Etusivu / Polven uusi nivelside voi selittää eturistisidevammojen paranemista

Polven uusi nivelside voi selittää eturistisidevammojen paranemista

Eturistisidevamma on monen urheilijan kauhistus. Se tarkoittaa pitkää, yleensä 6–12 kuukauden toipumista leikkauksen jälkeen ennen kuin pääsee taas kilpailemaan. Leikkauksen jälkeen polvi voi joskus jäädä löysäksi (kiertosuuntaan), ja joskus leikattu eturistiside repeää uudestaan. Uusimmat tutkimukset antavat viitteitä siitä, että joissakin tapauksissa uudelleenrepeämistä olisi mahdollisuus ehkäistä tai ainakin sen riskiä pienentää.

Polven eturistiside on tärkeä rakenne, joka estää sääriluuta liikkumasta liikaa eteenpäin reisiluuhun nähden. Leikkauksessa tuo rikkoutunut nivelside rakennetaan kokonaan uudestaan. Viime aikoina on ortopedian alan lehdissä ja kongresseissa puhuttu paljon aivan uudesta polven nivelsiteestä, jolla näyttää olevan yhteys eturistisidevammoihin.

ALL kiertolöysyyden takana

Eturistisidevammoissa ongelmana on siis se, että polvi on löysä eteenpäin, mutta usein on myös niin sanottua kiertosuunnan löysyyttä. Toisin sanoen sääriluu paitsi liikkuu liikaa suoraan eteenpäin reisiluuhun nähden, se myös kiertyy liikaa sisäänpäin reisiluuhun nähden.

Aiemmin on ajateltu, että tämä kaikki johtuu vain eturistisiteestä. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan kiertolöysyydestä näyttäisikin olevan vastuussa aivan erillinen nivelside, niin sanottu anterolateraalinen nivelside (anterolateral ligament eli ALL).

Uusi nivelside on luotettavasti kuvattu anatomisissa tutkimuksissa. Se näkyy myös lähes aina magneettikuvauksessa, mikäli sitä vain osataan etsiä. Aiemmin on ihmetelty, miksi osalla potilaista, joilla on eturistisiderepeämä, polvi on siitä huolimatta varsin tukeva niin sanotuissa kiertostabiilius tutkimuksissa. Nyt tiedetään että tämän todennäköisesti selittää se, että näillä potilailla on vain eturistiside revennyt, mutta tämä uusi anterolateraalinen nivelside onkin pysynyt ehjänä.

ALL voidaan rakentaa uudestaan leikkauksessa

Sarimo_Janne_NEO_nostokuvaMyös uusi nivelside (ALL) voidaan rakentaa leikkauksessa uudestaan. Näitä leikkauksia on tehty Sairaala NEO:ssa jo keväästä 2014 lähtien.

Vielä ei ole riittävästi tutkimustietoa siitä, että kaikille potilaille joilla on sekä eturistisiderepeämä että anterolateraalisen ligamentin repeämä, kannattaisi tehdä molempien nivelsiteiden korjaus. Mutta molempien nivelsiteiden korjausta on suositeltu ainakin harkittavaksi tietyissä erityistapauksissa: 1) jos potilaalla on huomattava synnynnäinen nivelsiteiden notkeus, 2) leikkauksen yhteydessä on todettu huomattavan selvä polven kiertolöysyys (ns. pivot shift -testissä) tai 3) jos kyseessä on eturistisiderepeämän uusintaleikkaus.

Janne Sarimo
ortopedi, dosentti