Etusivu / Palvelut / Vatsa- ja suolistosairaudet / Ruokatorven ja mahalaukun sairaudet

Ruokatorven ja mahalaukun sairaudet

Ruokatorven ja mahalaukun sairauksien oireita voivat olla esimerkiksi närästys, vatsakipu, nielemisvaikeudet, pitkittynyt pahoinvointi tai oksentelu, ruokahaluttomuus, mustat ulosteet tai väsymys.

Jos epäilet itselläsi ruokatorven tai mahalaukun sairautta tai kärsit pitkittyneistä oireista, ota yhteys NEO:on. Saat ajan erikoislääkärillemme nopeasti nettiajanvarauksestamme tai puhelimitse, puh. 010 235 3535.

Ruokatorven sairaudet

Ruokatorven sairauksien oireita ovat närästys tai polte rintalastan takana ja ylävatsalla, nielemisvaikeus eli kipu niellessä, tunne ruokapalan juuttumisesta ruokatorveen tai jatkuva oksentelu.

Ruokatorven oireiden syyn selvittelyssä perustutkimus on tähystys (ruokatorven, mahalaukun ja pohjukaissuolen tähystys).

Mahalaukun sairaudet

Mahalaukun sairauteen viittaavia oireita ovat pitkittyvä ylävatsakipu tai ylävatsalla tuntuva polte, ruokahaluttomuus, pitkittyvä pahoinvointi tai oksentelu, laihtuminen, mustat ulosteet tai anemia (eli matala veren hemoglobiini).

Mahalaukun oireita tutkittaessa tarvitaan laboratoriokokeita ja usein myös mahalaukun tähystys.

Mahahaava ja pohjukaissuolen haava

Mahahaavalle ja pohjukaissuolihaavalle altistavina tekijöinä tunnetaan muun muassa helikobakteeri-infektio, tulehduskipulääkkeiden käyttö ja tupakointi.

Vatsahaavan ja pohjukaissuolen haavan oireisiin kuuluvat vatsakipu, pahoinvointi, väsymys, heikotus tai hengästyminen rasituksessa veren matalan hemoglobiinitason vuoksi (anemia vuotavan mahahaavan seurauksena).

Helikobakteeritulehdus

Helikobakteeri aiheuttaa pitkäaikaisen tulehduksen mahalaukun limakalvolle. Helikobakteerin aiheuttaman tulehduksen seurauksena voi kehittyä mahahaava, B12-vitamiinin puutos tai mahalaukun syöpä.

Helikobakteerin aiheuttaman mahalaukun tulehduksen oireita voivat olla pahoinvointi, ruokahaluttomuus sekä vatsakipu. Helikobakteeritulehdus voi olla myös täysin oireeton.

Helikobakteeritulehduksen tutkimus ja hoito

Helikobakteeritulehdus voidaan todeta laboratoriotutkimuksella tai mahalaukun tähystyksessä otettavista koepaloista. Helikobakteeri voidaan useimmissa tapauksissa häätää pois lääkekuurilla.

Asiantuntijat

Jussi-Pekka Haikio

sisätautilääkäri, gastroenterologi

Jukka Karvonen

gastrokirurgi

Jukka Koffert

sisätautilääkäri, gastroenterologi

Simo Laine

gastrokirurgi, kirurgi

Videot

Sairaala NEO

Monipuolinen lääkärikeskus NEO