Vapina on yleinen oire

Vapina voi olla merkki tietyistä aineenvaihduntataudeista kuten kilpirauhasen liikatoiminnasta, perinnöllisestä vapinataudista kuten essentiaalisesta vapinasta, Parkinsonin taudista tai lääkeaineen sivuvaikutuksesta.

Yleisin vapinamuoto on kaikille tuttu korostunut fysiologinen vapina, jota saattaa esiintyä jännittävissä tilanteissa. Suurin osa vapinoista on lieviä ja ohimeneviä.  Joskus vapina on voimakasta, pitkäkestoista tai muuten haittaavaa, ja siksi johtaa lääkärin vastaanotolle hakeutumiseen.

Vapinan syyn tutkiminen

Vapinaa voi esiintyä kaikissa raajoissa, vartalolla ja myös päässä. Neurologi voi vapinan sijainnin, taajuuden ja laajuuden perusteella arvioida sen todennäköistä syytä silloin, kun tiedossa on, onko vapina lepovapinaa, kannatusvapinaa vai liikevapinaa. Myös neurologinen tutkimus ja potilaan haastattelu tuovat arvokasta tietoa oireen syystä.

Neuro NEO:n erikoislääkäreiden vastaanotolle varaat ajan helposti nettiajanvarauksemme kautta tai puhelimitse 010 235 3535.

Vapinan syytä selvitetään tarpeen mukaan myös verinäyttein, joiden pohjalta arvioidaan elimistön ja lihaksiston aineenvaihdunnallista tilaa. Joskus myös pään kuvantaminen magneettikuvauslaitteella tai muut konetutkimukset ovat tarpeen. Suurin osa vapinoista voidaan selvittää ja hoitaa ilmankin.

Vapinan hoito

Vapinan hoito perustuu sen syyn hoitoon aina, kun se on mahdollista. Lisäksi käytettävissä on suuri joukko lääkkeitä, joilla vapinaa voidaan vähentää.

Asiantuntijat

Anu Anttinen

neurologi

Harri Arikka

lastenneurologi

Anna Brück

neurologi

Juha-Pekka Erälinna

neurologi

Janek Frantzén

neurokirurgi, selkä- ja kaularankakirurgi

Pekka Jokinen

neurokirurgi

Valtteri Kaasinen

neurologi

Matti Karvonen

neurologi

Nina Kemppainen

neurologi

Jaana Korpela

neurologi

Mikko Laaksonen

neurologi

Salla Lamusuo

neurologi

Pauliina Lindholm

neurologi

Riitta Niskanen

neurologi

Olli Oksaranta

neurologi

Jaakko Rinne

neurokirurgi

Juha Rinne

neurologi

Olli Tenovuo

neurologi

Milla Ylijoki

lastenneurologi

Pauli Ylikotila

neurologi