Vaivaisenluu kipeänä?

Vaivaisenluu on kivulias ja epämiellyttävä vaiva, jonka hoitaminen vaatii usein korjausleikkauksen. Isovarpaan tyvinivelen vaivaisenluuvirheasennon muuttaminen ei-leikkauksellisin keinoin auttaa vain lievissä tapauksissa.

Virheasento ja kyhmy eivät aina ole kipeitä. Pelkän kosmeettisen vaivan vuoksi leikkausta tehdään harvemmin. Mikäli vaivaisenluu aiheuttaa kipua, varaa aika asiantuntevan ortopedin tutkimukseen. Soita 010 235 3535 tai varaa aika nettiajanvarausjärjestelmässämme.

Vaivaisenluu vaatii usein leikkauksen

Korjausleikkauksessa on pääperiaate, että nuorella potilaalla ja vielä keski-iässä käytetään niin kutsuttua osteotomialeikkausta, jossa kyhmyn poistoon yhdistetään jalkapöydänluun sahaus ja siirtäminen parempaan asentoon.

Eräissä tapauksissa ja vanhemmilla potilailla hyvän tuloksen antaa myös leikkaus, jossa poistetaan sisäpuolelle pullistuva kyhmy ja osa isovarpaan tyvijäsenen luusta.

Tukisidosta käytetään 2 – 4 viikkoa, ja normaalielämän kestäväksi jalkaterä toipuu yleensä 6 – 8 viikossa. Osteotomian luutuminen saattaa joskus viedä enemmänkin aikaa.

Asiantuntijat

Jyrki Heinänen

ortopedi, polvi-, jalkaterä- ja nilkkakirurgi

Petteri Lankinen

ortopedi, polvi- ja nilkkakirurgi

Lasse Lempainen

ortopedi, polvi-, jalkaterä- ja nilkkakirurgi, jännekirurgi

Sakari Orava

ortopedi, polvi- ja nilkkakirurgi, jännekirurgi

Jussi Rantanen

ortopedi, polvi- ja nilkkakirurgi

Janne Sarimo

ortopedi, polvi- ja nilkkakirurgi, jännekirurgi

Juha-Pekka Vuori

ortopedi, polvi- ja nilkkakirurgi