Etusivu / TuUL:n huipputiimi ja Urheilu Mehiläinen tukevat nuoria lupauksia

TuUL:n huipputiimi ja Urheilu Mehiläinen tukevat nuoria lupauksia

Turun Urheiluliitto on tehnyt yhteistyötä Urheilu Mehiläisen kanssa jo lähes 10 vuotta. Yhteistyö kattaa seuran kaikki lajijaostot. Siitä hyötyy myös Urheiluliiton huipputiimi, joka kokoaa siipiensä suojiin kansainvälisellä tasolla menestystä hakevia eri lajien urheilijoita.

Turun Urheiluliiton huipputiimiin valitaan vuosittain seuran kaikista jaostoista urheilijoita heidän menestyksensä ja tulevaisuudennäkymiensä perusteella. Huipputiimin koordinaattori Jenni Jeromaa-Alho kertoo, että tiimiläiset kuuluvat kahteen kategoriaan: niihin, jotka tekevät jo kansainvälistä uraa, ja niihin, jotka ovat Suomessa huipulla ja tähtäävät kansainvälisille areenoille.

– Yhteistä kaikille huipputiimiläisille on halu pärjätä vielä paremmin, ja siinä me olemme tukena. Tarkoitus on auttaa urheilijaa kehittymään urallaan ja yhdistämään urheilu muuhun elämään, Jeromaa-Alho sanoo.

Urheiluseurayhteistyö huipputiimiläisten apuna

Työnjako huipputiimiläisen uran tukemisessa on selkeä: urheilijan oman lajin jaosto hoitaa kaikki valmennukseen ja urheiluun liittyvät asiat. Pääseura eli Turun Urheiluliitto organisoi urheilijan tueksi erilaisia palveluja kuten lihashuoltoa ja terveyspalveluja, tapahtumia ja verkostoitumista. Seurayhteistyö Urheilu Mehiläisen kanssa on tässä suurena apuna.

Yhteistyösopimuksen mukaan urheilijoiden käytettävissä ovat tietyt Mehiläisen lääkärit, joihin voi olla suoraan yhteydessä, jos tulee vammoja tai on kuntoutumassa.

– Urheilija pääsee nopealla aikataululla lääkärin vastaanotolle ja tutkimuksiin, saa diagnoosin ja hoito-ohjeet. Tärkeää on suora kontakti hoitohenkilöstöön: urheilija voi jälkikäteenkin kysellä tarkennuksia ja lisäohjeita kuntoutukseen juuri oman lajin kannalta. Hän voi esimerkiksi tarkistaa, voiko kuntonsa puolesta osallistua tulossa oleviin kisoihin, selittää Jeromaa-Alho.

Huipputiimiläiset harjoittelevat paljon, mutta urheilu- ja rasitusvammoja on silti harvoin.

– Tietyllä tasolla kun urheillaan, pitää kehonhuollon, palautumisen ja treenauksen olla tasapainossa. Huipputiimiläisten lajit ovat hyvin erilaisia, joten neuvomme, että on olemassa lajikohtaisia huoltavia ja ennakoivia toimenpiteitä, joita voi ja pitää tehdä.

Urheiluseurayhteistyöhön kuuluvat myös asiantuntijatilaisuudet, joita fysioterapeutit, lääkärit ja ulkopuoliset asiantuntijat pitävät Mehiläisen tiloissa. Lisäksi järjestetään erilaisia testauksia ja mittauksia. Huipputiimiläisille on järjestetty myös valmennuksen asiantuntija Marko Yrjövuoren pitämiä kehonhallintatilaisuuksia. Urheilija on halutessaan voinut jatkaa Yrjövuoren yksilöasiakkaana.

Erika Rautiainen: nopea kuntoutuminen talven kisoihin

Eräs Turun Urheiluliiton ja Urheilu Mehiläisen yhteistyöstä hyötynyt huipputiimiläinen on Erika Rautiainen, jonka laji on kilpa-aerobic. Alkukesän MM-kisoissa Erikan jalka alkoi oireilla, ja syyksi paljastui säären ensimmäisen asteen rasitusmurtuma. Kesä ja alkusyksy kului kuntoutuksen merkeissä, ja lokakuussa Erika treenasi ja kisasi jo täysillä.

– Lääkäri Harri Helajärven ja fysioterapeutin kanssa tehty tiivis yhteistyö auttoi todella paljon ja edisti Erikan kuntoutumista. Nopean reagoinnin ansiosta selvittiin kahden kuukauden kuntoutuksella, Jeromaa-Alho kiittelee.

Hän kertoo, että urheilijan kuntoutumisessa on huomattu erittäin tärkeäksi lääkärin, fysioterapeutin ja valmentajan välinen toimiva ja tiivis yhteistyö. Urheilijan toipuminen on tehokkaampaa ja toipumisajan voi hyödyntää.

– Jonkun kehonosan oireiluhan ei tarkoita, ettei urheilija voisi tehdä mitään. Yhdessä katsotaan, mitä muita osa-alueita voidaan kuntoutumisen aikana kehittää, Jeromaa-Alho sanoo.

Erika itse kertoo, että kahden kuukauden kuntoutuksesta ensimmäiset kaksi viikkoa kului kyynärsauvoilla kulkien.

– Iskua jalalle ei saanut tulla kahteen kuukauteen, mutta muu treeni jatkui onneksi normaalisti. Pyörän satula tuli kovin tutuksi tällä ajalla, Erika naurahtaa.

Julkaistu: 10.12.2018 | Päivitetty: 10.12.2018