Etusivu / ”Säännöllinen kuukautiskierto ei aina takaa hedelmällisyyttä”

”Säännöllinen kuukautiskierto ei aina takaa hedelmällisyyttä”

Naisen hedelmällisyys on yksilöllistä ja siihen vaikuttavat useat eri tekijät. Usein hedelmättömyys voi tulla yllätyksenä, ja osa naisista haluaa käydä jo ennen lasten hankintaa keskustelemassa asiasta asiantuntijan kanssa. Mehiläisen gynekologi Kaisa Neovius pitää tärkeänä, että huolen iskiessä gynekologin luo tulemista ei mietittäisi liian kauan.

Vaikka naisten hedelmällisyys on yksilöllistä, alkaa useimmilla naisilla hedelmällisyys heikentyä usein kolmenkymmenen ikävuoden jälkeen.

– Hedelmällisyys on todella yksilöllistä: joillakin hedelmällisyys alkaa heiketä kymmenen vuotta aiemmin, kun toisella. Yleisesti voi sanoa, että 36 vuoden iässä munarakkuloiden häviäminen kiihtyy, kertoo Mehiläisen gynekologi Kaisa Neovius.

Osa potilaista haluaa tulla tarkastamaan varmuuden vuoksi oman mahdollisuutensa hankkia jälkikasvua, kun asia alkaa olla ajankohtainen.

– Usein tällöin on jokin huoli asiasta taustalla, ja potilas haluaa tarkastaa, että lapsen saaminen on ylipäätään mahdollista.

– Hoitoon hakeutuminen riippuu paljon iästä: nuoremmilla vuosi on riittävä aika yrittää lasta, jonka jälkeen kannattaa hakeutua gynekologin vastaanotolle. Jos ikää on jo yli neljäkymmentä vuotta, puoli vuotta on riittävä aika. Samoin jos taustalla on jokin sairaus, tai kuukautiskierto on epäsäännöllinen, kannattaa asia käydä tarkastuttamassa lääkärillä.

Gynekologille hakeutumista ei kannata miettiä liian pitkään

Hedelmällisyyden tutkimiseen ja kartoitukseen on nykyään useita tapoja.

– Yksi tärkeimpiä toimenpiteitä on munasarjojen ultraäänitutkimus, jossa tarkistetaan niiden rakenne. Toinen hyvä keino kartoittaa hedelmällisyyttä on AMH-mittaus, joka kuvaa munasarjojen toiminnallista kuntoa. Selvitys kannattaa tehdä erityisesti, jos on yli 40-vuotias. Mittaus kertoo Anti-mullerian-hormonin tasosta veressä ja kuvaa kuinka paljon naisen munasarjoissa on pieniä, varhaisia munarakkuloita.

–  Säännöllinen kuukautiskierto ei aina takaa hedelmällisyyttä, joten verikoe on hyvä ensiaskel tilanteen tutkimiseen.

Neoviuksen mielestä on tärkeää, että potilas uskaltaa vastaanotolla puhua avoimesti mieltä askarruttavista aiheista.

– Asioiden kanssa ei kannata jäädä yksin, sillä pienikin huoli voi lääkärikäynnin jälkeen helpottaa.

Hedelmättömyydestä kärsiviä voidaan usein auttaa

Kaisa Neovius muistuttaa, että hedelmällisyys on laaja kokonaisuus.

– Terveelliset elämäntavat ovat tärkeitä myös hedelmällisyydelle. Tupakointi ja ylipaino voivat vaikuttaa hedelmällisyyteen, joten näihin on hyvä kiinnittää huomiota.

Nykyään hedelmättömyydestä kärsiviä voidaan usein auttaa.

– Jos vastaanotolla huomataan jotain hedelmättömyyteen viittaavaa, ohjataan tai tehdään lähete lapsettomuuslääkärille.

Gynekologi Kaisa Neovius

Lisää tietoa hedelmällisyydestä