Unihäiriöt

Ihminen nukahtaa normaalisti alle puolessa tunnissa. Normaali unesta herätään aamulla virkistyneenä, eikä unen aikana ole pitkittynyttä valvetta. Tavallisin unen määrä on 7–8 tuntia yössä.

Unen kesto vaihtelee geneettisistä, ikään liittyvistä tai yksilöllisitä syistä.

Unihäiriöstä puhutaan silloin, kun henkilöllä on enemmän kuin kolme kertaa viikossa ja yli kuukauden ajan nukahtamisvaikeuksia, unessa pysymisen vaikeutta, liian aikaista heräämistä, päiväväsyneisyyttä tai muuta uneen liittyvää ongelmaa, joka aiheuttaa hänelle merkittävää haittaa.

Erilaisista unihäiriöistä kärsivät voivat varata vastaanottoajan unihäiriöiden hoitoon keskittyneelle neurologi Salla Lamusuolle.
Ajan voit varata helposti puhelimitse 010 235 3535 tai nettiajanvarauksemme kautta.

Ennen vastaanottoa täytetään unikysely sekä pidetään vähintään viikon ajan unipäiväkirjaa.

Mistä unihäiriöt johtuvat?

Unihäiriöistä tavallisin on unettomuus. Unettomuus voi olla tilapäinen, esimerkiksi johonkin elämän stressitilanteeseen liittyvä, ohimenevä ilmiö. Se voi kuitenkin pitkittyä tai jopa kroonistua, jolloin unettomuus voi olla muun muassa riskinä sydän- ja verisuonitaudeille, painon nousulle, muistivaikeuksille ja muille ajatteluun liittyville ongelmille sekä mielialahäiriöille.

Unihäiriöitä voivat aiheuttaa myös levottomat jalat –oireyhtymä, uniapnea, masennus tai ahdistuneisuus, eräät somaattiset sairaudet kuten fibromyalgia tai muut kipuoireyhtymät sekä jotkin lääkeaineet.

Päiväväsyneisyyden taustalla voi olla liian vähäinen unen määrä tai sen huono laatu. Somaattiset sairaudet tai mielialaongelmat voivat aiheuttaa väsyneisyyttä. Neurologisia pitkäaikaista päiväväsyneisyyttä, nukahtelutaipumusta lisääviä ja yöunen poikkeavuuksia aiheuttavia sairauksia ovat narkolepsia ja idiopaattinen hypersomnia.

Unen fysiologiaa

Hermoverkosto toimii neurofysiologisesti, neurokemiallisesti ja neuroanatomisesti erilailla unessa ja valvetilassa. Uni voidaan jakaa kahteen hermoverkostollisesti erilaiseen vaiheeseen: NREM- ja REM-uneeen (rapid eyes movements eli vilkeuni).

NREM-uni luokitellaan nykyisin kolmeen eri vaiheeseen: N1-, N2- ja N3-uni. N-1 ja N2-uni vastaavat aikaisempaa S1- ja S2-unta, eli ne ovat niin sanottua kevyttä unta, kun taas N3 sisältää aikaisemmat S3- ja S4-luokituksen (hidasaaltouni, syvä uni).

Nukumme noin kolme neljäsosaa ajasta NREM-unta ja noin neljäsosan eli pari tuntia REM-unta. Syvän unen osuus on noin 20 prosenttia ja kevyen noin 55 prosenttia unen kokonaiskestosta. NREM – unen aikana EEG:n aktiivuus hidastuu, kun taas REM-unen aikana EEG muistuttaa valvetilaa, mutta lihakset ovat täysin rentona.

Syvän unen katsotaan olevan tarpeellinen hippocampuksen muistijälkien syntymiselle eli deklaratiiviselle muistille. Se koetaan virkistävänä unena, kun taas REM-unen aikana syntyvät tunnemuistin muistijäljet. Normaali unessa eri vaiheet vuorottelevat niin, että yössä on yhteensä 4—6 noin 90 minuutin pituista sykliä, joissa käydään läpi kaikki eri univaiheet. Alkuyöstä nukutaan enemmän syvää unta, ja aamuyöllä taas REM-unen suhteellinen osuus kasvaa.

Unihäiriöiden tutkiminen ja hoito

Unihäiriöiden diagnoosin tekeminen perustuu hyvään potilaan haastatteluun. Usein apuna käytetään myös unipäiväkirjaa ja joitakin strukturoituja unikyselykaavakkeita. Unihäiriöiden diagnostiikka ja hoito saattavat vaatia moniammatillista työryhmää.

Yöpolygrafiatutkimuksella voidaan diagnosoida unenaikainen hengityshäiriö ja levottomat jalat -oireyhtymään liittyvät jalkojen unenaikaiset liikehdinnät.

Unipolygrafiatutkimuksessa tutkitaan unen eri vaiheita unenaikaisen aivosähkökäyrän avulla. Päiväsaikaista väsyneisyyttä ja vireystilaa tutkitaan MSLT – (multiple sleep latency test, univiivetesti) ja MWT -(hereilläpysymistesti) tutkimusten avulla.

Lataa ja tulosta täältä:

Unikysely (pdf)

Unipäiväkirja (pdf)

Asiantuntijat

Anu Anttinen

neurologi

Harri Arikka

lastenneurologi

Anna Brück

neurologi

Juha-Pekka Erälinna

neurologi

Janek Frantzén

neurokirurgi, selkä- ja kaularankakirurgi

Pekka Jokinen

neurokirurgi

Valtteri Kaasinen

neurologi

Matti Karvonen

neurologi

Nina Kemppainen

neurologi

Jaana Korpela

neurologi

Mikko Laaksonen

neurologi

Salla Lamusuo

neurologi

Pauliina Lindholm

neurologi

Riitta Niskanen

neurologi

Olli Oksaranta

neurologi

Jaakko Rinne

neurokirurgi

Olli Tenovuo

neurologi

Milla Ylijoki

lastenneurologi

Pauli Ylikotila

neurologi