa tutkitaan ja hoidetaan urheilijan astmaa

Astmaepäilyä selvitetään ensin tavallisilla astmatutkimuksilla ja seurataan potilasta kahden viikon ajan kotona ja urheilusuoritusten yhteydessä.

– Jos diagnoosi ei näillä tutkimuksilla varmistu, käytetään rasituskokeita. Näistä tavallisin on juoksurasitustesti, jossa seurataan keuhkojen toimintakokeita levossa ja 6 – 8 minuutin kovan rasituksen jälkeen, Varpu Elenius kuvailee.

Allergia NEO:ssa käytetään urheilijan rasitusastman tutkimisessa myös EVH-testiä, jossa urheilija hengittää kuivaa ilmaa lähes maksimaalisella keuhkotuuletuksella kuuden minuutin ajan. Tilanne jäljittelee urheilusuoritusta, jolloin urheilija on hyvin hengästynyt. Keuhkojen toimintakokeita seurataan ennen EVH-testiä ja sen jälkeen.

Miten urheilijan astmaa hoidetaan?

Urheilijan astman hoitaminen on usein vaativaa, koska tavallinen astmalääkitys ei aina riitä estämään oireita. Hoito aloitetaan yleensä ennen rasitusta käytettävällä, keuhkoputkia avaavalla lääkkeellä ja keuhkoihin hengitettävällä kortisonilla.

– Jos lääkitys ei riittävästi pidä oireita kurissa, yhdistetään hoitoon muita rasitusastmaan vaikuttavia lääkkeitä. Tällöin lääkärin tulee myös ottaa huomioon lääkkeet, joita doping-valvonnassa seurataan, ja tehdä tarvittava ilmoitus tai lupa-anomus lääkkeen käytöstä Suomen antidopingtoimikunnalle, Elenius muistuttaa.

Julkaistu: 14.06.2016 | Päivitetty: 05.08.2016