Sijoiltaan mennyt olkanivel ja labrum-repeämät

Olkanivel voi mennä sijoiltaan esimerkiksi rajun kaatumisen tai törmäämisen seurauksena. Olkanivelen sijoiltaan meno tapahtuu usein urheillessa. Sijoiltaan mennyt olkanivel vaatii nopeaa hoitoa. Soita 010 235 3535 tai varaa aika nettiajanvarauksestamme.

Yleisimmin olkanivel putoaa alas eteen. Useimmiten olkanivelen takaisin laittaminen eli repositio vaatii vahvaa kipulääkitystä tai nukutusta.

Olkanivelnupin poistuminen väkivalloin nivelkupista aiheuttaa nivelkuppia ympäröivän pehmytkudosvallin repeämisen irti luisesta nivelkuopasta. Rustovalliin kiinnittyy nivelsiteitä, jotka pitävät nivelnuppia paikoillaan. Kun tämä systeemi irtoaa ja löystyy, ei nivelnuppi enää pysy tukevasti paikoillaan. Olkanivel on kipeä, sitä on vaikea liikuttaa ja nivel voi mennä helposti uudelleen sijoiltaan.

Hoito

Kun olkanivel on mennyt sijoiltaan ensimmäistä kertaa, ei leikkaushoitoa välttämättä tarvita. Perinteinen tapa on ollut sijoittaa kyynärvarsi kantositeeseen, jota on pidetty kaksi viikkoa. Parhaassa tapauksessa olkanivelkupin pehmytkudosrengas ja nivelsiteet paranevat paikoilleen, ja olkanivel toipuu. Vaillinaisesti parantuessaan olkanivel jää löysäksi, ja siinä voi tuntua lonksahduksia sekä löysyyden tunnetta. Joskus olkanivel jää niin löysäksi, että se menee uudelleen sijoiltaan huomattavasti helpommin.

Tilastojen mukaan nuoren henkilön sijoiltaan mennyt olkanivel jää epävakaaksi noin 70 prosentin kohdalla. Tämä tarkoittaa, että vain noin kolmanneksella alle 30-vuotiaista sijoiltaan mennyt olkanivel paranee ilman leikkaushoitoa. Keski-ikäisillä nivelet ovat vähemmän joustavia, eikä olkanivel mene uudestaan sijoiltaan yhtä herkästi. Mikäli olkanivel jää kivuliaaksi ja epävakaaksi, on hoitona tähystysleikkaus.

Operatiivinen hoito

Ennen leikkaushoitoa tehdään yleensä olkanivelen varjoaine-magneettitutkimus, jolla saadaan selvitettyä sidekudosvallin eli labrumin ja nivelsiteiden vauriot. Löydösten perusteella tehdään operatiivinen hoitosuunnitelma. Tyypillisimmillään magneettikuvassa todetaan irronnut etulabrum, joka on repeytynyt ”nivelnupin viemänä”.

Tähystysleikkauksessa etulabrum sijoitetaan takaisin paikoilleen luisen nivelkupin reunaan ja ommellaan paikoilleen. Ompelu suoritetaan ns. lanka-ankkureilla, jotka ovat joko ruuveja tai muita kiinnikkeitä, joissa on vahvat langat. Ruuvi kierretään nivelkupin reunan luuhun, ja sen langoilla labrum sidotaan takaisin paikoilleen. Ruuveja ja kiinnikkeitä on sekä sulavia että metallisia sulamattomia. Usein tätä toimenpidettä nimitetään artroskooppiseksi Bankartin leikkaukseksi. Toimenpiteen anestesiamuotona käytetään yleensä puudutuksen ja nukutuksen yhdistelmää. Toimenpide kestää noin puoli tuntia.

Jälkihoito

Kantosidosta pidetään yleensä kolme viikkoa. Sidos on varustettu kainalotyynyllä, joka pitää olkavarren oikeassa asennossa vartalon sivulla. Lisäksi tyyny loitontaa olkavartta vartalosta, mikä voi helpottaa oloa leikkauksen jälkeen. Kantositeen saa poistaa pesujen ajaksi, ja muutenkin kyynärniveltä kuuluu ajoittain ojennella ja verrytellä.

Olkavartta voi kivun mukaan varovaisesti liikuttaa ulko- ja sisäkiertoon sekä tehdä pyörittelyliikkeitä. Varsinaista treenaamista ei vielä saa aloittaa. Paksut sidokset poistetaan parin päivän kuluttua leikkauksesta ja tilalle voidaan laittaa haavateipit. Sen jälkeen voi käydä normaalisti suihkussa ja pesulla. Ompeleet poistetaan 10 päivän kuluttua leikkauksesta.

Leikanneen ortopedin kontrolli on 3 viikon kohdalla, jolloin tarkistetaan, että toipuminen on alkanut hyvin ja kantosidos poistetaan. Fysioterapia aloitetaan vasta kantosidoksen poistamisen jälkeen. Kuusi viikkoa leikkauksesta liikeratoja rajoitetaan, jotta ommellut sidekudosvallit ja nivelsiteet eivät irtoaisi. Paraneminen vaatii siis aikaa.

