Niskan retkahdusvamma

Niskan retkahdusvammoja voi syntyä liikenneonnettomuuksissa, päähän kohdistuneissa tapaturmissa kuten kaatumis- ja putoamistapaturmissa tai pahoinpitelyissä.Niskan retkahdusvammalla tarkoitetaan tapaturmaista vammaa, jossa pää ja kaularanka joutuvat äkilliseen voimakkaaseen heilahdusliikkeeseen.

Tavallisimpia vamman oireita ovat niskan kipu ja jäykistyminen sekä huimaus ja päänsärky. Vakavammasta vammasta varoittavat neurologiset oireet, kuten esimerkiksi raajoihin säteilevä kipu tai puutuminen, nielemis- ja tasapainovaikeudet.

Neuro NEO:n asiantuntijoiden vastaanotolla oireet tutkitaan huolellisesti. Varaa aika puhelimitse tai nettiajanvarauksemme kautta!

Niskan retkahdusvammaan liittyy usein aivovamma

Niskan retkahdusvammaan liittyy usein aivovamma ja päinvastoin. Jos vamma on ollut riittävän voimakas vaurioittamaan aivoja, on hyvin mahdollista, että myös niskan rakenteissa on tapahtunut vaurioita. Vastaavasti niskan rakenteiden vaurioituminen antaa aiheen epäillä, että aivoissakin on voinut tapahtua vaurioita. Vammamekanismi on näissä oleellinen määräävä tekijä.

Vammoissa, joihin liittyy murtumia, todettuja nivelsiderepeämiä tai neurologisia oireita, on suurempi riski pitkäaikaisiin tai pysyviin vaivoihin.

Niskan retkahdusvamman syntyminen

Niskan retkahdusvamman oireet

Niskan retkahdusvamman hoito

Asiantuntijat

Anu Anttinen

neurologi

Harri Arikka

lastenneurologi

Juha-Pekka Erälinna

neurologi

Janek Frantzén

neurokirurgi, selkä- ja kaularankakirurgi

Pekka Jokinen

neurokirurgi

Jaana Korpela

neurologi

Mikko Laaksonen

neurologi

Salla Lamusuo

neurologi

Riitta Niskanen

neurologi

Olli Oksaranta

neurologi

Jaakko Rinne

neurokirurgi

Olli Tenovuo

neurologi

Pauli Ylikotila

neurologi