Etusivu / Palvelut / Vatsa- ja suolistosairaudet / Maksa- ja haimasairaudet

Maksa- ja haimasairaudet

Maksan ja haiman sairauksia hoitaa gastroenterologian erikoislääkäri. Varaa aika NEO:on puhelimitse tai netissä!

Haimasairaudet

Haimasairauden oireita voivat olla vatsakipu, laihtuminen tai keltaisuus. Joskus haimasairauden oireena voi olla myös ripuli.

Haimasairauksia tutkitaan ensisijaisesti kuvantamistutkimuksilla.

Maksasairaudet

Maksan sairauksia ovat rasvamaksa, maksatulehdus eli hepatiitti ja maksakirroosi.

Maksasairaus voi olla täysin oireeton hyvin pitkään. Kun maksasairaus alkaa oireilla, ovat oireita väsymys, pahoinvointi, kutina, ihon ja silmänvalkuaisten keltaisuus, turvotukset, vatsan turvotus vatsaontelon nestekertymän takia (ascites) tai verenvuoto mahasuolikanavasta.

Maksasairauden tutkimuksiin kuuluvat laboratoriokokeet ja kuvantamistutkimukset (ylävatsan ultraäänitutkimus, TT-kuvaus tai magneettikuvaus).  Tarvittaessa maksasta otetaan koepala.

Rasvamaksa

Rasvamaksa eli maksan liiallinen rasvoittuminen liittyy useimmiten ylipainoon ja metaboliseen oireyhtymään. Rasvamaksan syynä voi olla myös runsas alkoholin käyttö.

Rasvamaksa ei yleensä aiheuta oireita, vaan se todetaan maksa-arvojen nousun selvittelyn tai vatsan alueen kuvantamistutkimuksien yhteydessä. Syihin kohdistuvat hoitotoimenpiteet ovat aiheelliset.

Maksatulehdus eli hepatiitti

Maksatulehdus eli hepatiitti voi johtua monesta syystä. Hepatiitin syynä voi olla maksan liiallinen rasvoittuminen, runsas alkoholinkäyttö, virustulehdus, maksan kertymäsairaus tai maksan autoimmuunisairaus.

Hepatiitti voi olla täysin oireeton hyvin pitkään. Hepatiitin oireita ovat väsymys, pahoinvointi, kutina, ihon ja silmänvalkuaisten keltaisuus, turvotukset, vatsan turvotus vatsaontelon nestekertymän takia (ascites), tai verenvuoto mahasuolikanavasta.

Gastroenterologian erikoislääkäri määrittää hepatiitin diagnoosin ja hoidon.

Maksakirroosi

Maksakirroosi on maksasairauden loppuvaihe, joka voi olla pitkään oireeton. Maksakirroosin oireita voivat olla silmänvalkuaisten ja ihon keltaisuus, vatsan turvotus (vesivatsa eli ascites), väsymys tai veren oksentaminen.

Maksakirroosipotilaan tutkimuksista ja hoidosta vastaa gastroenterologian erikoislääkäri.

Asiantuntijat

Jussi-Pekka Haikio

sisätautilääkäri, gastroenterologi

Jukka Karvonen

gastrokirurgi

Jukka Koffert

sisätautilääkäri, gastroenterologi

Simo Laine

gastrokirurgi, kirurgi

Videot

Sairaala NEO

Monipuolinen lääkärikeskus NEO