Kiertäjäkalvosimen repeämä eli Rotator cuff -repeämä

Kiertäjäkalvosimen repeämä on varsin yleinen olkanivelen vaiva, joka aiheuttaa kipua olkapäätä liikuttaessa sekä särkyä öisin. Myös Rotator cuff –nimellä tunnettu kiertäjäkalvosimen repeämä voi syntyä joko tapaturmaisesti tai vähitellen hiertyen.

Kiertäjäkalvosimella tarkoitetaan lihasjännesysteemiä, joka ympäröi nivelnuppia ja liikuttaa sitä eri suuntiin. Jänteet liittyvät toisiinsa ohuehkolla nivelkapselikalvolla, josta tulee myös nimitys kiertäjäkalvosin. Repeämä kiertäjäkalvosimeen voi tulla tapaturmaisesti tai vähitellen hiertyen kiertäjäkalvosimen pinnetilan heikentämänä. Useimmiten repeämä tulee ns. Supraspinatus-jänteeseen. Supraspinatus-jänne nostaa olkavartta sivulta ylös.

Varaa aika ortopedille puhelimitse 010 235 3535 tai nettiajanvarauksessamme.

Oireet

Kiertäjäkalvosimen repeämän klassiset oireet ovat olkanivelen kivuliaat liikerajoitukset sekä yösärky. Erityisesti olkavarren nosto yläasentoon on hankalaa ja joskus mahdotonta. Jos kiertäjäkalvosimessa on suuri repeämä, voi olkavarren nostaminen sivulta ylös olla mahdotonta, koska jänne on kokonaan poikki.

Kiertäjäkalvosimen jänteet ovat litteitä ja leveitä. Useimmiten on kyse osittaisesta repeämästä, minkä vuoksi liikuttelu kuitenkin jotenkuten onnistuu. Jänteet koostuvat kahdesta kerroksesta: sisä- ja ulkokerroksesta. Myös osittaiset jommankumman kerroksen repeämät aiheuttavat kipua ja vaivaa. Usein myös nämä repeämät vaativat hoitoa.

Hoito

Kiertäjäkalvosimen repeämiä hoidetaan usein leikkaushoidolla. Revennyt jänteen osa kiinnitetään takaisin olkanivelnupin pintaan ns. lanka-ankkureilla. Lanka-ankkurit ovat titaanisia tai sulavia ruuveja, joihin on kiinnitetty erittäin vahvat langat. Lankojen avulla revennyt jänne ”ommellaan” takaisin kiinni luun pintaan. Langat ovat sulamattomia.

Leikkauksen jälkeen olkaniveltä ei saa heti liikuttaa, jotta jänne pääsee arpeutumaan kiinni, eikä irtoa ompeleistaan. Lapaluun lipan hionta eli akromioplastia suoritetaan myös usein, jotta saadaan tilaa tähystyksellistä kiinnitystä varten ja jotta terävä etureuna ei hankaisi ommeltua aluetta. Tähystyksellisen kiertäjäkalvosimen leikkauksen leikkausaika on 1-1,5 tuntia repeämän koosta riippuen. Toimenpiteen anestesiamuotona käytetään yleensä puudutuksen ja nukutuksen yhdistelmää. Useimmiten potilaat kotiutuvat samana päivänä.

Tietyissä tilanteissa harkitaan, voidaanko tai kannattaako leikkaushoitoa suorittaa. Jos on kyse jo pitkään revenneenä olleesta jänteestä, voi se olla vetäytyneenä niin huonokuntoinen ja hauras, ettei sitä pysty enää tuomaan paikoilleen ja kiinnittämään kunnolla. Tuolloin voidaan turvautua fysioterapiaan ja tarvittavaan kipulääkitykseen. Joskus voidaan kokeilla ”puhdistusleikkausta”,  jossa olkanivel väljennetään lapaluun lipasta hiomalla ja poistamalla arpikudosta. Useimmiten tämä auttaa kipuoireisiin. Liikettä olkaniveleen se ei todennäköisesti kuitenkaan palauta.

Leikkauksen jälkeinen jatkohoito

Kiertäjäkalvosimen ompelun jälkeen kantosidosta pidetään tapauksesta riippuen noin 4 viikkoa. Tarvittaessa sidos on varustettu kainalotyynyllä, joka pitää olkavarren oikeassa asennossa vartalon sivulla. Lisäksi tyyny loitontaa olkavartta vartalosta, mikä voi helpottaa oloa leikkauksen jälkeen. Kantosidoksen voi ottaa pois pesujen ajaksi, ja muutenkin kyynärniveltä kuuluu ojennella pari kertaa päivässä. Olkavartta voi kivun mukaan varovaisesti liikuttaa ulko- ja sisäkiertoon sekä tehdä pyörittelyliikkeitä. Varsinaista treenaamista ei vielä saa aloittaa. Paksut sidokset poistetaan parin päivän kuluttua leikkauksesta, ja tilalle voidaan laittaa haavateipit. Tämän jälkeen voi käydä normaalisti suihkussa ja pesulla. Ompeleet poistetaan 10 päivän kuluttua leikkauksesta.

Leikanneen ortopedin kontrolli on yleensä kahden viikon kuluttua leikkauksesta, jolloin tarkistetaan, että toipuminen on alkanut normaalisti. Tuolloin arvioidaan myös tarve kantosidoksen käyttöön. Useimmiten kantosidosta pidetään 4 viikkoa. Seuraava kontrolli on neljän viikon kohdalla leikkauksesta, jolloin mahdollinen kantosidos jätetään pois. Samalla käynnillä kirjoitetaan lähete fysioterapiaa varten. Kolmas kontrolli on kahden kuukauden kohdalla leikkauksesta. Suurimmalla osalla potilaista tilanne on tuolloin jo varsin hyvä, eikä muita kontrolleja enää tarvita.

Liikunta ja työnteko

Sairaslomaa kirjoitetaan yleensä 2-3 kuukautta työn fyysisestä rasittavuudesta riippuen. Esimerkiksi toimistotyöhön voi palata kahden kuukauden kuluttua, mutta maatalousyrittäjän työhön vasta kolmen kuukauden kuluttua. Leikkausta seuraavan kuuden viikon aikana käden käyttö ja liike tehdään hyvin varovasti ja kuntoutus suoritetaan fysioterapeutin antamien ohjeiden mukaan. Urheilun aloittaminen on yleensä mahdollista noin kolmen – neljän kuukauden kuluttua leikkauksesta. Riippumiset ja voimakkaat heittoliikkeet ovat sallittuja vasta noin kuuden kuukauden kuluttua leikkauksesta.

Asiantuntijat

Ilmo Helttula

ortopedi, olkapää- ja selkäkirurgi

Terho Kainonen

ortopedi, kyynärpää- ja olkapääkirurgi

Kaisa Lehtimäki

ortopedi, olkapääkirurgi

Juha Ranne

ortopedi, olkapääkirurgi

Tutustu tarinoihin

Antti-Poikela

Lentopalloilija Antti Poikela

Lentopalloilija Antti Poikela on tarvinnut Sairaala NEO:n lääkäreiden apua kahden viime pelikauden aikana. Kevätkaudella

Lue lisää
Juha-Saarinen

Vapaaottelija Juha Saarinen

Vapaaottelija Juha Saariselle loukkaantumiset tulivat vuoden 2013 aikana valitettavan tutuiksi. Ennen loukkaantumisiaan

Lue lisää

Videot

Olkapään tähystysleikkaus

Olkapään kuntoutus