Etusivu / Röntgenkuvat ovat tärkeä apu diagnoosin tekemisessä

Röntgenkuvat ovat tärkeä apu diagnoosin tekemisessä

Leena-JärviHampaista otettavat röntgenkuvat täydentävät hammaslääkärin vastaanotolla tekemää tarkastusta. Hampaiden kuvaaminen on tärkeä osa perushammashoitoa, muistuttaa Hammas Mehiläisen hammaslääkäri Leena Järvi.

– Röntgenkuvauksella saadaan lisätietoa hoitosuunnitelman tekemiseen. Esimerkiksi reikiä, jotka ovat hammasväleissä tai paikkojen alla, on vaikea havaita ilman kuvantamista. Lisäksi suun oireettomia tulehduksia pystytään diagnosoimaan röntgenkuvien perusteella. Myös juurihoidon suunnittelussa kuvaus on tärkeää hyvän hoitotuloksen saamiseksi, Leena Järvi muistuttaa.

Ensiapuvastaanotolla röntgenkuvaus on tärkeä diagnosoinnin ja hoidon apuväline. Muun muassa hammastapaturmissa röntgenkuvien avulla pystytään paremmin kartoittamaan vaurion aste ja suunnittelemaan jatkohoito.

Vastaanotolla peruskuvat

HammasröntgenHammas Mehiläisen vastaanottohuoneissa on röntgenlaite, jonka avulla hammaslääkäri saa otettua mm. bite-wing-hammasvälikuvia sekä periapikaalikuvia.

– Periapikaalikuvilla saadaan kuvattua yksittäisiä hampaita juurenkärkeen saakka. Kuvia käytetään yleisesti esimerkiksi juurihoidon yhteydessä ja implanttihoitojen seurannassa. Bite-wing-hammasvälikuvat on hyvä ottaa tarkastusten yhteydessä noin kahden vuoden välein.

Panoraamakuvaus röntgenissä

Hammas Mehiläisen röntgenissä voidaan tehdä laajempi panoraamakuvaus, joka on tärkeä tiedonlähde esimerkiksi viisaudenhampaiden diagnostiikassa. Panoraamakuvat lähetetään röntgenlääkärin lausunnolle. Lausunnon saa muutamassa päivässä.

– Panoraamakuvaus suositellaan tehtäväksi noin viiden vuoden välein. Jokaisen potilaan kohdalla kuvaustarve suunnitellaan kuitenkin yksilöllisesti, Leena Järvi korostaa.

Järvi muistuttaa, että röntgenkuvausta ei suositella tehtäväksi raskauden aikana, vaikka säteilyannokset uusilla digitaalisilla röntgenlaitteilla ovat hyvin pieniä.

Hammas Mehiläisessä röntgenkuvia on mahdollista ottaa myös päivystysaikoina.

Varaa aika vastaanotolle numerosta 010 235 3530 tai nettiajanvarauksesta.

Julkaistu: 15.06.2016 | Päivitetty: 02.11.2017