Ongelmana akillesjänne

Akillesjännevaivat ovat urheilijoiden ja liikunnanharrastajien tyypillisiä vaivoja. Tavallisimpia oireita akillesjännevaivoissa ovat kipu ja jäykkyys. Vaivat voivat johtua tulehduksesta akillesjänteen alueella tai jänteen repeämästä.

Akillesjänteen vaivat ovat hyvin yleisiä. Akillesjänteen vaivat voivat vaihdella satunnaisesta kivusta ja jäykkyydestä aina täydelliseen repeämään. NEO:n ortopedit ovat huippuasiantuntijoita jännekirurgiassa. Varaa aika vastaanotolle puhelimitse 010 235 3535 tai nettiajanvarauksessamme.

Peritendiniitti

Jos akillesjänteen ympärille ilmestyy selvä turvotus rasituksen, esimerkiksi pitkän juoksulenkin jälkeen, on kyseessä todennäköisesti niin sanottu peritendiniitti, eli akillesjänteen ympäryskudoksen tulehdus.

Tämä ei yleensä vaadi leikkaushoitoa, mutta toistuvat tulehdukset voivat aiheuttaa kiinnikkeitä jänteen ympärille, jotka voivat aiheuttaa pitkittyneen kipuoireen ja estää urheilemisen. Tällöin leikkaus, jossa kiinnikkeet vapautetaan, voi olla aiheellinen.

Tendinoosi

Jos akillesjänne tuntuu kipeältä ja jäykältä aina aamuisin heti heräämisen jälkeen, ja kipeytyy kovasti myös rasituksen jälkeen, on luultavimmin kyseessä niin sanottu tendinoosi, eli akillesjänteen sisäinen, eräänlainen ylirasitusmuutos.

Tällöin akillesänteessä usein tuntuu – ja joskus jopa näkyy – sukkulamainen paksuuntuma, joka aristaa paineltaessa. Jos oireet ovat hankalat ja pitkittyvät muista hoidoista huolimatta, voidaan vaivaa hoitaa leikkauksella. Ennen leikkausta tehdään usein ultraääni- tai magneettikuvaus jänteestä.

Repeämä

Akillesjänne repeää tyypillisesti täysin ennalta arvaamatta ja usein nopeassa ponnistuksessa. Pohkeen alaosassa tuntuu tällöin voimakas napsahdus, jonka voi joskus jopa kuulla. Ortopedi pystyy useimmiten toteamaan täydellisen akillesjänteen repeämän ilman ultraäänitutkimusta.

Hoitovaihtoehdot ovat joko kipsaus tai leikkaus. Hoitopäätös kannattaa tehdä asiantuntevan ortopedin kanssa.

Thompsonin testi akillesjänteen repeämän diagnosoimiseksi

Akillesjänneleikkaukset

Akillesjänteen katkeaminen on dramaattinen vamma niin aktiivisella liikkujalla kuin työelämässä. Jos akillesjänne on katkennut, saavutetaan paras tulos leikkaushoidolla.

Leikkauksessa jänteen päät ommellaan. Tarvittaessa aluetta vahvistetaan potilaan omalla kudoksella siirtämällä siihen omaa jänne- tai lihaskalvomateriaalia. Kipsihoitoa tarvitaan yleensä 3 – 6 viikkoa.

Akillesjänteen rasitusperäisten kiputilojen ja ”tulehdusten” hoito on varsin pitkään ei-leikkauksellinen. Tilannetta yritetään korjata muun muassa lääkkeillä, fysioterapialla, venytyksillä. Eräissä tapauksissa kiputila kroonistuu, ja tällöin jänne on leikattava.

Akillesjänteen ”puhdistus- ja vapautus” – leikkaus tehdään kroonisessa tulehduksessa. Sen lisäksi voidaan poistaa ja ompelemalla vahvistaa osittain revennyttä jännettä tai poistaa ulkoneva kantaluun ylänurkkaus, joka on hangannut jännettä ja aiheuttanut kroonisen limapussintulehduksen.

Sairaala NEO:n ortopedien Janne Sarimon ja Sakari Oravan julkaisema artikkeli pitkittyneen akillesjännevaivan hoidosta (Scandinavian Journal of Surgery, 2011. PDF in english).

