Myastenia ja raskaus

Myastenian tulisi olla stabiili ennen raskautta. Mestinon/Ubretid sekä kortisonilääkitys jatkuvat tarvittaessa myös raskauden aikana.

Pahenemisvaiheita esiintyy harvoin raskauden aikana, mutta myastenian oireiston pahenemisriski on jonkin verran lisääntynyt ensimmäisten kuuden raskauskuukauden aikana.

Mahdollisessa raskausmyrkytyksessä tulee välttää magnesiumin käyttöä, koska se voi pahentaa myastenian oireita.

Myastenia ja synnytys

Synnytys toteutetaan normaalisti alatiesynnytyksenä. Mahdolliseen keisarinleikkaukseen päädytään muista syistä. Synnytyskivun hoitoon sopii epiduraalipuudutus ja keisarinleikkaus tehdään spinaalipuudutuksessa.

Leikkauksen esilääkitykseen tulisi liittää atropiini, koska myastenialääkkeet voivat lisätä vagaalisia heijasteita. Mahdollisuuksien mukaan käytetään paikallis- tai spinaalianestesiaa välttäen lihaksia rentouttavia lääkkeitä. Yleensä nukutus sinänsä aiheuttaa riittävän lihasrentouden. Nukutuksen jälkeen tulee varautua tavallista pidempään hengityskonehoitoon.

Myasteniaoireet vastasyntyneellä

Vastasyntyneellä voi esiintyä ohimenevästi myasteniaoireilua esimerkiksi imemisvaikeutena. Oireet ovat kuitenkin yleensä lieviä, ja niiden hoitoon tarvitaan vain harvoin lääkitystä.

 

Asiantuntijat

Anu Anttinen

neurologi

Harri Arikka

lastenneurologi

Anna Brück

neurologi

Juha-Pekka Erälinna

neurologi

Janek Frantzén

neurokirurgi, selkä- ja kaularankakirurgi

Pekka Jokinen

neurokirurgi

Valtteri Kaasinen

neurologi

Matti Karvonen

neurologi

Jaana Korpela

neurologi

Mikko Laaksonen

neurologi

Salla Lamusuo

neurologi

Riitta Niskanen

neurologi

Olli Oksaranta

neurologi

Jaakko Rinne

neurokirurgi

Pauli Ylikotila

neurologi