Etusivu / Tapaturmatilanteissa apua päivystävältä hammaslääkäriltä

Tapaturmatilanteissa apua päivystävältä hammaslääkäriltä

Riikka-VahteraHammas Mehiläisessä toimii hammaslääkäripäivystys vuoden jokaisena päivänä. Hammaslääkäri Riikka Vahtera kehottaa tapaturman sattuessa tulemaan aina hammaslääkärin luokse, erityisesti, jos hammas heiluu, vuotaa verta tai on kivulias.

– Lievemmätkin tapaturmat ja alkutilanne on syytä dokumentoida, kun tapaturma on kohdistunut suun alueelle. Joskus varsinainen vaurio käy ilmi vasta vuosien kuluttua, Vahtera painottaa.

Eniten päivystysvastaanotolle tullaan hoitamaan erilaisia hammassärkyjä ja lohkeamia.

– Päivystykseen on tärkeää tulla myös, jos on turvotusta kasvojen alueella, vaikka särky olisikin helpottamassa. Turvotus on yleensä merkki leviämässä olevasta infektiosta. Hampaisiin liittyviä infektioita ei saada kokonaan hoidettua pelkillä antibiooteilla, vaan aina on puututtava myös tulehduksen aiheuttajaan.

Ensiapuna tapaturmaan kannattaa ottaa särkylääkettä ja pitää kylmää särkevän kohdan päällä. Jos hammas on irronnut, se kannattaa ottaa mukaan vastaanotolle.

– Hammas tulisi säilyttää kosteana eli suussa, vedessä tai vaikka maidossa. Myös jos on jotain muuta irronnut, esimerkiksi hampaan kruunu tai muu iso pala paikkaa tai hammasta, kannattaa sekin ottaa mukaan, Vahtera sanoo.

Avoinna joka päivä

Riikka Vahteran mielestä Hammas Mehiläisen vahvuus on kokeneissa päivystäjissä.

– Hammas Mehiläisen päivystystä hoitavilla hammaslääkäreillä ja hammashoitajilla on useiden vuosien kokemus päivystystoiminnasta. NEO-talossa on viikonloppuisin mahdollisuus ottaa hampaiden ja leukojen panoraamakuvia, jos päivystyshoito sitä vaatii. Talossa on aina läsnä myös sairaanhoitaja, Vahtera kertoo.

Hammas Mehiläinen sijaitsee NEO-talossa Turun Kupittaalla. Taloon on helppo saapua moottoritietä myös Turun ulkopuolelta. Talossa on maksuton asiakaspysäköinti parkkihallissa. Viikonlopun ja pyhien päivystysajoista laskutetaan päivystyslisä, mutta muuten hoidon kustannus on sama kuin arkipäivisin.

Varaa aika numerosta 010 235 3530 tai netistä.

Julkaistu: 15.06.2016 | Päivitetty: 02.11.2017