Etusivu / Palvelut / Silmäsairaudet / Silmänpohjan ikärappeuma

Silmänpohjan ikärappeuma

NEO_Silmaklinikka_Silmasairaudet_ikanako

Ikääntyminen lisää riskiä sairastua silmänpohjarappeumaan, kuten jo sairauden nimessäkin mainitaan. Myös perintötekijöillä ja elintavoilla on vaikutusta.

Silmänpohjan ikärappeumaa sairastavien silmänpohjan tarkannäön alueen verkkokalvo vaurioituu. Silmän näkökyky voi heikentyä ja katsottava kohde saattaa olla vääristynyt (metamorfopsia). Näkökentän keskelle voi tulla alueita, joiden läpi näkee normaalia huonommin ja näkökenttään muodostuu keskeinen puutosalue (skotooma). Tämä tarkoittaa sitä, että näkökentän reunoilla näkee hyvin, mutta näkökentän keskellä on heikompi kohta.

Ikääntymisen ja perintötekijöiden lisäksi sairastumisriskiä lisäävät tupakointi ja rasvaisen kalan, hedelmien ja värikkäiden vihannesten vähäinen käyttö. Haitallisia tekijöitä ovat myös sydän- ja verisuonisairaudet sekä ylipaino.

NEO Silmäklinikalla silmänpohjan ikärappeumaa voidaan hoitaa injektio- ja laserhoidolla, verkkokalvoleikkauksella tai verenvuodon liuotushoidolla. Varaa aika asiantuntijoidemme vastaanotolle puhelimitse 010 235 3535 tai nettiajanvarauksemme kautta!

Kuiva rappeuma on yleisempi

Silmäpohjan eli verkkokalvon ikärappeumaa on kahta muotoa: kuivaa ja kosteaa. Noin 85 prosenttia ikärappeumapotilaista sairastaa kuivaa ikärappeumaa.

Kuivassa rappeumassa silmänpohjassa erottuu usein vaaleita kuona-aine- ja solujätekertymiä. Mikroskooppitutkimuksessa silmäpohjamuutokset näkyvät usein jo ennen kuin potilas huomaa mitään oireita. Sairauden edetessä verkkokalvon uloin huoltokerros voi vaurioitua ja kuihtua pois tarkannäön alueelta.

Kuivaan ikärappeumaan ei toistaiseksi ole hoitoa. Toisaalta siinä oireet ovat lievemmät, ja tauti etenee hitaammin kuin kosteassa muodossa.

Kostea rappeuma etenee nopeasti

Kostea rappeuma on nopeasti etenevä tauti, jonka hoito tulisi aloittaa mahdollisimman nopeasti. Tautiin on onneksi olemassa erilaisia hoitoja.

Kosteassa silmänpohjarappeumassa verkkokalvon alle kasvaa poikkeavaa verisuoniverkkoa (uudisverisuonet), josta tihkuu nestettä ja verta silmänpohjan keskeisille alueille.

Kostean rappeuman aiheuttamat oireet voivat alkaa jo kuukauden sisällä. Tällöin potilaan kannattaa hakeutua silmälääkärin vastaanotolle mahdollisimman nopeasti. Kun sairaus todetaan riittävän varhaisessa vaiheessa, päästään hoidon avulla parhaaseen lopputulokseen.

Miten silmänpohjarappeuma todetaan?

Silmänpohjan valokerroskuvauksella (OCT-kuvaus) voidaan todeta, että verkkokalvon keskeisellä osalla on turvotusta, jolloin kyseessä on rappeuman kostea muoto.

Silmänpohjassa näkyvät muutokset, kuten verenvuodot, voidaan valokuvata. Silmänpohjan väriainekuvauksella voidaan saada lisätietoa esimerkiksi rappeuman tyypistä ja aktiivisuudesta.

Kostean silmänpohjarappeuman hoito

Kosteassa silmänpohjarappeumassa yleisin hoito on silmän sisälle lasiaistilaan annosteltava lääke. Lääke estää haitallisten uudisverisuonien kasvua ja voi parhaassa tapauksessa kuihduttaa ne jopa kokonaan pois. Tällöin verkkokalvon turvotus vähenee ja oireet helpottuvat, jos hoito on päästy aloittamaan ajoissa.

Lääke on verisuonten kasvutekijöitä (VEGF) estävä valmiste (anti-VEGF / VEGF-inhibiittori), joka ruiskutetaan ohuella neulalla silmän sisälle. Lääkkeen vaikutus kestää silmässä yleensä 1 – 2 kuukauden ajan, ja sitä voidaan joutua laittamaan useita pistoksia.

Lasiaistilaan voidaan tietyissä tapauksissa ruiskuttaa myös kortisonia.
Uudisverisuonia voidaan hoitaa lisäksi silmänpohjan laservalohoidolla.

Joskus rappeumaan liittyy kookas silmänpohjan verenvuoto, jonka hoitamiseksi on mahdollista tehdä verkkokalvoleikkaus tai verihyytymän liuotushoito.

Asiantuntijat

Mika Kotimäki

silmälääkäri, lasiais- ja verkkokalvokirurgi

Janne Liukkonen

silmälääkäri, lasiais- ja verkkokalvokirurgi

Marja-Liisa Vuori

silmälääkäri, silmäkirurgi

Videot

Sairaala NEO

Monipuolinen lääkärikeskus NEO