Ahdas olkapää aiheuttaa olkakipua

Olkakivun tavallisimpia aiheuttajia ovat kiertäjäkalvosimen (rotator cuff) pinnetilat. Vaivan nimi on ahdas olkanivel eli impingement syndrooma.

Ahdas olkapää johtuu yleisimmin niveltä yläpuolelta suojaavan lapaluun lipan (acromion) kaarevasta muodosta, ja sen aiheuttamasta hankauksesta olkavartta nostavaan jänteeseen (supraspinatus).

Perusongelma olkakivussa on anatominen. Tietynlainen lapaluun lipan muoto altistaa ahtauden syntymiselle. Lapaluun lippa voidaan luokitella muotonsa perusteella kolmeen tyyppiin: tyyppi 1 on alapinnaltaan väljä ja tasainen, tyyppi 2 on kaareva ja tyyppi 3 on voimakkaasti jännetilaa ahtauttava.

Vaivaako ahdas olkanivel? Varaa aika lääkärin vastaanotolle nettiajanvarauksestamme tai puhelimitse 010 235 3535.

Oireet

Useimmiten ahdas olkanivel –syndroomassa oireet alkavat spontaanisti, mutta oireilun voi myös aiheuttaa ylirasitus ja lievähkö tapaturma. Tyypillisiä oireita ovat olkavarren sivulle nostokivut ja kivut kiertoliikkeissä. Olkakipu voi häiritä myös yöunta varsinkin, jos nukkuu olkanivel ”väärässä asennossa”.

Ahdas olkanivel oireyhtymään voi aluksi liittyä lapaluun lipan alaisen limapussin tulehdus (bursiitti). Kun tilanne pitkittyy ja ahtaus on huomattava, alkaa myös supraspinatus-jänne hankautua ja tulehtua. Ajan mittaan tilanne voi kroonistua niin, että tarvitaan tähystysleikkaus.

Hoito

Acromionin alainen ahtaus ei välttämättä vaadi leikkaushoitoa. Perushoitona käytetään lepoa, fysioterapiaa ja joskus myös kortisonipistoksia. Osa ahtausoireista voi johtua myös ryhtiongelmista: olkapäiden ja hartioiden etukumara ryhti voi aiheuttaa ahtausoireyhtymän.

Mikäli vaiva pitkittyy, voidaan sitä hoitaa tähystysleikkauksessa, jossa lapaluun lipan alapinta tasoitetaan eräänlaisella ohuella ”jyrsijällä” tyyppiä 1 muistuttavaksi. Näin jänne saa lisää tilaa liikkua. Toimenpidettä kutsutaan akromioplastiaksi. Potilas nukutetaan toimenpiteen ajaksi. Itse toimenpide kestää noin puoli tuntia, ja potilas kotiutuu jo samana päivänä.

Leikkauksen jälkeinen jatkohoito

Leikkauksen jälkeen käytetään kantosidosta kivun hoitona 1-2 päivää, mutta välttämättä sitä ei tarvita ollenkaan. Olkaniveltä saa liikuttaa heti kivun sallimissa rajoissa.

Leikkauksen yhteydessä haavojen peitoksi laitetaan paksut sidokset. Niiden tarkoitus on imeä pistohaavoilta valuva neste, jota on imeytynyt kudoksiin tähystysleikkauksen aikana. Paksut sidokset poistetaan parin päivän kuluttua leikkauksesta, ja tilalle voidaan laittaa haavateipit. Sidosten poistamisen jälkeen voi käydä normaalisti suihkussa ja pesulla. Ompeleet poistetaan 10 päivän kuluttua. Saunaan tai uimaan ei kannata mennä ennen ompeleiden poistoa.

Leikanneen ortopedin kontrolli on yleensä kahden viikon kuluttua leikkauksesta. Tällöin tarkistetaan, että paraneminen on lähtenyt normaalisti käyntiin. Samalla käynnillä kirjoitetaan lähete fysioterapiaa varten ja kuntoutus voidaan aloittaa. Seuraava ortopedin kontrolli on noin 1,5 kuukauden kuluttua leikkauksesta tai tarpeen mukaan.

Asiantuntijat

Ilmo Helttula

ortopedi, olkapää- ja selkäkirurgi

Terho Kainonen

ortopedi, kyynärpää- ja olkapääkirurgi

Kaisa Lehtimäki

ortopedi, olkapääkirurgi

Juha Ranne

ortopedi, olkapääkirurgi

Tutustu tarinoihin

Antti-Poikela

Lentopalloilija Antti Poikela

Lentopalloilija Antti Poikela on tarvinnut Sairaala NEO:n lääkäreiden apua kahden viime pelikauden aikana. Kevätkaudella

Lue lisää

Videot

Olkapään tähystysleikkaus

Olkapään kuntoutus