Etusivu / Punkki puri – pitääkö mennä lääkäriin?

Punkki puri – pitääkö mennä lääkäriin?

Liikutko paljon kesäaikaan saaristo- ja rannikkoalueella? Jos oleilet samoilla seuduilla punkkien eli puutiaisen kanssa, kannattaa muistaa sen levittämien tartuntatautien mahdollisuus. Tärkeää on huolehtia rokotussuojasta, jos oleskelee korkean riskin alueella. Tee myös koko vartalon punkkisyyni päivittäin.

Punkkien poisto onnistuu usein ilman apuvälineitäkin, mutta apuna voi käyttää apteekista saatavia punkkipihtejä, joita löytyy useita erilaisia.

Pelkkä punkin pisto ei edellytä lääkärissä käyntiä.

Mikko_Laaksonen_punkkilaakari_SNEO

– Pistoskohtaa on punkin poiston jälkeen syytä seurata. Jos siihen ilmaantuu punoittavaa ja laajenevaa, (yli 5 cm halkaisijaltaan olevaa) ihottumaa, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle mahdollista antibiootin aloittamista varten, Mehiläinen NEO:n yleislääkäri Mikko Laaksonen neuvoo.

Puutiaiset levittävät kahta eri tautia

Puutiaiset levittävät kahta eri tautia: Kumlingen tautia eli puutiaisaivokuumetta sekä Lymen borrelioosia. Puutiaisaivokuume on virustauti, johon ei ole tunnettua hoitoa. Sitä vastaan voi kuitenkin suojautua rokotteella.

Borrelioosiin ei ole rokotetta, mutta sitä voidaan hoitaa antibiooteilla. Borrelioositartunnan riski pienenee merkittävästi silloin, kun punkki irrotetaan ihosta aikaisessa vaiheessa. Tämän vuoksi punkkitarkastuksesta ei kannata luistaa.

Jos borrelioositartuntaa epäilee, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Lääkäri toteaa taudin alkuvaiheeseen liittyvän, ns. ”vaeltavan” ihottuman, jonka jälkeen hoito aloitetaan.

– Myöhäisvaiheen borrelia voi aiheuttaa monenlaisia oireita, muun muassa niveltulehduksia ja erilaisia neurologisia oireita, Laaksonen kertoo.

Puutiaisaivokuumeen oireita taas ovat yleensä korkea kuume, päänsärky ja niskajäykkyys.

– Aivokuume on vakava tauti ja vaatii yleensä sairaalahoitoa. Hengenvaaraa se aiheuttaa onneksi harvoin. Puutiaisaivokuume on selvästi borrelioosia harvinaisempi, ja siihen sairastuu vuosittain Suomessa vain joitain kymmeniä ihmisiä. Turun saariston alueella riski saada tauti on kuitenkin todellinen.

 

Varaa aika yleislääkärin vastaanotolle numerosta 010 235 3535 tai nettiajanvarauksesta.

Rokotteen puutiaisaivokuumeeseen saat Turussa Mehiläisen Kauppiaskadun toimipisteesta. Varaa aika!

Julkaistu: 12.06.2018 | Päivitetty: 12.06.2018