Ulostamisvaivat

Lääkärin vastaanotolle hakeutumisen syinä olevia ulostamisvaivoja voivat olla ulosteessa oleva veri, musta uloste, ripuli, ummetus, ulostamisvaikeus, ulosteen karkailu tai ulostaessa tuntuva voimakas kipu.

Jos sinulla on pitkittyneitä ulostamisvaikeuksia, varaa aika NEO:n maha- ja suolistosairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Ajan voit varata nopeasti nettiajanvarauksemme kautta tai puhelimitse, puh. 010 235 3535.

Vaikea ummetus ja ulostamisvaikeus

Ummetusta esiintyy länsimaissa noin 10–30 prosentilla ihmisistä, ja heistä noin puolella esiintyy myös ulostamisvaikeutta.  Ulostamisvaikeus on yleisempää naisilla ja lisääntyy iän myötä.

Vaikeasta ummetuksesta voidaan puhua silloin, jos ulostamiskertoja on kaksi tai vähemmän viikossa tai jos ulostamisen yhteydessä joutuu ponnistamaan yli neljäsosan ulostamisajasta.

Mistä ummetus ja ulostamisvaikeus johtuvat?

Yleisimpiä syitä ummetukseen ovat liian vähäinen liikunta, väärät ruokailutottumukset, erilaiset lääkeaineet, ärtyneen suolen oireyhtymä, paksusuolen umpipussitauti sekä paksu- ja peräsuolen erilaiset kasvaimet. Lisäksi moniin muihinkin sairauksiin voi yhtenä oireena liittyä ummetus.

Ulostamisvaikeuden taustalla todetaan tyypillisesti lantiopohjan lihasten toiminnallinen häiriö, peräsuolen tuppeutuminen tai emättimen ja peräsuolen välisen seinämän heikkous.

Ummetuksen ja ulostamisvaikeuden tutkimus ja hoito

Vaikean ummetuksen ja ulostamisvaikeuden yhteydessä tulee aina suorittaa paksu- ja peräsuolen tähystys.

Ummetuksen ja ulostamisvaikeuden hoito on aina yksilöllistä, ja siinä huomioidaan vaivan syyt sekä potilaan toiveet ja tarpeet.

Pitkittynyt ripuli

Pitkittyneestä ripulista puhutaan silloin, jos ripuli on jatkunut yli kolme viikkoa. Silloin on aiheellista hakeutua lääkärin vastaanotolle ja tarvittaviin jatkotutkimuksiin.

Tutkimukset aloitetaan yleensä laboratoriotutkimuksilla. Mikäli niistä ei löydy selkeää syytä ripulille, tehdään paksusuolen tähystys eli kolonoskopia.

Ulosteenkarkailu

Ulosteenkarkailua esiintyy noin kahdella prosentilla aikuisväestöstä jossain elämän vaiheessa. Ulosteenkarkailun tutkimuksessa on tärkeää selvittää oireen tarkka syy, jotta hoitomuoto osataan valita oikein.

Tyypillisimpiä syitä ulosteenkarkailuun ovat synnytysvauriot, limakalvon ulospullistuminen sekä aiemmat peräaukon seutuun kohdistuneet kirurgiset toimenpiteet.

Ulosteenkarkailun hoito

Hoito on aina yksilöllistä, ja siinä huomioidaan ulosteenkarkailun syyn lisäksi potilaan toiveet ja tarpeet.

Veri ulosteessa

Jos ulosteessa on verta, tai se on väriltään mustaa, on aina tarpeellista hakeutua jatkotutkimuksiin.

Jos ulosteessa oleva veri on kirkasta ja punaista, voi se olla peräisin vuotavista peräpukamista. Taustalla voi kuitenkin olla myös hyvän- tai pahanlaatuinen kasvain (paksusuolen syöpä), verisuonimuutos tai tulehduksellinen suolistosairaus.

Jos uloste on väriltään mustaa, voi kyseessä olla mahasuolikanavan yläosan (ruokatorvi, mahalaukku, ohutsuoli) vuodosta peräisin oleva veri, joka muuttuu väriltään mustaksi suoliston läpi kulkiessaan.

Kipu ulostaessa (peräaukon haavauma)

Ulostamisen yhteydessä tai sen jälkeen tuleva voimakas kipu johtuu tyypillisesti peräaukon haavaumasta. Kivun lisäksi ulostamisen yhteydessä voi tulla pieniä määriä kirkasta verta. Haavauma syntyy tyypillisesti ummetuksen tai ripulin seurauksena.

Peräaukon haavauman hoito

Haavauman hoitona käytetään peräaukon suulle laitettavaa voidetta, jolla haava paranee noin 70 prosentilla. Salvaa käytetään 6 -8 viikon ajan kaksi – kolme kertaa päivässä.

Jos haava ei parane paikallisesti käytettävillä valmisteilla, tarvitaan yleensä leikkaustoimenpide. Leikkaustoimenpiteen avulla haavauma saadaan paranemaan yli 90 prosentilla potilaista.

Asiantuntijat

Jussi-Pekka Haikio

sisätautilääkäri, gastroenterologi

Jukka Karvonen

gastrokirurgi

Jukka Koffert

sisätautilääkäri, gastroenterologi

Simo Laine

gastrokirurgi, kirurgi

Videot

Sairaala NEO

Monipuolinen lääkärikeskus NEO