Epävakaa nilkka (löysä nilkka) ja löysän nilkan korjaus

Löysä nilkka eli epävapaa nilkka syntyy joko toistuvien nilkan vammojen seurauksena tai sitten syy on nilkan rakenteesta johtuva. Löysää nilkkaa voidaan hoitaa tukemalla ja kuntouttamalla tai sitten leikkaushoidolla.

Nilkan nivelsiteistä vaurioituvat tavallisesti ulkopuoliset ligamentit. Pahan vääntövamman tai toistuvien nyrjähdysten jälkeen nilkkanivel voi jäädä ”löysäksi”. Se pettää äkillisesti, jalka ”menee alta”, nilkka turpoaa ja kipeytyy. Hyvällä nilkkatuella ja kuntoutuksella voidaan pärjätä varsin pitkään, mutta lopullinen hoitokeino on nivelsiteiden korjausleikkaus.

Yleensä leikkausmenetelmänä käytetään niin kutsuttua anatomista korjausta. Siinä venyttyneet ja arpeutuneet nivelsiteen kiinnitetään pohjeluuhun porareikien kautta kulkevilla langoilla ja vahvistetaan ompelemalla osittain kaksin kerroin. Lyhytaikaisen kipsihoidon (1 – 2 viikkoa) jälkeen käytetään nilkkatukea, ja 6 – 8 viikossa nilkka yleensä kestää liikuntaa.

Ongelmana löysä nilkka? Varaa aika asiantuntevalle ortopedille NEO:sta puhelimitse 010 235 3535 tai nettiajanvarausjärjestelmässämme.

Asiantuntijat

Jyrki Heinänen

ortopedi, polvi-, jalkaterä- ja nilkkakirurgi

Petteri Lankinen

ortopedi, polvi- ja nilkkakirurgi

Lasse Lempainen

ortopedi, polvi-, jalkaterä- ja nilkkakirurgi, jännekirurgi

Sakari Orava

ortopedi, polvi- ja nilkkakirurgi, jännekirurgi

Jussi Rantanen

ortopedi, polvi- ja nilkkakirurgi

Janne Sarimo

ortopedi, polvi- ja nilkkakirurgi, jännekirurgi

Juha-Pekka Vuori

ortopedi, polvi- ja nilkkakirurgi

Tutustu tarinoihin

Antti-Poikela

Lentopalloilija Antti Poikela

Lentopalloilija Antti Poikela on tarvinnut Sairaala NEO:n lääkäreiden apua kahden viime pelikauden aikana. Kevätkaudella

Lue lisää