Etusivu / Supertähtien fysiikkavalmentaja tuo huippu-urheilun opit Suomeen

Supertähtien fysiikkavalmentaja tuo huippu-urheilun opit Suomeen

Turun Kupittaalla toimiva yksityinen lääkärikeskus NEO aloittaa kuntoutustoiminnan. Toimintaa lähtee kehittämään Marko Yrjövuori, joka on toiminut yli kymmenen vuotta muun muassa koripalloseura Los Angeles Lakersin huippupelaaja Kobe Bryantin henkilökohtaisena fysiikkavalmentajana. Kuntoutusliiketoiminnan odotetaan kasvavan voimakkaasti, noin 20 prosentilla ensimmäisten toimintavuosien aikana.

Marko Yrjövuori on työskennellyt parikymmentä vuotta USA:ssa, ensin NHL-joukkue Los Angeles Kingsin ja sen jälkeen koripallojoukkue Los Angeles Lakersin fysiikkavalmentajana. Viimeiset 12 vuotta asti hän vastannut siitä, että supertähti Kobe Bryantin lihakset toimivat NBA-kentillä moitteettomasti. Kun oma urheilija eläköityi, oli aika miettiä uusia suunnitelmia.

– Amerikkalaisen huippu-urheilun parissa vietettyjen vuosien aikana olen kehittänyt harjoitusmetodeja erityisesti vammojen ennaltaehkäisyyn ja kuntoutukseen. Näitä oppeja tuon nyt suomalaisille huippu-urheilijoille, kuntoilijoille ja kuntoutujille, kertoo NEO Kuntoutuksen kehityspäälliköksi nimitetty Marko Yrjövuori.

Yrjövuoren mukaan Suomessa on selvä katkos kuntoutusketjussa. Hän tuo osaamista USA:sta, jossa epäkohtiin on kiinnitetty huomiota jo vuosia.

– Kun urheilija tai kuntoilija loukkaa itsensä, hän putoaa akuutin hoidon jälkeen tyhjiöön, jossa kukaan ei ota vastuuta toimenpiteistä, joilla henkilö saadaan turvallisesti ja tehokkaasti takaisin urheilun, harrastuksen tai työn pariin. Myös vammojen ennaltaehkäisyssä on paljon kehittämistä.

Yrjövuori on tehnyt töitä useiden huippu-urheilijoiden kanssa. Suomalaisista hänen oppejaan ovat hyödyntäneet muun muassa jääkiekkoilijat Aki Berg ja Mikko Eloranta sekä taitoluistelija Kiira Korpi. Suomen koripallomaajoukkue Susijengin kanssa yhteistyö jatkuu edelleen.

Asiakas hyötyy ehjästä hoitoketjusta

NEO Kuntoutuksessa työskentelee 10 asiantuntijaa. Asiantuntijoilla on vuosien kokemus urheilijoiden kunnon ylläpitämisestä, leikkauspotilaiden kuntouttamisesta, erilaisten työperäisten tai vapaa-ajalla syntyneiden vammojen hoidosta sekä kroonisten tuki- ja liikuntaelinvaivojen fysioterapiasta.

Uudet, noin 450 neliön tilat sijaitsevat NEO-talon yhteydessä Intelligate II -rakennuksessa Turussa. Vastaanottojen lisäksi NEO Kuntoutuksesta löytyvät isot harjoitustilat, muun muassa monipuoliset harjoitusmahdollisuudet erilaisten selkävaivojen kuntoutukseen. Laitteissa on panostettu keskivartalon ja jalkojen lihasvoiman mittaamiseen.

– Voimme hyödyntää kokonaisvaltaisesti NEO:n osaamista ja kokemusta ortopediasta, neurologiasta, työterveyshuollosta, kuvantamisesta ja tutkimuksista. Asiakas hyötyy ehjästä hoitoketjusta ja hyvästä tiedonkulusta, kertoo NEO Kuntoutuksen vastaava fysioterapeutti Jari Hemling.

– Palvelut on suunnattu huippu- ja junioriurheilijoille, kuntoilijoille, tuki- ja liikuntaelinvammoista kuntoutujille sekä kaikille omasta hyvinvoinnista kiinnostuneille. Meille voi tulla myös ennen kuin vaivat äityvät pahoiksi, sillä opetamme myös eri lajien oikeaa tekniikkaa ja vammojen ennaltaehkäisyä.

Kuntoutus on yksi NEO:n kasvun vetureista, ja ensimmäisten vuosien aikana uskotaan noin 20 prosentin kasvuun kuntoutustoiminnassa. Tämän vuoden aikana palkataan myös uutta henkilöstöä.

Kuntoutus jäänyt hyödyntämättä

Kuntoutuksella on iso merkitys yksilölle ja yhteiskunnalle. Huonosti hoidettu kuntoutus voi pahimmillaan johtaa leikkaukseen tai puutteelliseen leikkauksesta toipumiseen.

– Nyrkkisääntö on se, että leikkaushoidon lopputuloksesta määräytyy kuntoutuksen aikana 30–40 prosenttia, joskus enemmänkin. Ilman kunnon kuntoutusohjelmaa ei juuri kannata leikata, tähdentää NEO:n johtava lääkäri, ortopedi Jussi Rantanen.

Rantasen mukaan kuntoutusta on jo pitkään resursoitu huonosti. Hyviä mittaustapoja ja -tuloksia ei löydy, jolloin kuntoutuksen teho jää todentamatta eikä siihen panosteta.

– Suurin osa maan fysioterapiasta tuotetaan yksityisesti, ja yleensä asiakkaat maksavat omalla rahalla. Myös vakuutusyhtiöillä on ollut perinteisesti aika nihilistinen näkemys kuntoutuksen merkityksestä. Monista vakuutustuotteista on kuntoutuspalvelut jätetty kategorisesti korvattavuuden ulkopuolella. Onneksi viime aikoina on kuitenkin ollut ilmassa merkkejä asenteiden muuttumisesta.

 

Lisätietoja:
NEO:n johtava lääkäri, ortopedi Jussi Rantanen, p. 0500 508 638, jussi.rantanen@mehilainen.fi
NEO Kuntoutuksen kehityspäällikkö Marko Yrjövuori, p. 040 542 3619, marko.yrjovuori@mehilainen.fi
NEO Kuntoutuksen vastaava fysioterapeutti Jari Hemling, p. 040 500 6218, jari.hemling@mehilainen.fi

Julkaistu: 16.06.2016 | Päivitetty: 26.10.2017