Ylävatsakipu

Ylävatsassa tuntuvalle kivulle voi olla monia eri syitä. Jos kärsit toistuvasta, pitkäaikaisesta tai voimistuvasta kivusta, varaa aika NEO:n asiantuntijan vastaanotolle!

Vatsakivun syynä voi olla esimerkiksi mahalaukun helikobakteeritulehdus, mahahaava, pohjukaissuolen haava, keliakia, laktoosi-intoleranssi, sappikivitauti tai haiman sairaudet.

Kivun taustalla voivat olla myös niin sanotut ruuansulatusvaivat (dyspepsia). Ne tuntuvat ylävatsalla toistuvasti aterian jälkeen, jolloin tuntuu täyteläisyyttä, ilmenee ylävatsan turpoamista, röyhtäilyä, nipistelyä tai kipua ja joskus pahoinvointia. Niiden taustalta ei löydy rakenteellisia ruuansulatuskanavan häiriöitä.

NEO:n asiantuntijoille voit varata vastaanottoajan helposti ja nopeasti joko puhelimitse, puh. 010 235 3535 tai nettiajanvarauksemme kautta!

Ylävatsakivun tutkiminen

Ylävatsakivun tutkimuksiin kuuluvat laboratoriokokeet, kuvantamistutkimukset (vatsan ultraäänitutkimus, TT-kuvaus tai magneettikuvaus) ja gastroskopia eli mahalaukun tähystys.

Milloin mahalaukun tähystys on tarpeen?

Mahalaukun tähystys on syytä tehdä aina, jos yli 50-vuotiaalle ilmaantuu uusi pitkittyvä ylävatsavaiva. Nuoremmille henkilöille tutkimus on aiheellinen, mikäli potilaalla esiintyy hälyttäviä oireita eli laihtumista, kuumeilua, oksentelua, nielemisvaikeutta, anemiaa (matala veren hemoglobiini), verta ulosteissa tai mustan värisiä ulosteita.

Mahalaukun tähystys on hyvä tehdä myös silloin, mikäli vatsakivun syy ei ole perustutkimuksissa selvinnyt, ja vatsakipu on pitkittynyt hoitokokeilusta huolimatta.

Helikobakteeritulehdus

Mahahaava ja pohjukaissuolen haava

Sappikivitauti

Keliakia

Haimasairaudet

Mahalaukun tähystys

NEO:n kuvantamispalvelut

Asiantuntijat

Jussi-Pekka Haikio

sisätautilääkäri, gastroenterologi

Jukka Karvonen

gastrokirurgi

Jukka Koffert

sisätautilääkäri, gastroenterologi

Simo Laine

gastrokirurgi, kirurgi

Videot

Sairaala NEO

Monipuolinen lääkärikeskus NEO