Etusivu / Palvelut / Vatsa- ja suolistosairaudet / Suolistovaivat ja sairaudet

Suolistovaivat ja sairaudet

Vatsan ja suoliston oireiden taustalta voi löytyä hoitoa vaativa vaiva tai sairaus.

Muun muassa vatsakivut ja erilaiset suolen toiminnan häiriöt voivat olla sairauden oire. NEO:n asiantuntijat auttavat oireiden syyn selvittämisessä tai olemassa olevan sairauden seurannassa. Varaa aika vastaanotolle puhelimitse puh. 010 235 3535 tai nettiajanvarauksemme kautta!

Peräpukamat

Peräpukamat ovat yleisin peräaukon sairaus. Arvellaan, että useampi kuin joka toinen keski-ikäinen kärsii ajoittaisista pukamaoireista.

Peräpukamat jaetaan sisäisiin ja ulkoisiin. Peräpukamilla tarkoitetaan peräaukon laskimolaajentumia. Niihin liittyvät vaivat ovat yleisiä ja paranevat usein itsestään, mutta voivat uusiutua usein.

Yleisimmät syyt pukamien syntyyn ovat ummetus, raskaus, krooninen yskä ja laskimoiden rakenteellinen heikkous.

Milloin lääkäriin peräpukamien vuoksi?

Lääkärin vastaanotolle on syytä hakeutua silloin, jos pukaman verenvuoto on runsasta tai toistuvaa, vaivat kestävät päiviä tai viikkoja, pukamat ovat luiskahtaneet peräaukon ulkopuolelle, ilmenee äkillistä kovaa kipua tai jos ne aiheuttavat hygieenistä haittaa.

Peräpukamien hoito

Oireettomia pukamia ei tarvitse hoitaa. Erilaisia peräpukamavoiteita ja -puikkoja voi käyttää tilapäisesti oireiden lievitykseen.

Leikkaushoito tulee kyseeseen silloin, kun pukamat toistuvasti luiskahtavat peräaukon ulkopuolelle tai kun verenvuoto on runsasta. Suurin osa sisäisistä peräpukamista voidaan kuitenkin hoitaa ilman leikkausta niin sanotulla kumirengashoidolla.

Kumirengashoidolla hoidetuista potilaista 80 – 90 prosenttia saa avun oireisiinsa ja leikkaushoidossa jopa yli 90 prosentissa on hyvä lopputulos. Onnistuneenkin hoidon jälkeen pukamien uusiutuminen on mahdollista.

Kumirengashoito

Kumirengashoito voidaan suorittaa samalla käynnillä tähystyksen kanssa tai tavallisen vastaanottokäynnin yhteydessä. Kumirenkaat poistuvat itsestään noin viikon kuluessa, ja sairausloman tarvetta ei toimenpiteen jälkeen tyypillisesti ole. Toimenpide voidaan toistaa tarvittaessa 2–3 kertaa noin kuukauden välein.

Ennen peräpukamien hoitoa tähystetään paksusuolen loppuosa sekä peräsuoli mahdollisten kasvainten poissulkemiseksi.

Ärtyvän suolen oireyhtymä

Melko usein vatsan ja suoliston oireiden taustalta ei löydetä sairautta. Tällöin kyseessä saattaa olla ärtyvän suolen oireyhtymä (käytetään myös nimitystä ärtyvä suoli).

Ärtyvän suolen oireyhtymän oireita voidaan lievittää ruokavaliolla. Joskus ärtyvän suolen oireiden hoidossa tarvitaan myös lääkitystä.

Keliakia

Keliakiaa arvioidaan esiintyvän Suomessa noin kahdella prosentilla väestöstä. Keliakian oireita voivat olla esimerkiksi vatsakivut, suolentoiminnan häiriöt kuten löysyys tai ripuli, vatsan turvotus ja ilmavaivat, laihtuminen, ihottuma, nivelkivut, anemia sekä hampaiden kiillevauriot. Keliakia voi olla myös täysin oireeton.

Diagnoosi perustuu verestä tehtäviin vasta-ainetutkimuksiin ja tähystyksen yhteydessä otettaviin pohjukaissuolen limakalvon koepaloihin. Keliakian hoitona on gluteeniton ruokavalio.

Lapsen vatsavaivat ja suolistosairaudet / Keliakia

Tulehdukselliset suolistosairaudet

Tulehduksellisia suolistosairauksia ovat haavainen paksusuolitulehdus ja Crohnin tauti. Niiden pitkäaikaishoidosta ja seurannasta vastaa gastroenterologian erikoislääkäri.

Haavainen paksusuolitulehdus, colitis ulcerosa

Haavainen paksusuolitulehdus eli colitis ulcerosa on melko harvinainen, pitkäaikainen paksunsuolen tulehdussairaus. Haavaisen paksusuolitulehduksen oireita ovat pitkittynyt ripuli ja veriripuli. Vaikeassa taudissa haavaiseen paksusuolitulehdukseen liittyvät myös kuumeilu ja vatsakivut. Diagnoosin määrittämiseksi tehdään paksusuolen tähystys.

Crohnin tauti

Crohnin tauti on melko harvinainen pitkäaikainen suolistotulehdus. Crohnin tauti voi esiintyä missä tahansa mahasuolikanavan alueella (huulet, suu, ruokatorvi, ohutsuoli, paksu- ja peräsuoli, peräaukko).  Crohnin taudin toteamisessa käytetään tähystys– ja kuvantamistutkimuksia.

Paksu- ja peräsuolisyöpä

Paksusuolisyöpä on yleistynyt viimeisten 20 vuoden aikana. Noin joka 40. suomalainen sairastuu tähän syöpään, joka on miesten kolmanneksi ja naisten toiseksi yleisin pahanlaatuinen kasvain. Potilaiden keski-ikä on noin 70 vuotta, sairastuneista 10–12 prosenttia on alle 50-vuotiaita.

Paksusuolisyöpä kehittyy suoleen pienestä limakalvonystystä, joka kasvaa vuosien mittaan ja lopulta muodostaa ympäristöönsä tunkeutuvan syöpäkasvaimen. Paksusuolisyöpä voidaan siis ehkäistä etukäteen poistamalla tähystyksen yhteydessä havaittu syövän hyvänlaatuinen esiaste.

Asiantuntijat

Jussi-Pekka Haikio

sisätautilääkäri, gastroenterologi

Jukka Karvonen

gastrokirurgi

Jukka Koffert

sisätautilääkäri, gastroenterologi

Simo Laine

gastrokirurgi, kirurgi

Videot

Sairaala NEO

Monipuolinen lääkärikeskus NEO