Päänsärky

Neuro_NEO_Paansarky

Päänsärky on yleinen oire, joka kiusaa 70 – 95 prosenttia ihmisistä jossakin elämän vaiheessa. Neurologi on päänsäryn syyn selvittämisen asiantuntija. Vastaanotolle kannattaa varata aika, jos päänsärky haittaa arkea.

Yleisintä päänsärky on 20 – 45 -vuotiailla, jonka jälkeen se vähentyy tasaisesti. Aistimus päänsärystä ja sen kovuudesta sekä haitasta on yksilöllinen.

Syyn selvittämisessä tärkein tieto on huolellinen kuvaus päänsäryn luonteesta: sen kestosta, vaihtelevuudesta sekä altistavista tekijöistä. Säryn luonteen selvittäminen ja vastaanotolla tehtävä neurologinen kliininen tutkimus ohjaavat hoitavaa lääkäriä jatkotutkimusten tarpeellisuuden arvioinnissa.

Vastaanotolle hakeutumisen syyksi riittää itseä haittaava päänsärky. Vastaanottokäyntiä varten voi valmistautua kirjaamalla ylös päänsärkyjen määrää ja laatua. Vastaanotolla arvioidaan myös suvussa esiintyvää päänsärkytaipumusta.

Neuro NEO:n neurologin vastaanotolle saat ajan nopeasti puhelimitse 010 235 3535 tai nettiajanvarauksemme kautta.

Päänsäryn luokittelu

Päänsärkysairaudet luokitellaan primaarisiin, sekundaarisiin ja muihin päänsärkyihin. Samalla henkilöllä voi olla useitakin eri päänsärkytyyppejä samanaikaisesti. Niiden erottaminen ja tunnistaminen ovat potilaan ja lääkärin yhteinen haaste parhaan hoidon löytämiseksi.

Primaarisärky

Primaarisärkyihin kuuluvat migreeni, jännityspäänsärky, sarjoittainen päänsärky ja muut kolmoishermon autonomiset säryt. Nämä päänsäryn syyt ovat myös tavallisimpia.

Sekundaarisäryt

Sekundaarisärkyihin kuuluvat aivoverenkiertohäiriöihin ja aivopaineen sekä nestekierron muutoksiin liittyvät päänsäryt sekä vammoihin ja infektioihin liittyvät päänsäryt.  Samaan ryhmään kuuluvat myös vieroituspäänsäryt kuten särkylääkkeiden liikakäyttöön ja kahviin tai alkoholiin liittyvät päänsäryt.

Myös nestetasapainoon liittyvät sekä pään rakenteisiin kuten korviin, silmiin, poskionteloihin ja hampaisiin sekä purentaan liittyvät päänsäryt kuuluvat sekundaarisärkyihin.

Kolmoishermosärky ja muut kasvokivut

Muihin päänsärkyihin kuuluvat kolmoishermosärky ja muut kasvokivut. Välittömään tutkimukseen on syytä hakeutua, jos tunnistamaton päänsärky alkaa yhtäkkisesti voimakkaana tai siihen liittyy oksentelua, tajunnanhäiriöitä tai kuumetta.  Samoin jos päähän kohdistuneen iskun seurauksena jää voimakkaampi ja iskukohtaa laajempi päänsärky.

Arvio jatkotutkimusten tarpeesta tehdään esitietojen ja kliinisen tutkimuksen pohjalta. Jatkotutkimuksia ovat esimerkiksi laboratoriotutkimukset sekä kuvantaminen. Hoito määräytyy päänsäryn taustalla olevan syyn mukaan.

Asiantuntijat

Anu Anttinen

neurologi

Harri Arikka

lastenneurologi

Anna Brück

neurologi

Juha-Pekka Erälinna

neurologi

Janek Frantzén

neurokirurgi, selkä- ja kaularankakirurgi

Pekka Jokinen

neurokirurgi

Valtteri Kaasinen

neurologi

Matti Karvonen

neurologi

Nina Kemppainen

neurologi

Jaana Korpela

neurologi

Mikko Laaksonen

neurologi

Salla Lamusuo

neurologi

Pauliina Lindholm

neurologi

Riitta Niskanen

neurologi

Olli Oksaranta

neurologi

Jaakko Rinne

neurokirurgi

Olli Tenovuo

neurologi

Milla Ylijoki

lastenneurologi

Pauli Ylikotila

neurologi