Näköä heikentävän kaihin ainoa hoito on leikkaus

NEO_Silmaklinikka_Silmasairaudet_Kaihi

Kaihin (harmaakaihin) syntyyn vaikuttaa yleisimmin ikä. Lisäksi esimerkiksi tietyt lääkkeet, sairaudet, silmävammat ja silmään tehdyt leikkaukset saattavat nopeuttaa kaihin kehittymistä. Näköä heikentävän kaihin ainoa hoito on leikkaus.

NEO Silmäklinikka on erikoistunut kaihi- ja linssileikkauksiin. Silmäklinikalla on kokeneet asiantuntijat, ja tutkimuksiin sekä toimenpiteisiin saat ajan nopeasti. Vastaanotolle voit varata ajan nopeasti nettiajanvarauksemme kautta.

Mikä on kaihi?

Kaihilla tarkoitetaan silmän sisäisen kirkkaan linssin (mykiön) samentumista. Linssiin tulee ikään kuin likatahroja, joiden läpi valo ei pääse enää normaalisti silmän sisälle.

Kaihisamentumia on erilaisia. Ne voivat olla täplämäisiä tai viirumaisia. Samentuma saattaa olla levinnyt myös tasaisesti koko linssin alueelle. Samentuma voi sijaita linssin kuorikerroksessa tai syvemmällä linssin sisällä. Harmaakaihi voi olla myös yhdistelmä kaikista edellä mainituista muutoksista.

Mikä aiheuttaa harmaakaihin?

Tyypillisesti silmän linssi samenee iän myötä. Yli 65- vuotiaista noin joka kolmannella on näköä alentava harmaakaihi. Yli 85-vuotiailla kaihimuutoksia voidaan todeta jo yli 70 prosentilla.

Lääkeaineista erityisesti kortisonin käyttö lisää kaihin kehittymisen riskiä. Pitkäaikaiseen kortisonin käyttöön liittyen oma lääkäri usein ohjaakin potilaan silmälääkärin tarkastukseen. Kortisonin käyttö voi myös nostaa silmänpainetta.

Sokeritautia sairastaville potilaille harmaakaihi voi tulla ennenaikaisesti. Silmävamman jälkeen silmän linssi voi samentua välittömästi tai joskus kaihi tulee vasta vuosien päästä loukkaantumisesta.

Silmäleikkauksista esimerkiksi lasiais- ja verkkokalvoleikkausten jälkeen silmän mykiö voi samentua normaalia nopeammin. Usein kaihileikkaus tehdäänkin samaan aikaan lasiaisleikkauksen yhteydessä, jotta selvitään yhdellä toimenpiteellä.

Kaihileikkaus

Näköä heikentävä kaihi hoidetaan leikkauksella. Tällöin kaihi haittaa näkemistä siten, että jokapäiväisten asioiden hoito tai työssä selviytyminen on vaikeaa.

Kaihileikkauspäätös perustuu oman silmälääkärin ja potilaan väliseen keskusteluun. Lievässä, alkavassa kaihissa tilannetta voidaan seurata vuosia. Silmälaseilla saadaan tällöin korjattua näöntarkkuus riittävän hyväksi.

Kaihin kehittymisen myötä silmälasien voimakkuus voi mennä miinuksen suuntaan. Tällöin esimerkiksi kaukosilmälaseja käyttävä potilas saattaa kaihin kehittymisen jälkeen alkaa nähdä kauas ilman laseja. Kaihin kehittyminen voi siis olla toisille jopa mieluisa yllätys.

Kaihileikkauksessa silmään tehdään kaksi pientä aukkoa leikkausta varten. Haavat paranevat normaalisti ilman tikkejä. Silmän oma samentunut linssi poistetaan imurin tapaisella pienellä leikkauskoneella.

Kaihileikkauksen lopussa silmän sisälle laitetaan uusi muovista tehty teräväpiirtolinssi, joka on yksilöllinen jokaiselle potilaalle. Kaihileikkauksen jälkeen silmään yleensä tiputetaan jälkihoitotippoja kolmen viikon ajan.

 

Asiantuntijat

Mika Kotimäki

silmälääkäri, lasiais- ja verkkokalvokirurgi

Janne Liukkonen

silmälääkäri, lasiais- ja verkkokalvokirurgi

Marja-Liisa Vuori

silmälääkäri, silmäkirurgi

Videot

Sairaala NEO

Monipuolinen lääkärikeskus NEO