Första sidan / Tjänster / Bilddiagnostik

NEOs bilddiagnostiktjänster

chevron-right chevron-left

Sjukhus NEO har en toppmodern bilddiagnostisk enhet, där vi förutom nativundersökningar utför undersökningar med ultraljud och patientvänliga magnetkamera.

Undersökningarna på NEOs röntgenavdelning planeras alltid separat för varje patient. Vi har satsat på snabba och högklassiga tjänster i en lugn miljö. En röntgenskötare finns alltid på plats under sjukhusets öppettider och svarar gärna på alla frågor som har att göra med bilddiagnostik.

Kontaktinformation och öppettider:

  • Röntgenkontoret, tfn 010 235 3522
  • Röntgenavdelningens öppettider: Mån–Fre kl. 8–20, Lör–sön kl. 10–18

Överföring av egna bilder till NEO

Du får lösenord och instruktioner för överföring av röntgen- och magnetbilder från adressen ittuki@mehilainen.fi

Magnetkameraundersökningar

En magnetkameraundersökning är en bilddiagnostisk metod för undersökning av vävnader. På NEO utförs undersökningarna med två patientvänliga magnetkameror.

NEOs 3 tesla magnetkamera Siemens Skyra representerar den senaste utvecklingen inom såväl teknik som patientkomfort, eftersom dess öppning har en diameter på 70 cm – större än tidigare.

Kameran kan användas för att undersöka alla kroppsdelar, men lämpar sig särskilt för undersökning av hjärnan, ryggraden, stora leder (bl.a. axlar och höfter), blodkärlen och magen.
Vid hjärntomografi upptäcker kameran snabbt och tillförlitligt till exempel eventuella avvikelser i blodkärlen, störningar i blodförsörjningen och blödningar.

Vår andra magnetkamera är avsedd för undersökning av armar, ben och andra mindre kroppsdelar. Den öppna konstruktionen innebär att kameran även lämpar sig för alla som lider av klaustrofobi, eftersom undersökningen kan göras sittande. Trots den höga magnetfältstyrkan (1,5 tesla) är maskinen mycket tyst. FPA ersätter magnetkameraundersökningar som görs med remiss från en specialläkare.

Röntgenundersökningar

På NEO slipper du att köa till röntgenundersökningen. Med röntgen undersöker man bland annat ben, leder och lungor. Vi utför även skoliosröntgen och undersökning av mekaniska axlar i nedre extremiteterna.
Röntgenbilderna blir klara för undersökning omedelbart, vilket innebär att patienten får en så liten strålningsdos som möjligt och vården kan inledas omedelbart.

Datortomografi

NEO har även en Planmed Verity® scanner för undersökning av extremiteter. Enheten bygger på så kallad Cone Beam-teknik, som innebär en betydligt lägre strålningsdos för patienten än i vanlig datortomografi.

Tomograf kan användas för avbildning av knän, vrister, fötter, armbågar, handleder och händer samt bihålor.

Med datortomograf kan man bland annat:

  • konstatera eller utesluta benbrott (om röntgenbilderna är oklara)
  • analysera frakturers läge och omfattning mer noggrant
  • utvärdera frakturers läkning

Broskytor syns utmärkt i datortomografier om man injicerat kontrastmedel. Undersökningar av nedre extremiteter kan även utföras under belastning, det vill säga stående. Du behöver inte boka separat tid för undersökningen. Undersökningen tar cirka 5–10 minuter, varav själva avbildningen bara tar 20 sekunder.

Ultraljudsundersökningar

Ultraljudsundersökningarna utförs av en specialläkare inom radiologi. Undersökning av bukområdet och de inre organen utförs vanligen i första hand med ultraljud. Med ultraljud kan man även undersöka leder, muskler, senor och blodkärl.

Vid ultraljudsundersökning av sköldkörteln är det även möjligt att ta sköldkörtelprov. Radiologen kan vid behov dra nytta av ultraljudsbilden för att ge en kortisoninjektion i leden i samband med undersökningen.

Tandröntgen

Du kan beställa en tid till tandröntgen eller besöka tandläkarmottagningen.

Med en OPTG-maskin tas en röntgenbild av hela käken, där man kan se tänderna, tandrötterna och käklederna.
Tandinfektioner är ofta latenta men kan upptäckas i tid med hjälp av OPTG-undersökningar. Ofta är tandröntgen även nödvändigt vid skador i området kring hakan.

Specialister

Sami Kajander

radiolog

Pekka Niemi

radiolog