Etusivu / Palvelut / Veritaudit

Veritautilääkäri tutkii veren ja luuytimen häiriöitä

Veritautien eli hematologian erikoisalalla tutkitaan ja hoidetaan erilaisia veren- ja luuytimen häiriöitä. Yleinen vaiva on esimerkiksi anemia, joka voi johtua vitamiini- tai hivenainepuutoksesta tai joskus sairaudesta.

Veri koostuu monista osista eli komponenteista. Punasolujen tärkeimpiin tehtäviin kuuluu hapen kuljettaminen, valkosoluilla on suuri merkitys immuunipuolustuksellemme ja verihiutaleilla on merkittävä rooli veren hyytymisessä.

Veritaudeissa verisoluja voi olla liian paljon tai liian vähän. Polysytemia vera on etenevä veritauti, jossa veren punasolujen määrä on lisääntynyt, jolloin hemoglobiini on liian korkea. Anemia eli punasolujen puutos on yleinen vaiva, joka voi johtua esimerkiksi raudan tai B12-vitamiinin puutoksesta. Joskus anemia ja muut verenkuvamuutokset voivat olla merkki vakavammasta sairaudesta.

NEO:sta saat asiantuntevaa apua

Veritaudeissa tutkitaan myös esimerkiksi hyytymisjärjestelmän häiriöitä ja poikkeavuuksia, kuten laskimotukoksia ja verenvuotohäiriöitä. Myös valkosolujen eli leukosyyttien poikkeavuudet ja verihiutaleiden eli trombosyyttien toimintahäiriöt kuuluvat veritautilääkärin erikoisosaamisalueeseen.

Verisairauksia tutkittaessa päästään hyvin pitkälle verestä tehtävien kokeiden avulla, mutta tarvittaessa käytetään myös erilaisia kuvantamistutkimuksia.

NEO:n kokeneelle veritautilääkärille voit varata ajan soittamalla ajanvarausnumeroomme, puh. 010 235 3535 tai nettiajanvarauksemme kautta.

Asiantuntijat

Marika Grönroos

lastenlääkäri, lasten hematologi ja onkologi

Mervi Putkonen

yleislääkäri, sisätautilääkäri, hematologi