Sijoiltaan mennyt solisluu

Sijoiltaan mennyt solisluu syntyy tyypillisesti kaatumistilanteissa. Olka-solisluunivelen sijoiltaan meno voi tapahtua hartialle kaatuessa: esimerkiksi kontaktiurheilussa tai silloin, kun kaatuu pyörällä hartia edellä.

Oireina ovat äkillinen kipu ja solisluun pään turvotus. Lievässä tapauksessa oireena on vain olka-solisluunivelen kipu. Hankalassa tapauksessa solisluun pää voi törröttää voimakkaasti ylöspäin ja liikkua etu-taka-suunnassa olkapäätä liikuttaessa.

Esimerkki sijoiltaan menneen solisluun korjauksesta.
Esimerkki sijoiltaan menneen
solisluun korjauksesta.

Nivelen sijoiltaan menot voidaan luokitella viiteen eri asteeseen. Ensimmäisen ja toisen asteen vaivat hoidetaan aina ilman leikkaushoitoa. Kolmannen asteen sijoiltaan menossa solisluun pää on noussut selvästi ylös paikoiltaan. Myös näistä suurin osa paranee itsestään ajan kanssa, ja vahingoittuneeseen kohtaan jää ainoastaan pieni kyhmy.

Neljännen ja viidennen asteet vammat aiheuttavat usein niin suurta vaivaa, että ne joudutaan kiinnittämään paikoilleen leikkauksella (ks. kuva). Jos solisluu törröttää voimakkaasti ylöspäin ja liikkuu haitallisesti olkapään liikkeissä, voidaan solisluu kiinnittää uudelleen paikoilleen. Kiinnitykseen on useita eri menetelmiä. Modernissa tekniikassa kiinnitys suoritetaan tähystystoimenpiteenä. Tällöin korppilisäkkeen revenneet nivelsiteet rakennetaan uudelleen pitämään solisluuta paikoillaan.

NEO:n ortopedit ovat erikoistuneet erilaisten olkapäävammojen hoitoon. Mikäli vahinko on sattunut, on hyvä muistaa, että NEO:ssa myös päivystää tapaturmien hoitoon erikoistunut kirurgi joka päivä. Soita 010 235 3535 tai varaa aika nettiajanvarauksessamme.

Jälkihoito

Kantosidosta pidetään yleensä leikkauksen jälkeen neljän viikon ajan. Kantositeen saa poistaa pesujen ajaksi, ja muutenkin kyynärniveltä kuuluu ajoittain ojennella ja verrytellä. Olkavartta voi kivun mukaan varovaisesti liikuttaa ulko- ja sisäkiertoon sekä tehdä pyörittelyliikkeitä. Varsinaista treenaamista ei vielä saa aloittaa. Paksut sidokset poistetaan parin päivän kuluttua leikkauksesta ja tilalle voidaan laittaa haavateipit. Sen jälkeen voi käydä normaalisti suihkussa ja pesulla.

Ompeleet poistetaan 10 päivän kuluttua leikkauksesta. Leikanneen ortopedin kontrolli on kaksi viikkoa tämän jälkeen. Kontrollikäynnillä tarkistetaan, että toipuminen on alkanut hyvin, ja myös kantosidos poistetaan. Fysioterapia aloitetaan vasta neljän viikon kohdalla. Kuuteen viikkoon saakka on liikeratojen rajoitteita, jotta uudelleen rakennetut nivelsiteet eivät irtoaisi. Paraneminen vaatii siis aikaa.

Kestää noin kuusi viikkoa ennen kuin paraneminen on ennättänyt riittävän pitkälle, jotta liikeratoja voi harjoitella rajoituksetta ja lihasten voimaharjoittelu voidaan aloittaa. Sairaslomaa kirjoitetaan kaksi – kolme kuukautta työstä riippuen. Paluu urheiluun kestää noin neljä kuukautta lajista riippuen. Kannattaa muistaa, että paluun tulee olla nousujohteista.

Asiantuntijat

Ilmo Helttula

ortopedi, olkapää- ja selkäkirurgi

Terho Kainonen

ortopedi, kyynärpää- ja olkapääkirurgi

Kaisa Lehtimäki

ortopedi, olkapääkirurgi

Juha Ranne

ortopedi, olkapääkirurgi

Tutustu tarinoihin

Antti-Poikela

Lentopalloilija Antti Poikela

Lentopalloilija Antti Poikela on tarvinnut Sairaala NEO:n lääkäreiden apua kahden viime pelikauden aikana. Kevätkaudella

Lue lisää

Videot

Olkapään tähystysleikkaus

Olkapään kuntoutus