Aivoihin voi tulla monenlaisia vaurioita – suurin osa on lieviä aivovammoja

Tyypillisesti aivovammoja syntyy liikenneonnettomuuksissa sekä kaatumis- ja putoamistapaturmissa. Noin 35 000 suomalaista saa vuosittain aivovamman. Vammoista vajaa kolmasosa vaatii sairaalahoitoa.

Aivoihin voi tulla hyvin monenlaisia vaurioita, jotka ovat sekä hoidon että ennusteen kannalta hyvin erilaisia. Aivovammojen vakavuus vaihtelee hyvin lievistä vammoista eli niin kutsutuista aivotärähdyksistä erittäin vakaviin vammoihin, jotka voivat aiheuttaa pysyvän tajuttomuuden tai pahimmillaan kuoleman. Suurin osa aivovammoista on onneksi lieviä.

Minkälaisia oireita aivovamma aiheuttaa?

Kaikkein lievimpiä vammoja lukuun ottamatta aivovamma aiheuttaa yleensä ensimmäisinä tunteina ja päivinä monenlaisia oireita. Tajunnan häiriöiden ja muistiaukkojen lisäksi tavallisia oireita ovat päänsärky, huimaus, pahoinvointi, väsymys, unihäiriöt, keskittymisvaikeudet, muistihäiriöt, yleinen hidastuneisuus sekä ärtyneisyys.

Aivovamman jälkioireet ovat periaatteessa samoja kuin ensioireet: osalla vamman aiheuttamat oireet eivät häviä ensimmäisten päivien tai viikkojen aikana, vaan jäävät pitkäkestoisiksi tai pysyviksi ongelmiksi.

Neuro NEO:sta saat asiantuntevaa hoitoa aivovammojen tutkimisessa ja hoidossa. Varaa aika vastaanotolle puhelimitse tai nettiajanvarauksemme kautta!

Aivovammojen vakavuus vaihtelee

Aivovammojen vakavuuden määrittelyssä käytetään apuna tajunnan tasoa, vammautumisen jälkeisen muistiaukon kestoa, lääkärin tutkimuksessa todettuja aivoperäisiä löydöksiä sekä aivokuvausten tuloksia. Yhdessäkin nämä antavat kuitenkin usein vielä melko epävarman ennusteen vamman lopullisesta toipumistuloksesta.

Hyvin lievä ja lievä aivovamma

Hyvin lievissä ja lievissä aivovammoissa suurin osa toipuu ennalleen yleensä muutamassa päivässä tai viikossa.  Noin 15 prosentille jää kuitenkin pitkäaikaisia tai pysyviä oireita.

Keskivaikea aivovamma

Keskivaikean vamman saaneista suurelle osalle jää pysyviä oireita, kuten esimerkiksi muistivaikeuksia ja poikkeavaa väsymystä, mutta myös täysin oireettomaksi toipuminen on mahdollista.

Vaikea ja erittäin vaikea aivovamma

Vaikeasta aivovammasta jää lähes aina pysyviä oireita, mutta oireettomaksi toipuminenkin on joskus mahdollista. Jos potilas on yli viikon tajuttomana tai hänen muistiaukkonsa kestää yli kuukauden, vammaa pidetään erittäin vaikeana. Tämän asteisesta vammasta oireettomaksi ei käytännössä toivu kukaan, ja pieni osa saattaa jäädä pysyvästi tajuttomaksi.

Aivovamman ensioireet

Aivovamman jälkioireet

Kuntoutus aivovamman jälkeen

Ajankohtaista

Katso kaikki

Muistipulmat kannattaa selvittää

Muistin hidastuminen kuuluu normaaliin ikääntymiseen, mutta arkea haittaavat muistivaikeudet voivat olla merkki alkavasta muistisairaudesta. Raja normaalin ikääntymisen ja alkavan muistisairauden …

Lue lisää

Asiantuntijat

Anu Anttinen

neurologi

Harri Arikka

lastenneurologi

Juha-Pekka Erälinna

neurologi

Janek Frantzén

neurokirurgi, selkä- ja kaularankakirurgi

Pekka Jokinen

neurokirurgi

Nina Kemppainen

neurologi

Jaana Korpela

neurologi

Mikko Laaksonen

neurologi

Salla Lamusuo

neurologi

Riitta Niskanen

neurologi

Olli Oksaranta

neurologi

Jaakko Rinne

neurokirurgi

Olli Tenovuo

neurologi

Milla Ylijoki

lastenneurologi

Pauli Ylikotila

neurologi