Kestää noin 6 viikkoa ennen kuin paraneminen on ennättänyt riittävän pitkälle. Sen jälkeen voi liikeratoja harjoitella rajoituksetta, ja lihasten voimaharjoittelu voidaan aloittaa. Noin 3 kuukauden kuluttua leikkauksesta potilas voi palata useimpiin urheilulajeihin. Urheilun aloittaminen pitää tehdä nousujohteisesti, eikä äärimmäistä rasitusta olkaniveleen kohdistavia suorituksia (kuten rekillä roikkuminen, kuulantyöntö, keihäänheitto, voimanostot ym.) suositella ensimmäisen kuuden kuukauden aikana. Nivelen tulee saada rauhassa kuntoutua ja vahvistua.

Etulabrumin repeämät

Rustoisen etureunan eli labrumin repeämiä voi tapahtua myös osittaisten nivelen sijoiltaan menojen yhteydessä. Kyseessä voivat olla ns. ”vähältä piti”- tilanteet. Myös luontaiseen nivelen rakenteelliseen löysyyteen voi liittyä rustoreunuksen heikkous ja siihen liittyvien nivelsiteiden löysyys. Mikäli kirurgista hoitoa tarvitaan, on tekniikka pääosin samanlainen kuin nivelen sijoiltaan menon jälkeen. Erona voi olla se, että kyseessä on ”vanha tilanne”, jossa pehmytkudos on parantunut, mutta hieman väärään paikkaan ja nivel jää epävakaaksi. Tuolloin kudoksia joudutaan laajemmalti ensin irrottelemaan, ja vasta sitten kiinnitetään nivelkupin luureunaan samalla olkanivelnupin nivelsiteitä kiristäen.

Myös tällaisissa tapauksissa olkanivelen varjoaine-magneettitutkimus ennen leikkausta on tarpeellinen. Löydösten perusteella tehdään operatiivinen hoitosuunnitelma. Tyypillisimmillään magneettikuvassa todetaan irronnut etulabrum, joka on laskeutunut sellaiseen paikkaan, jossa se ei enää tue riittävästi nivelnuppia. Tähystysleikkauksessa etulabrum irroitellaan ja sijoitetaan takaisin alkuperäiselle paikalleen. Kiinnitys suoritetaan lanka-ankkureilla, jotka ovat joko ruuveja tai muita kiinnikkeitä, joissa on vahvat langat. Ruuvi kierretään nivelkupin reunan luuhun, ja sen langoilla labrum sidotaan takaisin paikoilleen. Ruuveja ja kiinnikkeitä on sekä sulavia että metallisia sulamattomia. Usein tätä toimenpidettä kuulee nimitettävän artroskooppiseksi Bankartin leikkaukseksi. Toimenpide tehdään nukutuksessa tähystysleikkauksena. Toimenpiteen kestoaika on noin puoli tuntia.

Takalabrumin repeämät ja SLAP- repeämät

Takalabrumin repeämät korjataan periaatteessa samalla tavalla kuin etulabrumin ja ylälabrumin repeämät

( SLAP- repeämät ). Irronnut pehmytkudos/ rustoreunus kiinnitetään lanka-ankkureilla nivelkupin reunaan entiselle paikalleen. SLAP- repeämällä tarkoitetaan labrumin yläosan repeämää. Labrumin yläosasta lähtee myös hauislihaksen ns. pitkän pään jänne. Pieniä SLAP- repeämiä ei tarvitse kiinnittää, vaan niiden siistiminen rispaantumista useimmiten riittää. Isohko repeämä voi vaatia kiinnityksen, joka tehdään lanka-ankkureilla. Isot repeämät, joissa hauisjänteen kiinnitys on lähes irrallaan, voivat vaatia hauisjänteen katkaisun. Kokonaistilanteesta riippuen jänteen annetaan joko vetäytyä, tai se kiinnitetään kulkureitilleen.

Jälkihoito

Jälkihoito on useimmiten samanlainen kaikissa labrumin korjausleikkauksissa. Kestää noin 6 viikkoa ennen kuin paraneminen on ennättänyt riittävän pitkälle. Sen jälkeen liikeratoja voi harjoitella rajoituksetta, ja lihasten voimaharjoittelu voidaan aloittaa. Noin 3 kuukauden kuluttua leikkauksesta potilas voi palata useimpiin urheilulajeihin. Tulee muistaa, että paluun tulee olla nousujohteista. Tiettyjä suoritteita ei suositella ennen kuin leikkauksesta on kulunut kuusi kuukautta (esim. roikkuminen rekillä, kuulantyöntö keihäänheitto, voimanostot).

Lisätietoa

NEO:n ortopedi, olkapääkirurgi Juha Ranne on kehittänyt uuden menetelmän toistuvien olkapään sijoiltaanmenojen hoitamiseksi tähystysleikkauksella. Hoitomenetelmään liittyvä artikkeli on hyväksytty julkaistavaksi kansainvälisessä tähystyskirurgian ammattilehdessä. Lue artikkeli ja katso sen yhteydessä oleva video täältä.

Asiantuntijat

Ilmo Helttula

ortopedi, olkapää- ja selkäkirurgi

Terho Kainonen

ortopedi, kyynärpää- ja olkapääkirurgi

Kaisa Lehtimäki

ortopedi, olkapääkirurgi

Juha Ranne

ortopedi, olkapääkirurgi

Tutustu tarinoihin

Antti-Poikela

Lentopalloilija Antti Poikela

Lentopalloilija Antti Poikela on tarvinnut Sairaala NEO:n lääkäreiden apua kahden viime pelikauden aikana. Kevätkaudella

Lue lisää

Videot

Olkapään tähystysleikkaus

Olkapään kuntoutus