Etusivu / Palvelut / Silmäsairaudet / Glaukooma / Glaukooman hoito

Glaukooman hoito

Glaukoomaa hoidetaan silmänpainetta alentamalla.

Silmänpainetta alennetaan joko silmätipoilla, laserhoidolla tai leikkaushoidolla. Tyypillisesti ensimmäinen vaihtoehto hoidoksi ovat silmänpainetta alentavat tipat.

Silmänpainetta alentavat tipat

Silmänpainetta alentavia tippoja on lukuisia. Useasti joudutaan käyttämään erilaisten silmänpainetippojen yhdistelmiä, jotta silmänpainetta saadaan laskettua tavoitetasolle.

Tippahoito ei sovi kaikille. Jos hoitoa ei pysty säännöllisesti toteuttamaan, kannattaa miettiä muita vaihtoehtoja tavoitellun silmäpainetason saavuttamiseksi. Silmänpainetipat saattavat toisilla ärsyttää silmän pintakudoksia. Ne voivat myös aiheuttaa kuivasilmäisyyttä ja kosmeettisia haittoja. Allergiset reaktiotkin ovat mahdollisia.

Laserhoito

Silmän kammiokulman laserhoito alentaa silmänpainetta yhtä paljon kuin lääkehoito. Laserhoito on helppo toteuttaa. Potilas istuu tutkimustuolissa hoidon ajan. Leuka asetetaan mikroskoopin tukihyllylle, ja lääkäri suorittaa muutaman minuutin mittaisen toimenpiteen tippapuudutuksessa.

Kammiokulman laserhoito voidaan valita myös glaukooman ensimmäiseksi hoitovaihtoehdoksi, jolloin parhaassa tapauksessa potilas ei tarvitse lainkaan silmänpainetta alentavia tippoja.

Kun kammiokulman laserhoito annetaan ensimmäisenä hoitomuotona, noin puolet potilaista pärjää ilman tippalääkitystä 1-2 vuoden ajan. Laserhoidon silmänpainetta laskeva vaikutus kestää yleensä muutamia vuosia, mutta se voidaan uusia. Uusintakäsittelyllä ei välttämättä saada yhtä hyvää tehoa kuin ensimmäisellä hoitokerralla. NEO Silmäklinikalla silmän kammiokulman laserhoidot tehdään uudella nykyaikaisella SLT-laserlaitteella.

Silmän sädekehän alueelle kohdistuvalla laserhoidolla voidaan myös alentaa silmänpainetta, jos muilla edellä mainituilla hoidoilla ei saada vastetta.

Leikkaushoito

Glaukoomaa voidaan hoitaa myös leikkauksella. Perinteinen leikkaushoito on yleensä ollut viimeisenä käyttöön otettu hoitokeino, mutta nykyään on olemassa myös kevyempi leikkausmuoto, jossa asennetaan kaksi pientä implanttia silmään. Implantit auttavat silmänpaineen alentamisessa.

Kevyempää leikkausta voidaan harkita, kun

  • kokee jatkuvien silmätippojen käytön hankalana tai tipoista aiheutuu sivuoireita
  • silmätippojen laittaminen on käynyt hankalaksi
  • halutaan päästä osittain tai kokonaan eroon silmätippojen käytöstä

Glaukooman implanttileikkauksesta hyötyvät erityisesti potilaat, joilla on hyvä hoitotasapaino, toive vähentää lääkitystä tai ongelmia silmätippojen laittamisen kanssa. Implantit voidaan laittaa paikoilleen myös kaihileikkauksen yhteydessä. Implanteilla voidaan myös lykätä perinteisen glaukoomaleikkauksen tarvetta tulevaisuuteen.

Lue lisää leikkauksesta

Asiantuntijat

Mika Kotimäki

silmälääkäri, lasiais- ja verkkokalvokirurgi

Janne Liukkonen

silmälääkäri, lasiais- ja verkkokalvokirurgi

Marja-Liisa Vuori

silmälääkäri, silmäkirurgi

Videot

Sairaala NEO

Monipuolinen lääkärikeskus NEO