Puutuminen ja tuntohäiriöt

Puutuminen on useimmiten harmiton ja ohimenevä oire, mutta joissakin tapauksissa on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Puutumisoire on hyvin usein hyvänlaatuinen ja ohimenevä, mutta joskus se voi olla myös vakava. Hyvänlaatuinen puutuminen häviää yleensä esimerkiksi asennon vaihtamisen tai käden ravistelun jälkeen. Puutuminen, joka ilmenee silloin kun kädet ovat ylhäällä, viittaa tavallisesti niska-hartiaseudun lihasten ongelmiin tai joskus myös kaularankaperäiseen syyhyn.

Puutuminen ja tuntohäiriöt ovat yleisiä oireita, joiden tavallisimpia syitä ovat erilaiset lyhytaikaiset ja ohimenevät hermojen puristus- ja pinnetilat. Hermon pinnetila voi sijaita esimerkiksi ranteessa tai kyynärpään seudulla. Oireet ilmenevät tästä ”alavirtaan”, eli kyynärvarren tai käden alueella.

Jos olet huolissasi puutumisoireista tai tuntohäiriöistä, ota yhteyttä Neuro NEO:on. Erikoislääkäreidemme vastaanotolle saat ajan nopeasti puhelimitse 010 235 3535 tai nettiajanvarauksemme kautta.

Mikä aiheuttaa puutumisen?

Puutuminen voi olla seurausta joko pitkäaikaisesta hermon kulkuradan ahtautumisesta tai lyhytaikaisesta puristuksesta. Nämä voivat johtua esimerkiksi huonossa asennossa tai kovalla alustalla nukkumisesta.

Selvästi harvinaisempaa on käsien puutuminen verenkierron häiriön vuoksi, johon yleensä liittyy myös täydellinen tai lähes täydellinen velttous. Puutuminen voi liittyä myös paniikkihäiriöön silloin, kun kohtausoireissa painottuu liiallinen hengittäminen. Tällöin puutuminen ilmenee monesti pistelyn kaltaisena tunteena raajojen kärkiosiossa ja huulten alueella.

Pitkäaikaisille tuntohäiriöille ja tunnottomuudelle altistavia tekijöitä ovat diabetes ja runsas alkoholinkäyttö. Pitkäaikainen puutuminen ja tunnottomuus liittyvät joskus myös neurologisiin sairauksiin.

Milloin lääkäriin puutumisen vuoksi?

Käsien ohimenevä puutuminen on yleensä harmiton oire, joka voi johtua kyynärvarren puristuksesta tai hankalasta asennosta. Hoidoksi voi kokeilla hartialihasten rentoutusta, asennon vaihtelua, käsien ravistelua ja mahdollisesti vaivaa ennaltaehkäisevän liikuntaharrastuksen aloittamista.

Mikäli puutuminen alkaa äkillisesti ilman altistavaa tekijää (esimerkiksi käden päällä nukkumista,) ja siihen liittyy velttohalvaus sekä mahdollisesti muita neurologisia oireita (kuten esimerkisi puheentuoton vaikeus), on syytä hakeutua sairaalan päivystykseen aivoverenkiertohäiriön poissulkemiseksi.

Neurologin tutkimukseen on hyvä mennä myös silloin, jos puutuminen kestää pitkään, on toistuvaa tai vaikeuttaa työ- tai harrastustoimintaa. Neurologin suorittama tarkka kliininen tutkimus kertoo jo usein puutumisen todennäköisen syyn. Tutkimusta voidaan tarvittaessa täydentää hermorata- tai kuvantamistutkimuksella.

Asiantuntijat

Anu Anttinen

neurologi

Harri Arikka

lastenneurologi

Anna Brück

neurologi

Juha-Pekka Erälinna

neurologi

Janek Frantzén

neurokirurgi, selkä- ja kaularankakirurgi

Pekka Jokinen

neurokirurgi

Valtteri Kaasinen

neurologi

Matti Karvonen

neurologi

Nina Kemppainen

neurologi

Jaana Korpela

neurologi

Mikko Laaksonen

neurologi

Salla Lamusuo

neurologi

Pauliina Lindholm

neurologi

Riitta Niskanen

neurologi

Olli Oksaranta

neurologi

Jaakko Rinne

neurokirurgi

Olli Tenovuo

neurologi

Milla Ylijoki

lastenneurologi

Pauli Ylikotila

neurologi