Tulehdusarvot: CRP ja Lasko

Tulehdusarvojen mittaamisella tarkoitetaan laboratoriotutkimuksia, joiden avulla tutkitaan elimistön erilaisia tulehdusprosesseja. Yleisimpiä ovat lasko sekä CRP.

Yleisimmin käytettyjä tulehduksen mittareita ovat lasko eli senkka ja C-reaktiivinen proteiini eli CRP.

C-Reaktiivinen proteiini eli CRP

C-Reaktiivinen proteiini (=CRP) on maksan syntetisoima proteiini, joka nousee nopeasti bakteeri-infektioissa, muissa tulehdusreaktioissa tai tiloissa, joissa tapahtuu solutuhoa.

Tutkimusta käytetään yleisimmin infektioiden toteamisessa ja seurannassa sekä virus- ja bakteeri-infektioiden erottamisessa toisistaan.

Akuutissa bakteerin aiheuttamassa tulehduksessa CRP nousee selkeästi enemmän kuin viruksen aiheuttamassa taudissa. CRP:n määrä veressä nousee myös pahanlaatuisessa taudissa, sydäninfarktissa, tuoreen leikkauksen jälkeen sekä akuutissa kihtikohtauksessa. CRP kohoaa myös ylempien virtsateiden tulehduksessa, mutta ei alemmissa virtsatietulehduksissa.

Miten nopeasti CRP reagoi tulehdukseen?

CRP:n normaali arvo on alle 10 mg/ml. CRP nousee nopeasti, jo 6-12 tuntia taudin alkamisesta, ja laskee myös nopeasti potilaan parantuessa. Kun seurataan infektioiden hoidon tehoamista, viittaa CRP:n uusi kohoaminen taudin uusiutumiseen tai komplikaatioon.

CRP:n lisäksi tutkitaan yleensä myös perusverenkuva (PVK), jonka avulla saadaan tietoa veren punasolujen määrästä ja ominaisuuksista, hemoglobiinipitoisuudesta sekä valkosolujen määrästä. Verihiutaleiden eli trombosyyttien lukumäärän laskenta täydentää perusverenkuvaa. Tulokset auttavat infektion laadun ja vaikeusasteen määrittämistä sekä oikean hoidon valintaa.

CRP, PVK sekä tarvittaessa trombosyyttien lukumäärä määritetään verinäytteestä NEO:n laboratoriossa päivystyksellisesti, joten potilas saa vastauksen nopeasti.

Lasko eli senkka

Lasko eli senkka (=La) on ensimmäisiä lääketieteessä käytettyjä verikokeita. Sen kehitti ruotsalainen tutkija Fåhreus jo vuonna 1917.

Lasko suurenee bakteereiden aiheuttamissa tulehduksissa ja myös monista muista syistä, kuten sidekudossairauksissa ja osassa syöpiä. Lasko suurenee hitaasti useiden päivien kuluessa, joten nopeammin reagoiva CRP on parempi mittari äkillisesti alkaneissa tulehdustaudeissa.

Kuitenkin monissa kroonisissa tulehduksissa CRP voi olla normaali, mutta lasko taas selkeästi koholla, jopa 100.

Polymyalgia rheumatica eli ns. lihasreuma on iäkkäillä ihmisillä melko yleinen tauti, ja tämän toteamisessa kohonneella laskolla on merkittävä arvo. Myös monissa pitkäaikaisissa tulehdussairauksissa kuten nivelreumassa tai kroonisissa suolisto-tulehduksissa lasko auttaa taudin aktiivisuuden seurannassa.

Laskon määrittäminen kestää hieman pidempään kuin CRP:n, mutta vastaus tulee NEO:n laboratoriossa 30-40 minuutin kuluessa. Lasko nousee jonkin verran iän myötä, ja naisilla on hieman korkeammat arvot kuin miehillä. Myös raskaus nostaa laskoa, kuten myös anemia (=alhainen hemoglobiiniarvo). Joskus lasko voi nousta melko viattomissakin tilanteissa, joten lievästi koholla oleviin arvoihin voi suhtautua rauhallisesti.

NEO Laboratorio