Niskan retkahdusvamman oireet

Yleisimmät oireet niskan retkahdusvammassa ovat niskan kipu ja jäykistyminen. Myös päänsärky on tavallista. Vakavammasta vammasta varoittavat erilaiset neurologiset oireet.

Lähes kaikilla esiintyviä oireita niskan retkahdusvamman vakavuudesta riippumatta ovat niskan kipu ja jäykistyminen. Myös huimaus on tavallista. Huimaus johtuu siitä, etteivät niskan alueella toimivat aistinsolut toimi kunnolla. Niiden tehtävänä on antaa tietoa pään liikkeistä suhteessa vartaloon.

Niskan retkahdusvamma aiheuttaa niskakivun ja –säryn lisäksi hyvin usein päänsärkyä, joka voi olla jatkuvaa. Jos keskushermoston rakenteet tai niiden toiminta on vaurioitunut, voi esiintyä myös virtsarakon toiminnan häiriöitä.

Jos vammaan ei ole liittynyt neurologisia oireita tai murtumia, oireet lievittyvät usein nopeasti päivissä tai viikoissa. Niskan väsymistä ja kipeytymistä voi esiintyä pitkään.

Jos epäilet saaneesi niskan retkahdusvamman, varaa aika Neuro NEO:n asiantuntijan vastaanotolle. Ajan voit varata puhelimitse 010 2353535 tai nettiajanvarauksemme kautta.

Myös vakavammasta retkahdusvammasta voi toipua

Tärkeimpiä varoitusmerkkejä vakavammasta retkahdusvammasta ovat neurologiset oireet: käsiin ja/tai jalkoihin säteilevä kipu tai puutuminen, nielemis- tai tasapainovaikeudet. Myös näön käytön vaikeuksia voi esiintyä.

Pahimmillaan niskan rakenteiden murtumat tai sijoiltaanmenot aiheuttavat neliraajahalvauksen tai kuoleman. Tällaiset vammat eivät tietenkään jää toteamatta, mutta lievempien vammojen kohdalla niiden todellisen vakavuuden arvioiminen on usein vaikeaa tai mahdotonta.

Vammoissa, joihin on liittynyt murtumia, todettuja nivelsiderepeämiä tai neurologisia oireita, on suurempi riski pitkäaikaisiin tai pysyviin vaivoihin. Monet tällaisen vamman saaneet paranevat kuitenkin täysin, mutta ennustaminen aivan alkuvaiheessa on vaikeaa.

Niskan retkahdusvamman pitkäaikaiset oireet

Jos vamma on luonteeltaan sellainen, että niskaan – useimmiten sen yläosaan kahden ylimmän kaulanikaman alueelle – jää pysyviä vaurioita, jotka estävät näiden rakenteiden normaalin toiminnan, aiheutuu tästä yleensä myös pitkäaikaisia tai pysyviä vaivoja. Nämä voidaan jaotella fyysisiin ja neurologisiin.
Yleisimmät fyysiset vaivat niskan retkahdusvammoissa:

  • niskakipu ja takaraivopainotteinen päänsärky
  • huimaus
  • niskan väsyminen
  • niskan liikerajoitukset

Yleisimmät neurologiset vaivat niskan retkahdusvammoissa:

  • raajojen, lähinnä yläraajojen tuntohäiriöt ja säteilykivut
  • nielemisvaikeudet
  • tasapainovaikeudet

Retkahdusvamman harvinaisia oireita

Harvinaisempia mutta hyvin invalidisoivia oireita voivat olla keskushermoston tasapainojärjestelmän häiriöt. Ne saattavat ilmetä esimerkiksi kömpelyytenä, etäisyyksien ja nopeuksien arvioinnin vaikeutena, linjojen hahmottamisen vaikeutena (esim. suorassa oleva näyttää vinolta), liikkeen seuraamisen vaikeutena tai vaikeuksina sietää kiihtyvyyttä ja hidastuvuutta (esim. autossa).

Osalla voi esiintyä myös motorisen järjestelmän oireita pakkoliikkeiden tai raajojen jänteyden ja asennon hallinnan vaikeutena. Harvinaisina oireina voi esiintyä myös puheen tuoton häiriöitä tai tajunnan häiriöitä. Ei valitettavasti ole kovin poikkeuksellista, että tällaisia oireita saatetaan pitää psyykkisinä, kun perinteisissä tutkimuksissa ei löydy mitään poikkeavaa eivätkä oireetkaan ole ehkä erikoislääkärillekään tuttuja.

Niskan retkahdusvamman hoito

Asiantuntijat

Anu Anttinen

neurologi

Harri Arikka

lastenneurologi

Juha-Pekka Erälinna

neurologi

Janek Frantzén

neurokirurgi, selkä- ja kaularankakirurgi

Pekka Jokinen

neurokirurgi

Jaana Korpela

neurologi

Mikko Laaksonen

neurologi

Salla Lamusuo

neurologi

Riitta Niskanen

neurologi

Olli Oksaranta

neurologi

Jaakko Rinne

neurokirurgi

Olli Tenovuo

neurologi

Pauli Ylikotila

neurologi