Akillesjänteen tendinopatia

Tiivistelmä LT Janne Sarimon dosenttiluennosta 1.6.2012

Akillesjänteen tendinopatialla tarkoitetaan yleensä ylirasituksesta johtuvaa akillesjänteen vaivaa, johon liittyy kipu liikunnan ja fyysisen työn aikana, jänteen alueen jäykkyys etenkin aamuisin sekä jänteen kosketusarkuus ja paksuuntuminen. Vaiva on yleinen ja yleistyy niin urheilijoilla kuin ei-urheilijoillakin. Tästä vaivasta kärsivät yleensä keski-ikäiset ja vanhemmat urheilijat ja aktiiviliikkujat. Lenkkeily sekä pallopelit ovat tavallisia lajeja joita harrastavilla akillesjänteen tendinopatiaa esiintyy.

Tarkkaa syytä akillesjänteen tendinopatialle ei tiedetä. Jänteen ylikuormittuminen on yksi teoria, mutta vaivaa esiintyy myös ihmisillä jotka kuormittavat akillesjännettään hyvin vähän. Akillestendinopatialle altistavat mm. mäkijuoksu, intervalliharjoittelu sekä jotkin jalkaterän ja nilkan asentohäiriöt. Diabeetikoilla ja hormonikorvaushoidon käyttäjillä vaiva on myös tavallista yleisempi.

Lääkäri tekee akillesjänteen tendinopatian diagnoosin oireiden ja tutkimuslöydösten perusteella. Joskus tarvitaan ultraääni- tai magneettikuvausta muiden mahdollisten vammojen tai sairauksien poissulkemiseksi. Akillesjänteen kivulle voi olla myös muita syitä kuten kiinnikkeet sekä osittaiset repeämät ja näiden hoito voi poiketa oleellisesti akillesjänteen tendinopatian hoidosta.

Ensisijainen hoito on aina ei-leikkauksellista ja siihen kuuluvat ns. eksentriset harjoitteet joilla samanaikaisesti vahvistetaan ja venytetään akillesjännettä. Lisänä voidaan käyttää fysioterapeuttien antamia hoitoja. Joskus liikuntaa joutuu muokkaamaan vaivoihin sopivaksi. Täydellinen lepo ei kuitenkaan vaivaa paranna ja yleensä hoidon aikana saa kohtuullista liikuntaa harrastaa ja sen on jopa suositeltavaa.

Jos ei-leikkauksellisella hoidolla ei saavuteta riittävää tulosta oireiden vaikeusasteesta riippuen 3-12 kuukauden aikana, voidaan harkita leikkaushoitoa. Leikkaushoito räätälöidään aina yksilöllisesti potilaan mukaan. Leikkaushoidon tulokset ovat pääsääntöisesti hyviä ja useimmiten liikunta onnistuu samalla tasolla kuin ennen vaivojen alkua.

Sairaala NEO:ssa hoidetaan säännöllisesti akillesjänteen tendinopatiasta, kuten muistakin akillesjänteen vaivoista kärsiviä potilaita, ja tehdään myös tutkimusta näistä vaivoista.

Asiantuntijat

Jyrki Heinänen

ortopedi, polvi-, jalkaterä- ja nilkkakirurgi

Petteri Lankinen

ortopedi, polvi- ja nilkkakirurgi

Lasse Lempainen

ortopedi, polvi-, jalkaterä- ja nilkkakirurgi, jännekirurgi

Sakari Orava

ortopedi, polvi- ja nilkkakirurgi, jännekirurgi

Jussi Rantanen

ortopedi, polvi- ja nilkkakirurgi

Janne Sarimo

ortopedi, polvi- ja nilkkakirurgi, jännekirurgi

Juha-Pekka Vuori

ortopedi, polvi- ja nilkkakirurgi

Tutustu tarinoihin

Antti-Schrey

Elämäntapaliikkuja Antti Schrey

Antti Schreyn kantapää oli kipuillut jo useamman vuoden ajan. Liikunnallinen mies yritti jatkaa harrastuksiaan kykyjensä

Lue lisää
Tommi-Sundell

Kestävyysjuoksija Tommi Sundell

Kestävyysjuoksija Tommi Sundellin akillesjännevaivat alkoivat hallikaudella helmikuussa 2012. SM-kilpailuissa 800 metrin

Lue lisää

Videot

Thompsonin testi