Aivoverenkiertohäiriöiden oireet ja hoito

Aivoverenkiertohäiriön oireet ovat yleensä äkillisiä, nopeasti maksiminsa saavuttavia puutosoireita. Oireita ovat esimerkiksi puhekyvyn menetys tai puheen puuromaisuus, raajan tai raajaparin halvausoire tai puutuminen, puutos näkökentässä tai toisen silmän äkillinen näön menetys. Oireiden ilmaantuessa soitetaan viipymättä yleiseen hätänumeroon 112.

Ohimenevässä kohtauksessa, eli niin sanotussa TIA- kohtauksessa, oireet kestävät tyypillisesti minuutteja tai harvemmin tunteja. Vaikka oireet menisivät kokonaan ohitse, tulee viipymättä ottaa yhteyttä yleiseen hätänumeroon 112, jotta oireiden syy voidaan tutkia päivystyksellisesti.

Alle kahden viikon sisällä tulleet aivoverenkiertohäiriökohtaukset tulee tutkia päivystyksellisesti sairaalaolosuhteissa, Varsinais- Suomen alueella TYKSin ensiavussa. Sairaalaolosuhteissa voidaan harkita aivoinfarktin liuotushoitoa tai katetrin avulla tehtävää toimenpidettä, eli niin sanottua endovaskulaarista hoitoa.

Aivoverenkiertohäiriö voi tulla myös työikäiselle

Keskimääräinen sairastumisikä on 75 vuotta, mutta joka neljäs aivoverenkiertohäiriöön sairastuva potilas on työikäinen.

Akuuttiin aivoverenkiertohäiriöön (AVH) sairastuu Suomessa vuosittain noin 15 000 henkilöä. Noin 85 prosenttia AVH- tapauksista on verisuonen tukkeuman eli aivoinfarktin aiheuttamia häiriöitä ja 15 prosenttia aivoverenvuotoja.

Mikä aiheuttaa aivoverenkiertohäiriön?

Aivoverenkiertohäiriöiden tavallisimmat riskitekijät voivat vähitellen johtaa joko yksin tai yhdessä valtimoiden kovettumaan tai tukkeumaan. Riskitekijöitä ovat:

  • kohonnut verenpaine, verensokeri tai kolesteroliarvo
  • sydänsairaudet kuten eteisvärinä tai sepelvaltimotauti
  • tupakointi
  • runsas alkoholin käyttö
  • ylipaino

Tavallisin aivoinfarktin aiheuttaja on suuren suonen tukos valtimotautikovettuman pohjalta. Muita yleisiä aiheuttajia ovat pienen suonen tukkeuma, joka liittyy useimmiten verenpaine- tai sokeritautiin, kaulavaltimon hyytymästä johtuva verisuonitukos tai sydänperäinen tukos. Harvinaisempia aivoinfarktin aiheuttajia ovat esimerkiksi sydämen synnynnäiset rakenneviat, poikkeava tukostaipumus, aurallinen migreeni tai verisuonen repeämä.

Aivoverenkiertohäiriön tutkiminen

Magneettikuvauksella (MRI) saadaan kattava käsitys aivojen rakenteesta ja poikkeavuuksista. MRI- kuvauksessa pystytään erottamaan myös kooltaan pienet ja aivorungon alueelle sijoittuvat verenkiertohäiriöt tietokonetomografiatutkimusta luotettavammin.

Magneettilaitteella voidaan kuvata myös aivojen ja kaulan alueen verisuonisto, jolloin nähdään mahdolliset verisuonten ahtaumat tai tukkeumat. Magneettikuvauksella voidaan luotettavasti osoittaa myös muita mahdollisesti oireiden taustalla olevia keskushermoston sairauksia.

Aivoverenkiertohäiriön hoitaminen

Lääkehoito suunnitellaan yksilöllisesti verenkiertohäiriön aiheuttajan ja riskisairauksien mukaan. Useimmilla todetaan häiriön taustalla verenpainetauti, kohonneet kolesteroliarvot tai verensokeri. Tupakointi tulisi lopettaa ja alkoholin kulutusta minimoida. Mikäli potilaalla on ylipainoa, pitäisi ruokavalion muutoksilla ja liikuntaa lisäämällä pyrkiä painonpudotukseen.

Aivoverenkiertohäiriön seuranta

Aivoverenkiertohäiriö on vakava sairaus. Sairastumisen jälkeen aivoverenkiertohäiriö vaatii tarkan seurannan, jotta uudelta kohtaukselta voitaisiin välttyä. Tutkimusten mukaan riskitekijöiden hyvä hoito ehkäisee uusia kohtauksia jopa 80 prosenttia.

Asiantuntijat

Anu Anttinen

neurologi

Harri Arikka

lastenneurologi

Anna Brück

neurologi

Juha-Pekka Erälinna

neurologi

Janek Frantzén

neurokirurgi, selkä- ja kaularankakirurgi

Pekka Jokinen

neurokirurgi

Valtteri Kaasinen

neurologi

Matti Karvonen

neurologi

Nina Kemppainen

neurologi

Jaana Korpela

neurologi

Mikko Laaksonen

neurologi

Salla Lamusuo

neurologi

Pauliina Lindholm

neurologi

Riitta Niskanen

neurologi

Olli Oksaranta

neurologi

Jaakko Rinne

neurokirurgi

Olli Tenovuo

neurologi

Milla Ylijoki

lastenneurologi

Pauli Ylikotila

neurologi

Videot

Yleisöluento: Aivoverenkiertohäiriön riskitekijät ja hoito