Etusivu / Palvelut / Painonhallinta / Tietoa laihduttamisesta ja painonpudotuksesta / Ylipainon ja vyötärölihavuuden mittarit

Ylipainon ja vyötärölihavuuden mittarit

Painon vaikutusta omaan terveyteen voi arvioida laskemalla oman painoindeksinsä tai mittaamalla vyötärön ympärysmitan.

Painoindeksi (BMI, Body Mass Index) on yksinkertainen tapa arvioida, kuinka paljon painat suhteessa pituuteesi. BMI-luku kertoo, onko painosi normaali tai liian korkea.

Vyötärölihavuus on myös tärkeää tunnistaa, sillä vatsaonteloon kertynyt liikarasva aiheuttaa monia sairauksia. Vyötärölihavuus on yksi suurimpia aikuistyypin diabeteksen riskitekijöitä.

Mitä painoindeksini tarkoittaa?

  • BMI 18,5–24,9 tarkoittaa normaalipainoa. Silti oma suhde syömiseen, ruokaan ja terveyteen voi olla vaikea.
  • BMI 25–29,9 tarkoittaa liikapainoa/ylipainoa. Tietyt terveysriskit ovat jonkin verran suurentuneet.
  • BMI 30–34,5 Lihavuus. Suurentunut riski liitännäissairauksille.
  • BMI 35–39,9 Vaikea lihavuus. Huomattavasti suurentunut riski liitännäissairauksille.
  • BMI 40 ja enemmän tarkoittaa sairaalloista lihavuutta. Yli 10-kertainen riski kuolla ennenaikaisesti verrattuna normaalipainoon

Vyötärön mittaaminen

Vyötärölihavuus voidaan todeta yksinkertaisesti mittanauhalla, sillä vatsaonteloon kertynyt liikarasva pullistaa vyötäröä.  Mittaaminen on aiheellista myös silloin, kun ylipainoa vähän tai kohtalaisesti (painoindeksi 25–32). Jos todetaan vyötärölihavuus, siitä eroon pääsy on tärkeää, vaikka liikakiloja ei vielä olisi paljoa.

Vyötärön ympärysmitta mitataan noin 2 cm navan yläpuolelta uloshengityksen lopussa. WHO:n suositusten mukaiset riskirajat on kerrottu alla olevassa taulukossa. Näiden rajojen ylittyessä on järkevää ryhtyä vyötärön pienentämiseen, koska sairauksien vaara on selvästi suurentunut.

Naiset Miehet
Normaali riski 79 cm tai alle 93 cm tai alle
Lievästi kohonnut riski 80–89 cm 94–102 cm
Huomattavasti kohonnut riski 90 cm tai yli 103 cm tai yli

 

Vyötärölihavuutta voi olla normaalipainoisilla

Joskus vatsaonteloon voi kertyä liikaa rasvaa, vaikka painoindeksi perusteella ollaan vielä normaalipainon alueella (painoindeksi alle 25). Tällöinkin tutkimusten perusteella liikarasva vyötäröllä aiheuttaa sairauksia.

Jos huomaa vyötärönsä kasvaneen, kannattaa mitata vyötärönympärys, vaikka vaa´an mukaan ei vielä olisi ylipainoinen. Jos vyötärönympärys osoittautuu liian suureksi, sen pienentäminen muutaman kilon laihduttamisella on terveyden kannalta hyödyllistä.

Lue lisää:

Painonpudotusryhmä

Yksilöllinen painonpudotusohjelma

Tietoa laihduttamisesta ja painonpudotuksesta

Asiantuntijat

André Heikius

yleislääkäri

Taija Wilenius

psykologi