Etusivu / Palvelut / Neurologiset oireet ja sairaudet / Lastenneurologia / Panayiotopouloksen oireyhtymä

Panayiotopouluksen oireyhtymä sekoitetaan joskus migreeniin

Kohtaukset, joihin liittyy pitkittynyt pahoinvointi ja oksentelu, voivat olla merkki Panayiotopouloksen oireyhtymästä. Tyypillisesti kohtauksiin liittyy jopa tunteja jatkuva sekavuus. Kohtaukset saatetaan sekoittaa migreenikohtaukseen.

Panayiotopouloksen oireyhtymä on varhaislapsuuden hyvänlaatuinen epilepsiaoireyhtymä.  Oireet tulevat esille yleensä 4-8 vuoden iässä ja välittyvät ns. autonomisen hermoston kautta.

Epilepsialle tyypillisiä tajuttomuus-kouristuskohtauksia ei välttämättä esiinny tässä oireyhtymässä laisinkaan. Kohtaukset ovat usein hyvin pitkiä Panayiotopouloksen oireyhtymässä, mikä on niin ikään epätyypillistä muissa epilepsiakohtauksissa tai –oireyhtymissä.

Jos lapsellasi on kuvatunlaisia oireita, varaa aika neurologin vastaanotolle. Neuro NEO:n asiantuntijoille voit varata ajan netissä tai puhelimitse numerosta 010 235 3535.

Oireyhtymän tutkiminen

Diagnoosi perustuu tyypillisen oirekuvaan ja muiden samankaltaisten sairaustilojen poissulkuun sekä aivosähkökäyrätutkimukseen (EEG). Tutkimuksia täydennetään useimmiten myös aivojen magneettikuvauksella.

Oireyhtymän hoito

Panayiotopouloksen oireyhtymä on hyvänlaatuinen, jopa itsestään ohimenevä ilmiö, eikä siihen liity muuta sairastavuutta. Lapsen kehitys ei myöskään ole vaarantunut. Kohtaukset voivat olla kuitenkin olla usein toistuvia ja lapsen kannalta hyvinkin kiusallisia. Kohtaukset pysyvät hyvin kurissa säännönmukaisella epilepsialääkityksellä.