Löysä olkanivel

Löysä olkanivel voi olla ominaispiirre: eri henkilöillä olkanivelten löysyys vaihtelee. Jos olkanivel oireilee ja aiheuttaa haittaa, varaa aika ortopedin vastaanotolle nettiajanvarauksestamme tai puhelimitse 010 235 3535.

Joidenkin urheilulajien edustajille olkanivelen löysyys on yleistä. Tällainen laji on esimerkiksi uinti. Myös lentopallo ja heittolajit voivat altistaa yliliikkuvuudelle. Toistuvat laajalla kaarella tapahtuvat liikkeet ja niihin liittyvä raju voimaa vaativa suoritus voivat venyttää nivelsiteitä, ja rikkoa olkaniveltä tukevia rakenteita.

Urheilu ja olkanivelen löysyyteen liittyvät ongelmat

Urheilussa, esimerkiksi heittolajeissa voi kehittyä erityisesti etukapselin löysyyteen liittyviä ongelmia.

KeihaanheittajaTodennäköistä on, että urheilijalla on ennestään alttiutta olkanivelen löysyyteen ja tietyntyyppinen harjoittelu lisää oiretta. Esimerkiksi pesäpalloilijan etukapseli voi antaa liikaa periksi, jolloin olkanivelnuppi kääntyy liikaa heiton taka-asennossa. Tämä voi johtaa nivelkupin taaemman vallireunan repeämään eli taka-labrum -repeämään.

Lisäksi olkavartta nostava supraspinatus-jänne voi repeytyä takaosastaan. Kyse on litistymisvammasta, jolloin edellä mainitut rakenteet puristuvat kerta toisensa jälkeen epänormaalisti toisiaan vasten, ja näin syntyy rasitusvamma. Hoitona voi olla leikkaus, jossa rikkoutuneet rakenteet korjataan ja etukapselia kiristetään.

Synnynnäinen olkanivelen löysyys

Synnynnäinen löysyys ei useimmiten aiheuta potilaalle mitään vaivaa. Poikkeuksena on sellainen löysyys, jossa olkanivel ei tahdo pysyä paikoillaan. Tällaisen tilanteen takana saattaa olla epänormaali nivelrakenne. Mikäli olkanivelen löysyys muuttuu kivuliaaksi, on kyse epänormaalista tilanteesta. Nivelkupin reunojen rustoiset vallireunat ovat saattaneet vaurioitua. Tilaan saattaa liittyä myös jatkuva osittaisten sijoiltaan menojen tunne. Puhutaankin ns. monisuuntaisesta olkanivelen epävakaisuudesta (engl. MDI, multidirectional instability ).

Kuntoutus

Useimmiten löysyydestä kärsivää olkaniveltä hoidetaan kuntouttamalla, liittyy vaiva sitten urheiluun tai ei. Kyseeseen tulee useita kuukausia kestävä, suunnitemallinen, asiaan perehtyneen fysioterapeutin ohjaama lihaskuntoutusohjelma.

Kuntoutuksella pyritään aktivoimaan ja vahvistamaan olkapään sekä lapaluun alueen lihaksia, jotta nämä paremmin tukisivat olkaniveltä. Tämä fysioterapeuttinen hoito tulee aina läpikäydä ennen mahdollisia leikkaushoitoja.

Leikkaushoito

Jos kuntoutus ei tuo tulosta, voidaan leikkaushoitoa harkita. Kyseeseen tulee olkanivelkapselin kiristäminen edestä ja takaa niin, että kiristyksessä nivelnuppi pysyy tasapainossa. Toimenpide on vaativa, koska kirurgilla ei ole olemassa mitään mittaa tai ”momenttiavainta”, jolla voisi arvioida tarvittavan kiristyksen määrän, vaan toimenpide pitää tehdä ”näppituntumalla”.

Kirurgilta siis vaaditaan tietoa ja kokemusta tämän tyyppisen toimenpiteen suorittamista varten. Useimmiten kuitenkin toimenpiteen tulokset ovat hyviä. Ongelmina jälkikäteen voivat olla liiallinen kireys tai se, että kiristystä on tullut liian vähän.

Jälkihoito

Kantosidosta pidetään yleensä neljä viikkoa. Sidos on varustettu kainalotyynyllä, joka pitää olkavarren oikeassa asennossa vartalon sivulla. Tällöin etu- ja takakapselien kireydet pysyvät tasapainossa. Kantositeen saa poistaa pesujen ajaksi, ja kyynärniveltä kuuluu ajoittain ojennella ja verrytellä. Olkavartta voi kivun mukaan varovaisesti liikuttaa ulko- ja sisäkiertoon sekä tehdä pyörittelyliikkeitä. Varsinaista treenaamista ei vielä saa aloittaa.

Paksut sidokset poistetaan parin päivän kuluttua leikkauksesta, ja tilalle voidaan laittaa haavateipit. Sen jälkeen voi käydä normaalisti suihkussa ja pesulla. Ompeleet poistetaan 10 päivän kuluttua leikkauksesta. Leikanneen ortopedin kontrolli on neljän viikon kohdalla. Kontrollikäynnillä tarkistetaan, että toipuminen on alkanut hyvin, ja kantosidos poistetaan. Fysioterapia aloitetaan vasta kontrollikäynnin jälkeen. Kuuteen viikkoon saakka on liikeratojen rajoitteita, jotta ommellut sidekudosvallit ja nivelsiteet eivät irtoaisi. Paraneminen vaatii siis aikaa.

Noin kuusi viikkoa leikkauksen jälkeen paraneminen on ennättänyt riittävän pitkälle, ja liikeratoja voi harjoitella rajoituksetta. Myös lihasten voimaharjoittelu voidaan aloittaa. Noin kolmen kuukauden kuluttua leikkauksesta potilas voi palata useimpiin urheilulajeihin. Paluun on hyvä olla nousujohteista, eikä äärimmäistä rasitusta olkaniveleen aiheuttavia suoritteita kannata harjoittaa ensimmäisen kuuden kuukauden aikana (roikkuminen rekillä, kuulantyöntö, keihäänheitto, voimanostot ym.). Nivelen kannattaa antaa kuntoutua ja vahvistua ensin riittävästi.

Asiantuntijat

Ilmo Helttula

ortopedi, olkapää- ja selkäkirurgi

Terho Kainonen

ortopedi, kyynärpää- ja olkapääkirurgi

Kaisa Lehtimäki

ortopedi, olkapääkirurgi

Juha Ranne

ortopedi, olkapääkirurgi

Tutustu tarinoihin

Antti-Poikela

Lentopalloilija Antti Poikela

Lentopalloilija Antti Poikela on tarvinnut Sairaala NEO:n lääkäreiden apua kahden viime pelikauden aikana. Kevätkaudella

Lue lisää

Videot

Olkapään tähystysleikkaus

Olkapään kuntoutus