Etusivu / Palvelut / Sydänsairaudet / Kolesteroli

Kolesteroli

Kohonnut veren kolesteroli- ja triglyseridipitoisuus lisäävät riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Myös pienentynyt HDL-kolesterolin määrä lisää valtimotaudin vaaraa. Siksi veren kolesteroli- ja triglyseridipitoisuutta kannattaa mitata ja suurentuneita arvoja pyrkiä laskemaan.

Kolesterolin määrään vaikuttaa etenkin ravinto, mutta myös perintötekijöillä on merkitystä. Kolesteroli kulkee verenkierrossa erityisten kuljetusproteiinien sisällä. Näitä kuljetusproteiineja on kahdenlaisia: LDL-pakkauksia ja HDL-pakkauksia.

LDL-pakkaukset kuljettavat kolesterolia verestä kudoksiin. Jos LDL-kolesterolia on paljon veressä, sitä siirtyy valtimoiden sisäkalvoihin haitallisia määriä. HDL-pakkaukset puolestaan kuljettavat kolesterolia pois kudoksista, kuten valtimoseinistä. Tämän vuoksi LDL-kolesterolia kutsutaan ”pahaksi” ja HDL-kolesterolia ”hyväksi” kolesteroliksi.

Triglyseridit ovat veressä kiertäviä rasvoja, joita elimistö käyttää muun muassa energianlähteenään. Ruuassa oleva rasva on pääasiassa triglyseridirasvaa. Myös elimistö, erityisesti maksa-solut, pystyvät valmistamaan triglyseridejä.

Veren rasva-arvojen määrittäminen

Kolesterolia ja triglyseridipitoisuutta mitataan verestä yön paaston jälkeen. Yleensä tuolloin määritellään veriplasmasta kokonais-, LDL ja HDL-kolesteroli sekä triglyseridipitoisuus. Veren kolesteroli- ja triglyseridiarvot pitäisi mitata vähintään kahdesti ennen hoidon aloittamista.

Hoito

Hoidon tavoitteeseen ja valintaan vaikuttaa kolesteroliarvon lisäksi muut samanaikaiset valtimotaudin riskitekijät. Kolesterolin aiheuttamaa riskiä ja potilaan kokonaisriskiä arvioidaan sisätautilääkärin tai yleislääkärin vastaanotolla niin sanotun riskilaskurin avulla. Myös hoitoratkaisut tehdään yksilöllisesti.

Terveillä henkilöillä rasva-arvoja pidetään normaaleina, jos kokonaiskolesteroli on alle 5, kol- LDL<3 mmol/l, triglyseridipitoisuus< 2 mmol/l ja HDL >1 mmol/l. Jos kyseessä on suuren tai hyvin suuren riskin potilas, ovat hoidon tavoitteet tiukemmat, ja tällöin tarvitaan aina lääkehoitoa.

Ruokavalio ja elintavat

Ruokavalion ja muiden elintapojen tarkistus on aina ensisijainen toimenpide, kun halutaan ehkäistä veren kolesterolipitoisuuden nousua tai laskea jo kohonnutta kolesterolia.

Tärkein yksittäinen tekijä on rasvan laatu, eli enemmän pehmeitä ja vähemmän kovia rasvoja. Tupakoinnin lopettaminen, laihdutus ja liikunnan lisääminen kannattavat aina.

Lääkehoito

Statiini-lääkkeet pienentävät pahaa LDL-kolesterolia ja samalla suurentavat hieman hyvää HDL-kolesterolia. Ne laskevat myös jonkin verran veren triglyseridiarvoa. Jos statiinin teho ei riitä, mukaan voidaan lisätä toinen lääke.

Statiinit ovat sangen turvallisia. Yleisimpänä haittavaikutuksena on lihasoireet. Triglyseridejä laskevat etenkin fibraattilääkkeet, mutta näitä käytetään yleensä vasta, kun veren triglyseridiarvo on hyvin korkea.