Etusivu / Palvelut / Silmäsairaudet / Glaukooma / Glaukooman hoito

Glaukooman hoito

Glaukoomaa hoidetaan silmänpainetta alentamalla.

Silmänpainetta lasketaan joko tipoilla, jäädytys- tai laserhoidolla tai viimeisenä vaihtoehtona leikkaushoidolla. Tyypillisesti ensimmäinen vaihtoehto hoidoksi ovat silmänpainetta alentavat tipat.

Silmänpainetta alentavat tipat

Silmänpainetta alentavia tippoja on lukuisia. Useasti joudutaan käyttämään erilaisten silmänpainetippojen yhdistelmiä, jotta silmänpainetta saadaan laskettua tavoitetasolle.

Tippahoito ei sovi kaikille. Jos hoitoa ei pysty säännöllisesti toteuttamaan, kannattaa miettiä muita vaihtoehtoja tavoitellun silmäpainetason saavuttamiseksi. Silmänpainetipat saattavat toisilla ärsyttää silmän pintakudoksia. Myös allergiset reaktiot ovat mahdollisia.

Laserhoito ja jäädytyshoito

Silmän kammiokulman laserhoito alentaa silmänpainetta yhtä paljon kuin lääkehoito. Laserhoito on helppo toteuttaa. Potilas istuu tutkimustuolissa hoidon ajan. Leuka asetetaan mikroskoopin tukihyllylle, ja lääkäri suorittaa muutaman minuutin mittaisen toimenpiteen tippapuudutuksessa.

Kammiokulman laserhoito voidaan valita myös glaukooman ensimmäiseksi hoitovaihtoehdoksi, jolloin parhaassa tapauksessa potilas ei tarvitse lainkaan silmänpainetta alentavia tippoja.

Kun kammiokulman laserhoito annetaan ensimmäisenä hoitomuotona, noin puolet potilaista pärjää ilman tippalääkitystä 1-2 vuoden ajan. Laserhoidon silmänpainetta laskeva vaikutus kestää yleensä muutamia vuosia, mutta se voidaan uusia. Uusintakäsittelyllä ei välttämättä saada yhtä hyvää tehoa kuin ensimmäisellä hoitokerralla. NEO Silmäklinikalla silmän kammiokulman laserhoidot tehdään uudella nykyaikaisella SLT-laserlaitteella.

Silmän sädekehän alueelle kohdistuvalla jäädytys- ja laserhoidolla voidaan myös alentaa silmänpainetta, jos muilla edellä mainituilla hoidoilla ei saada vastetta.

Leikkaushoito

Yleensä silmänpainetta alentava kirurginen leikkaushoito on viimeinen valinta. Siihen liittyy selvästi enemmän komplikaatioita kuin perinteisempiin lääke- ja laserhoitoihin.

Asiantuntijat

Mika Kotimäki

silmälääkäri, lasiais- ja verkkokalvokirurgi

Janne Liukkonen

silmälääkäri, lasiais- ja verkkokalvokirurgi

Marja-Liisa Vuori

silmälääkäri, silmäkirurgi

Videot

Sairaala NEO

Monipuolinen lääkärikeskus NEO