Polven kuluma

Polven nivelpintoja peittävä sileä rustokerros vaurioituu tyypillisesti vääntövammojen yhteydessä. Rustokerros myös kuluu iän mukana, mikä voi aiheuttaa erilaisia vaivoja.

Polvivaivojen ja polvivammojen kokeneet asiantuntijat pitävät vastaanottoaan NEO:ssa. Ortopediemme vastaanotolle saat ajan nopeasti puhelimitse 010 235 3535 tai nettiajanvarauksemme kautta. Tapaturmatilanteissa kannattaa muistaa, että NEO:ssa päivystää tapaturmien hoitoon erikoistunut kirurgi vuoden jokaisena päivänä.

Polven rustovaurio

Polven nivelpintoja peittävä sileä rustokerros vaurioituu tyypillisesti vääntövammojen yhteydessä. Tällöin nivelrustosta voi lähteä pala irti, ja tämä voi aiheuttaa polven kipua, turvottelua ja lukkiutumisen tunnetta.

Nivelruston vaurioita ei varsinaisesti pysty korjaamaan, mutta oireita voidaan lievittää esimerkiksi poistamalla irtopala ja vaurioituneen alueen käsittelyllä, jonka tarkoitus on kasvattaa vauriokohtaan niin sanottua arpirustoa.

Polven nivelrikko eli kuluma

Polven nivelrikon alkuvaiheessa kuluma voi olla täysin oireeton. Usein alkuvaiheessa oireet ovat satunnaisia, ja niiden välissä voi olla pitkiä oireettomia aikoja. Vähitellen polven nivelrikon edetessä oireet lisääntyvät ja oireettomat jaksot lyhenevät.

Kaikissa nivelissä luiden pintaa päällystää ohut erittäin sileä rustokerros, joka tekee nivelen sujuvan liikkeen mahdolliseksi. Tämä rustokerros kuluu iän mukana, mikä aiheuttaa erilaisia vaivoja.

Polven nivelrikon oireita

Tyypillisiä polven nivelrikon oireita ovat kipu rasituksessa, turvottelu sekä polven narina etenkin portaita kävellessä tai kyykistyessä. Kulunutta rustoa ei pysty korjaamaan, eikä luontokaan sitä osaa tehdä.
Kuluman hoito on ensisijaisesti oireiden lievitystä esimerkiksi fysioterapialla ja lääkityksellä.

Joskus valikoiduissa tapauksissa polvi voidaan tähystää ja tehdä ns. puhdistusleikkaus, jossa kuluneita rustopintoja tasoitellaan.
Jos kulumaoireet ovat erittäin häiritseviä, voidaan turvautua tekonivelleikkaukseen. NEO:ssa ei tehdä keinonivelleikkauksia.

Asiantuntijat

Jyrki Heinänen

ortopedi, polvi-, jalkaterä- ja nilkkakirurgi

Mika Junnila

ortopedi, tekonivelkirurgi

Petteri Lankinen

ortopedi, polvi- ja nilkkakirurgi

Lasse Lempainen

ortopedi, polvi-, jalkaterä- ja nilkkakirurgi, jännekirurgi

Sakari Orava

ortopedi, polvi- ja nilkkakirurgi, jännekirurgi

Jussi Rantanen

ortopedi, polvi- ja nilkkakirurgi

Janne Sarimo

ortopedi, polvi- ja nilkkakirurgi, jännekirurgi

Juha-Pekka Vuori

ortopedi, polvi- ja nilkkakirurgi

Tutustu tarinoihin

Seikko-Vennela

Amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Seikko Vennelä

Amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Seikko Vennelän kesän 2014 Vaahteraliigakausi alkoi ikävästi. Ensimmäisen kotiottelun

Lue lisää
Siiri-Kallionpaa

Ringettepelaaja Siiri Kallionpää

MM-kultaa kahdesti voittanut ringettepelaaja Siiri Kallionpää loukkaantui pelissä äkillisessä taklaustilanteessa vuonna

Lue lisää

Videot

Polven tähystysleikkaus

Polven tutkiminen