Etusivu / Palvelut / Vatsa- ja suolistosairaudet / Sappivaivat ja sappisairaudet

Sappivaivat ja sappisairaudet

Yksi tavallisimmista akuutin vatsakivun aiheuttajista on sappikivitauti. Muita sappirakon ja sappiteiden sairauksien oireita voivat olla keltaisuus, kutina sekä tumma virtsa tai vaaleat ulosteet. Sapen vaivojen ja sairauksien erikoislääkärit löydät NEO:sta, ajan voit varata nopeasti netissä tai puhelimitse!

Sappirakko ja sappitiet

Sappirakon ja sappiteiden sairauksien oireisiin kuuluvat ylävatsakivut, ihon ja silmänvalkuaisten keltaisuus, tumma virtsa, vaaleat ulosteet ja kutina.

Sappirakon ja sappiteiden sairauksien diagnoosin määrittämisessä tarvitaan laboratoriokokeiden lisäksi kuvantamistutkimuksia (vatsan ultraäänitutkimus, TT-kuvaus tai magneettikuvaus).

Sappikivitauti

Sappikivitauti on yksi tavallisimmista akuutin vatsakivun aiheuttajista. Naisista siitä kärsii elämänsä aikana noin 35 prosenttia ja miehistä noin 25 prosenttia. Esiintyvyys lisääntyy Iän lisääntyessä.

Sappi on maksan erittämää vihertävää nestettä, jota erittyy litran verran vuorokaudessa, ja josta osa varastoituu maksan alapinnalla sijaitsevaan sappirakkoon. Sappinestettä tarvitaan ravinnossa olevien rasvojen ja rasvaliukoisten vitamiinien imeytymiseen.

Sappikivitaudissa sapesta muodostuu sappirakkoon tai sappiteihin kivimäisiä muodostelmia. Suurin osa sappikivistä esiintyy sappirakossa.

Sappikivien oireet

Sappikivien tyypillisin oire on ruokailun jälkeen alkanut äkillinen vatsakipu. Kipu tuntuu tyypillisesti oikealla ylävatsalla kylkikaaren seudussa, josta se voi säteillä myös selän puolelle.

Yleensä kipu rauhoittuu muutamien tuntien kuluessa, mutta noin puolella potilaista kivut uusiutuvat vuoden kuluessa. Kivun pitkittyessä voi kehittyä akuutti sappirakon tulehdus, joka vaatii yleensä sekä antibioottihoidon että leikkauksen.

Sappikivitauti on kuitenkin lähes puolella potilaista oireeton ja todetaan sattumalta vatsan alueen kuvantamistutkimuksissa.

Milloin lääkäriin?

Mikäli kivut pitkittyvät tai toistuvat, on syytä hakeutua lääkäriin. Jos kipuun liittyy myös selvä kuume, on vastaanotolle syytä hakeutua jo saman vuorokauden aikana. Sappikivitauti on yleensä helppo diagnosoida vatsan ultraäänitutkimuksella.

Sappikivitaudin hoito

Sappikivien aiheuttamia oireita voidaan vähentää sopivalla ruokavaliolla, mutta tällä saavutetaan yleensä vain tilapäinen apu. Kipukohtausten hoitoon voidaan käyttää tarvittaessa erilaisia kipulääkkeitä, mutta tällaisessa tilanteessa leikkaushoitokin on jo yleensä aiheellinen. Sattumalta todettuja, oireettomia sappikiviä ei leikata kuin ainoastaan poikkeustapauksissa.

Sappikivitaudin hoitona on sappirakon poisto kivineen. Oireisen sappikivitaudin yhteydessä sappirakon poistosta ei ole haittaa, vaan maksassa syntyvä sappineste pääsee virtaamaan normaalisti.

Sappirakon poistoleikkaukset tehdään pääsääntöisesti tähystystekniikalla nukutuksessa. Muutamassa prosentissa tapauksista leikkausta ei voida suorittaa turvallisesti tähystysmenetelmällä, jolloin leikkaus tehdään samassa nukutuksessa avotekniikalla.

Sappikivitaudista toipuminen

Taudin oireisto helpottaa sappirakon poiston jälkeen tyypillisesti välittömästi, mutta osalla potilaista voi esiintyä vastaavan tyyppisiä oireita lievempinä lähiviikkojen aikana.

Sairausloman pituus leikkauksen jälkeen on tyypillisesti noin 1 – 2 viikkoa.

Asiantuntijat

Jussi-Pekka Haikio

sisätautilääkäri, gastroenterologi

Jukka Karvonen

gastrokirurgi

Jukka Koffert

sisätautilääkäri, gastroenterologi

Simo Laine

gastrokirurgi, kirurgi

Videot

Sairaala NEO

Monipuolinen lääkärikeskus NEO