Niskan retkahdusvamman hoito

Niskan retkahdusvammoja hoidetaan vamman laadusta riippuen tukikauluksella, OMT-fysioterapialla, lääkehoidolla sekä poikkeustapauksissa joskus myös leikkaushoidolla.

Niskan retkahdusvamman hoito perustuu vamman ja siihen liittyvän oirekuvan huolelliseen arviointiin. Suurimpana haasteena on saada vauriosta tarkka käsitys, koska kaularangan yläosan ja kallon liitosalueen kuvantaminen on erittäin vaikeaa myös nykymenetelmillä. Erityisesti alueen toiminnan luotettava tutkiminen on vaikeaa.

Huolelliset kuvaukset eri menetelmillä antavat useimmiten yhdessä kokeneen kliinisen tutkimuksen kanssa melko hyvän käsityksen siitä, minkälaisesta vauriosta on kysymys.

Neuro NEO:ssa vastaanottoaan pitävät kokeneet neurologian erikoislääkärit, joilla on osaamista niskan retkahdusvammojen tutkimisesta. Ajan vastaanotolle voit varata puhelimitse 010 235 3535 tai nettiajanvarauksemme kautta.

Tukikauluksen käyttäminen

Lähes kaikki potilaat hyötyvät yksilöllisesti valmistetusta tukikauluksesta, jota käytetään ainakin liikennevälineissä matkustettaessa ja niskan väsyessä. Osa käyttää tukikaulusta jatkuvasti saadakseen pidettyä oireet siedettävinä. Toisin kuin usein luullaan, niskan lihasten surkastumista ei tukikauluksen käytön takia tarvitse pelätä, sillä tärkeät syvät niskalihakset toimivat jatkuvasti kauluksesta huolimatta.

OMT-fysioterapia

Osa potilaista hyötyy huomattavasti niskan alueen OMT-fysioterapiasta, jonka tavoitteena on niskan liikkuvuuden normalisointi.

Tavanomaisesta tai osaamattomasta fysioterapiasta on usein enemmän haittaa kuin hyötyä, ja pieni osa potilaista ei siedä mitään niskan käsittelyyn perustuvaa hoitoa.

Leikkaushoito ja lääkitys

Poikkeustapauksissa voidaan harkita kirurgista hoitoa, mutta sen perusteet ovat vielä vakiintumattomat. Kipuoireita hoidetaan myös lääkkeillä.

Niskan retkahdusvammat

Asiantuntijat

Anu Anttinen

neurologi

Harri Arikka

lastenneurologi

Juha-Pekka Erälinna

neurologi

Janek Frantzén

neurokirurgi, selkä- ja kaularankakirurgi

Pekka Jokinen

neurokirurgi

Jaana Korpela

neurologi

Mikko Laaksonen

neurologi

Salla Lamusuo

neurologi

Riitta Niskanen

neurologi

Olli Oksaranta

neurologi

Jaakko Rinne

neurokirurgi

Olli Tenovuo

neurologi

Pauli Ylikotila

neurologi