Polven nivelsidevammat

Polven nivelsidevammoista yleisin on polven eturistisiteen repeämä. Muita tavallisia nivelsidevammoja ovat polvessa esimerkiksi takaristisiteen repeämä ja sivunivelsiteiden repeämä. Varaa aika kokeneelle ortopedian ammattilaiselle NEO:on puhelimitse 010 235 3535 tai nettiajanvarausjärjestelmässämme.

Polven eturistisiteen repeämä

Polvessa on kaksi ristisidettä: eturistiside ja takaristiside. Ristisiteet sijaitsevat polven keskiosassa polven sisällä. Ristisiteiden tehtävä on tehdä polvi tukevaksi niin, että esimerkiksi urheileminen on mahdollista.

Polven eturistisiteen repeämä on varsin yleinen vamma, ja se syntyy yleensä polven vääntymisen seurauksena.

Hoitamattomana repeämä johtaa yleensä polven löysyyteen ja epämiellyttävään muljahtelu- ja altapettämisoireiluun. Tällöin urheileminen tai raskas fyysinen työ voi olla mahdotonta.

Polven vakavampia vääntövammoja tutkittaessa tehdään usein magneettikuvaus, jossa myös ristisiteiden repeämät nähdään. Eturistisidevamma hoidetaan tähystysleikkauksessa korvaamalla revennyt eturistiside jännesiirteellä. Leikkauksen jälkeen pääsee yleensä kotiin samana päivänä.

Polven takaristisiteen repeämä

Polven takaristisiteen repeämä on selvästi harvinaisempi kuin eturistisiteen repeämä. Polven takaristisiteen repeämä voi syntyä vääntövamman aiheuttaman, tai joskus polveen suoraan edestä kohdistuvan iskun seurauksena.

Magneettikuvaus on usein aiheellinen silloin, kun epäillään takaristisiteen repeämää. Myös takaristisiteen repeämä voi aiheuttaa häiritsevää polven löysyyttä, ja tällöin leikkaushoito on aiheellinen.

Leikkaus tehdään tähystystekniikalla, ja revennyt takaristiside korvataan jännesiirteellä. Leikkauksen jälkeen kotiutuminen tapahtuu joko samana tai seuraavana päivänä.

Polven sivunivelsiteiden repeämä

Sekä polven sisä- että ulkosivulla on vahva nivelside. Tuon sisemmän nivelsiteen repeämä on yleisin polven nivelsidevamma. Tyypillinen tilanne, jossa polven sisänivelside repeää, on polven vääntyminen sisäänpäin esimerkiksi hiihtäessä tai pallopelejä pelatessa.

Valtaosa polven sisäpuolen nivelsiteiden repeämistä voidaan hoitaa ilman leikkausta hyvän polvituen avulla. Sen sijaan polven ulkosivun nivelsiteen repemät vaativat usein leikkaushoitoa. Nämä molemmat repeämät voidaan varmentaa magneettikuvauksella.

NEO:n opetusvideo: Polven kliininen tutkiminen

Alla olevalla videolla ortopedi Janne Sarimo esittää polven kliinisen tutkimisen vastaanottotilanteessa. Video on tarkoitettu ensisijaisesti ammattilaisille (lääketieteen opiskelijoille ja fysioterapeuteille), sen vuoksi esimerkiksi puheessa käytetään lääketieteellisiä termejä.

Asiantuntijat

Jyrki Heinänen

ortopedi, polvi-, jalkaterä- ja nilkkakirurgi

Mika Junnila

ortopedi, tekonivelkirurgi

Petteri Lankinen

ortopedi, polvi- ja nilkkakirurgi

Lasse Lempainen

ortopedi, polvi-, jalkaterä- ja nilkkakirurgi, jännekirurgi

Sakari Orava

ortopedi, polvi- ja nilkkakirurgi, jännekirurgi

Jussi Rantanen

ortopedi, polvi- ja nilkkakirurgi

Janne Sarimo

ortopedi, polvi- ja nilkkakirurgi, jännekirurgi

Juha-Pekka Vuori

ortopedi, polvi- ja nilkkakirurgi

Tutustu tarinoihin

Seikko-Vennela

Amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Seikko Vennelä

Amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Seikko Vennelän kesän 2014 Vaahteraliigakausi alkoi ikävästi. Ensimmäisen kotiottelun

Lue lisää
Siiri-Kallionpaa

Ringettepelaaja Siiri Kallionpää

MM-kultaa kahdesti voittanut ringettepelaaja Siiri Kallionpää loukkaantui pelissä äkillisessä taklaustilanteessa vuonna

Lue lisää
Jaana-Ruottu

Salibandynpelaaja Jaana Ruottu

Salibandynpelaaja Jaana Ruottu on pitkän uransa aikana kokenut muutamia loukkaantumisia. Vasen polvi on leikattu muutama

Lue lisää
Meri-Tuononen

Rugbynpelaaja Meri Tuononen

Rugbynpelaaja Meri Tuononen loukkaantui alkuvuodesta 2013. Meri jäi vastustajan taklauksen alle, ja jalka vääntyi sillä

Lue lisää
Juha-Saarinen

Vapaaottelija Juha Saarinen

Vapaaottelija Juha Saariselle loukkaantumiset tulivat vuoden 2013 aikana valitettavan tutuiksi. Ennen loukkaantumisiaan

Lue lisää

Videot

Polven tähystysleikkaus

Polven tutkiminen