Etusivu / Suomalaiset eivät suojaudu auringolta

Suomalaiset eivät suojaudu auringolta

Suomessa sairastuu vuosittain yli 3 000 ihmistä ihosyöpään. Ihosyövät ovat yleisin syöpäryhmä. Suojaamalla itsensä auringonvalon aiheuttamalta palamiselta sekä pitkään jatkuvalta altistumiselta voi välttää sairastumisen. Syöpäjärjestöt arvioivat, että jopa 95 prosenttia ihosyövistä voitaisiin ehkäistä suojautumalla auringolta.

Ihosyöpien määrä on kasvanut merkittävästi viime vuosina. Sairaala NEO:n ihotautilääkäri Susanna Majasuon mukaan suomalaiset eivät osaa, eivätkä ennen kaikkea halua, suojautua auringolta riittävästi.

– Suomalaiset lomailevat nykyään enemmän etelän aurinkorannoilla ja ottavat myös kotimaassa aurinkoa. Tämä taas on johtanut ihosyöpien lisääntymiseen. Paras keino suojautua on mennä varjoon kello 11–15 välisenä aikana, etenkin aurinkoisimpina hellepäivinä.

– Lisäksi iho kannattaa suojata vaatetuksella, ja paljaaksi jäävillä alueilla tulisi käyttää aurinkosuojavoidetta. Aurinkosuojavoiteissa kannattaa suosia laajakirjoisen suojan antavia voiteita eli ne suojaavat sekä UV-A- että UV-B-säteiltä. Voidetta täytyy muistaa lisätä päivän aikana, Majasuo kehottaa.

Melanoomaa esiintyy yhä nuoremmilla

Ihosyövistä yleisimmät ovat melanooma, okasolu- ja tyvisolusyöpä. Okasolu- ja tyvisolusyöpään sairastumisessa riskinä on koko elinaikana saatu UV-säteilyn määrä. Ihon palaminen ja suuret yksittäiset annokset UV-säteilyä lisäävät melanoomaan sairastumisen riskiä. Syöpäsäätiöt arvioivat, että vuonna 2020 melanoomaan sairastuu noin puolitoista kertaa enemmän ihmisiä kuin nykyään.

Vanhempien on tärkeää suojata lapsensa auringolta kesäisin, sillä erityisesti lapsuuden ja teini-iän runsas altistus auringolle sekä ihon palaminen lisäävät riskiä sairastua melanoomaan.

– Melanoomaa on viime vuosina alkanut esiintyä yhä nuoremmilla. Erityinen riskiryhmä ovat nuoret naiset. Melanooma on ihosyövistä vaarallisin, sillä se saattaa levitä ärhäkästi. Pinnallisessa vaiheessa kiinni saadut melanoomat voidaan kuitenkin useimmiten hoitaa leikkauksella. Siksi luomia kannattaa seurailla itse säännöllisesti, Majasuo muistuttaa.

– Auringolta kannattaa suojautua. On tärkeää muistaa, että syöpäjärjestöjen mukaan jopa 95 prosenttia ihosyövistä voitaisiin välttää kunnon suojautumisella, Majasuo sanoo.

 

Julkaistu: 19.05.2015 | Päivitetty: 15.05.2017